miercuri, 30 mai 2018

Biciclist ecologist.....


de Șeful din Umbră aka Meșterică


Stiu ca este in trend this days sa fim eco in tot : mancare , mediu-inconjutator, life-style. Suntem eco in ce cumparam din super-market, rupem eticheta in doua in cautarea eliminarii produselor cu E-uri multe si conservanti , eco in transport ( unii dintre noi ...cel putin ), eco in gandire , dar in cazul de fata nu voi vorbi de mancare ( oricat de mult i-ar placea lui Locomotiva ) ci despre transport ecologist in ciorba cotidiana in care imi desfasor efemera existenta .
De ceva timp tot vad pe strada un nou model de biciclete de inchiriat.Rosii cu alb , cadru de Pegas ,coduri QR si multa reclama BCR pe ele. Fiind un specimen care in ultimii ani a dezvoltat o investitie serioasa in zona abdominala si un tip care tinde sa devina sedentar mi-am propus sa reincerc si eu mersul pe bicicleta. Azi m-am decis intr-un final. Search-ul pe Sf. Google mi-a elucidat misterul rosu-alb, descarc aplicatia, ma inscriu cu cardul nevestei si contravalorii de 1 leu devin si eu membru in clubul ApeRider.



Aplicatia si ideea mi s-au parut ok, vezi pe harta unde sunt disponibile toate bicicletele si o poti si rezerva daca vrei. Ideea este ca aceste biciclete au un cip in ele care iti blocheaza roata si o si localizeaza oriunde ar fi asa ca sanse sa le furi, putine rau. Ajung eu langa cumatra,  scanez codul, victorios pornesc plin de speranta unei curse incadrata in cele 30 de minute afereti celor 1,9 lei.  Nemaincercand aceasta placere sado-masochista de ceva anisori uitasem cum este sa fi in capitala natiunii in postura de biciclist. Deosebit de groaznic. Cred ca am simtit fiecare bordura pe distanta de 6,3 km parcursa, feelingul ca te loveste o masina m-a incercat la greu si din toata aceasta experienta mixta a iesit si o floare.
In conceptia mea purtatul portofelului la spate inca mai este prezenta. Concentrat fiind, cu simturile la maxim am neglijat caderea lui in urma unei scheme de urcat bordura. Sincer nici nu mi-as fi dat seama, daca in urma mea nu as fi fost strigat de o serie de batrani stationati pe trotuar si de tanarul bine imbracat care alerga dupa mine, avand in mana  concentratul hartiilor mele existentiale.,, Alooooooooooooo......domnu’ biciclist ....aloooooo......” . Inevitabil mi-a trecut prin minte scena din Brigada Diverse - " Ce facem noi, ca cetateni cinstiti, cand gasim pe strada un portofel cu o suma de bani in el?".
 Evident ca altul, l-ar fi luat si ar fi plecat  vazand sumele din el, dar uite ca mai exista si oameni cinstiti in aceasta adunatura babiloniana de provinciali naturalizati bucuresteni. M-am simtit norocos pentru prima oara de mult timp.
In rest sa fii biciclist de capitala e o adevarata aventura si adrenalina pura. Te bati cu bordurile mai inalte si mai joase dar destul de sanatoase cat sa iti lase un feeling ferm in dorsalul anatomic, cu ciobanii de la volan si din trafic pana la urma, ca piste de biciclete cam pauza in orasul asta  si bineinteles cu cealalta specie de ciobani burtosi stationati pe la terase in miezul zilei  care de atata cur in masina nu mai stiu cum se aude o sonerie de bicicleta si dupa ce ca e plin trotuarul de intinderea teraselor mai ocupa si acel 1,5 metri de acces ramasi din el.Evident ca a trebuit sa fac cunostinta cu domnu' gard, lasat fiind fara optiuni.Cateodata ma gandesc ca am prea mult bun simt.
Ca bonificatie am primit credit 100 lei in cont dupa ce am sunat la ei ca m-au taxat de 2 ori. Cool people iar harta din aplicatie seamana cu aplicatia de la Clever taxi. In concluzie daca vreti sa fiti ecologisti pentru o zi si sa aveti parte de senzatii tari  romanesti  va recomad sa luati intre buci o bicicleta Pegas, daca nu luati metroul ..... ca e mai eco.
 

4 comentarii:

  1. Am renuntat la bicicleta in urma cu mai bine de 10 ani. Inainte mergeam des si era o placere. Acum n-as mai avea curajul, cu atatea masini. Si sa stii, ca si pentru soferi e foarte dificil cu biciclistii in trafic, sa-i observe, sa-i evite. Si inca ceva. De ce niciodata pe trecerea de pietoni biciclistii nu merg pe langa bicicleta, ci calare pe ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucureștiul e în pragul colapsului. Cei ce se intitulează pompos "primar" nu își văd decât interesele proprii iar cu interesele comunității se șterg la fund și le aruncă rânjind imbecil în capul cetățenilor. Așa că în acest context e normal ca șoferii, pietonii și bicicliștii să se comporte ca în junglă. There are no rules!

      Circul cu bicicleta rar, doar în week-end-uri când merg cu cel mic să dăm câte o tură prin IOR. Și chiar dacă traficul este mult mai lejer întotdeauna cobor de pe bicicletă la trecerea de pietoni.

      În rest ..... long live the subway!

      Ștergere
  2. Eram aseara pe la un amic prin Rahova....ii povestesc de biciclete ....zice....< aaaaaaa pai la mine aici slabe sanse sa gasim ce zici tu >....dau un search pe harta aplicatiei...Ferentex-ul plin de biciclete...:)...zic < Na,poftim!>

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfinte Patrick ce să zic.... șansele să le furi nu sunt chiar așa puține. Ia uite ce zic ăștia aici https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ni-s-au-furat-1-400-de-biciclete-politistii-sunt-neputinciosi-in-fata-unui-fenomen-ingrijorator.html ...

    În altă ordine de idei, felicitări pentru text! Nu știam că te pricepi și la asta! Nu degeaba ești Șeful din Umbră! :D

    RăspundețiȘtergere