vineri, 22 decembrie 2023

Excursie în Județul Argeș

Într-o sâmbătă la orele 14 am hotărât că trebuie să văd luminițele de Crăciun din Mioveni, județul Argeș. Auzind asta, copiii au dat ochii peste cap, dar nevasta a fost încântată de idee, așa că, după multe rugăminți din partea noastră care au primit refuzul lor total, i-am lăsat pe cei mici acasă, să-și rupă creierul în fața micului ecran, iar noi, cei bătrâni, am pornit la drum, spre Autostrada A1 până la care am făcut 50 de minute printr-un oraș cu circulația infernală. Vreme rece de iarnă, cu temperatură exterioară de 1°C, iar în mașină ținem pe 16°C, nici eu, nici nevasta nefiind persoane cocoloșite în căutare excesivă de căldură în autoturism sau în alte locuri. Căldura noastră este în suflete, cum ar spune fiul nostru cel mare, care la momentul când noi eram pe autostradă deja ne suna să ne comunice că îi este foame. "Să fii sănătos! O să-ți trimit poze de la restaurant!", i-am strigat din goana mașinii. Cât am făcut de acasă până la intrarea pe A1, atât am făcut și de la intrarea pe A1 la ieșirea de pe A1 spre Câmpulung/Mioveni.

Am început prin vizitarea maiestoasei catedrale Sf. Petru și Pavel din Mioveni. O biserică cum rar vezi chiar și în orașele mai mari, cu o pictură pe mozaic deosebită. Când am intrat popa vorbea în fața unor femei în vârstă (exclusiv femei). Femeile stăteau pe scaune, iar popa în fața lor le ținea o prelegere. Una dintre femei ne-a făcut semn insistent să ne apropiem. M-am dus la ea și am întrebat-o ce s-a întâmplat, iar ea mi-a spus zâmbind: "Stați aici, cu noi, să ascultați ce spune părintele!". Ne-am conformat, părintele povestea despre încercările prin care a trecut pentru a ajunge preot, despre familia lui, chestii de viață. La un moment dat au început să bată clopotele de oră fixă și popa ne-a scos pe toți afară ca să auzim mai bine. Foarte frumos, dar oare cum le percep locuitorii din zonă? Din oră în oră să asculți un dăngănit puternic nu cred că este prea plăcut. 

Între timp noaptea s-a așternut peste Orașul Mioveni, iar miile de luminițe s-au aprins, bucurând cei câțiva localnici, pe noi și pe babele care un pic mai devreme ascultau vorba părintelui. O feerie de lumină și culoare, miros de gogoșele cu cremă (atât de populare, nu îmi explic de ce, la târguri), o atmosferă plăcută, de oraș liniștit de provincie, un oraș important pentru țara noastră, unde se produc autoturismele Dacia. Ne-am plimbat cât ne-am plimbat prin Mioveni, iar apoi am pornit mai departe, în acest oraș micuț neexistând un loc decent pentru servirea mesei de seară.

Am mers la Pitești, cu lecțiile făcute, pentru a evita un nou post pe blog de genul "Restaurant vs. gătit la domiciliu". Am ales localul situat pe locul 2 din 69 în Pitești pe celebrul site tripadvisor. Se numește "La Tuciuri". Dar înainte de masă am făcut o plimbare prin Pitești, nevasta motivând: "După ce o să ai burta plină, nu vei mai avea chef de plimbare.". Foarte just. Frumos decorat și orașul Pitești, aici fiind și un târg de Crăciun în adevăratul sens al cuvântului, unde am găsit o căsuță cu produse tradiționale din Comuna Brădetu. Am cumpărat caș afumat (40 lei/kg), cârnați afumați (50 lei/kg), șorici (85 lei/kg). Toate foarte bune. 

A urmat momentul cinei, local "La Tuciuri", la intrarea în restaurant chiar fiind puse câteva tuciuri care fierb deasupra focului, dând un aer rustic locului, un miros îmbietor învăluind călătorul flămând care pășește pragul venit din frigul de afară și patrunzând în atmosfera prietenoasă, decorată cu motive tradiționale românești, fondul sonor fiind asigurat de muzică populară. Eu am comandat o porție de sarmale (4 bucăți mari) cu mămăligă, smântână și ardei iute - 32 de lei. Nevasta a comandat carne și cârnaț la garniță cu cartofi țărănești și murături - 50 lei. Ea a mai cerut și două beri Tuborg la 0,5 - 10 lei/bucata. M-a îndemnat și pe mine să beau, dar de când m-a povățuit un coleg de pe vremea când lucram la Batalionul Disciplinar să nu mai beau nimic atunci când sunt cu mașina, nici măcar nu mai gust. Eu ori beau, ori nu beau, nu sunt degustător. Produsele care ne-au fost servite au fost absolut delicioase, le-am făcut poze și le-am trimis copiilor pe whatsapp, ca să le pară rău că nu au fost în excursie cu noi, părinții lor. Nevasta s-a mirat de prețul mic al notei de plată, cu 100 lei mâncând foarte bine, dar i-am atras atenția că suntem doar două persoane, dacă erau și copiii ne costa 200.

Apoi am plecat spre casă, era deja spre orele 22, eu m-am enervat că nu prea găseam străzile prin Pitești noaptea, dar până la urmă ne-a ajutat Dumnezeu și am ajuns cu bine la destinație, unde copiii ne așteptau înfometați, dar le-am zis: "A, păi e târziu acum, nu se mănâncă noaptea. Haideți să ne culcăm!". 

Interiorul Bisericii Sf. Petru & Pavel, Mioveni.
Se poate observa părintele cum se adresează femeilor.

Centrul orașului Mioveni.

Feerie de lumini în Mioveni.

Primăria Municipiului Pitești

Sarmale cu mămăligă, smântână și ardei iute.

Carne la garniță, cartofi țărănești, ou ochi, murături.

9 comentarii:

  1. Excursie la Mioveni vs excursie la domiciliu22 decembrie 2023 la 19:17

    Ai cheltuit destul pentru a vedea câteva luminițe, un popă și a servi (cui ?) niște sarmale.

    Cât te-ar fi costat dacă mâncai sarmale acasă și iți puneai în sufragerie un joc de lumini ?
    Că un popa venea singur, tot umblă din ușă în ușă zilele astea.

    RăspundețiȘtergere
  2. o să ne lămurească poate domnul m, dar eu cred că ori e pictură, ori e mozaic. cum e aia pictură pe mozaic? șoriciul de 2 ori mai scump decât cârnații? în ce lume trăim? cum e aia carne la graniță? adică e așa și așa carne? din aia de soia? plus că piteștiul nu e oraș de graniță.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blog de artă cu vizulizari puține22 decembrie 2023 la 19:33

      Mozaicul e făcut din bucățele de sticlă, ceramică, piatră, sau (în casa Titinei) din bucățele de aur, platină, diamante.

      Ștergere
    2. Garniță și graniță sunt paronime. Adică carne de porc sau cârnaț ținute în untură, pentru conservare. Cum din soia? Soia e lichidul ăla negru care se toarnă la mâncărurile asiatice.

      Ștergere
    3. eu am văzut că ai scris garniță, dar credeam că ai greșit. nu mi-am imaginat că folosește cineva cuvântul ăsta, de ale cărui existență și înțeles sunt conștient dealtfel. poate doar ada milea.

      Ștergere
  3. Într-o sâmbătă la orele 14 am hotărât că trebuie să văd luminițele de Crăciun din Mioveni, județul Argeș. Din păcate era sâmbătă 3 martie. Nu-i nimic, mi-am zis, călătorului îi șade bine cu drumul. Dar asta e o poveste lungă, pe care poate o voi spune altă dată.

    RăspundețiȘtergere
  4. Și Titina a intrat în atmosfera Sărbătorilor.

    I-a fost adus acasă un brad altoit cu Sequoia, ca să aibă ramurile cât mai puternice, să poată susține globurile din aur masiv.

    În weekend îi vin colindători de renume: Mariah Carrey, Adele, Robbie Williams.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum să pleci fără copii ?
    Nu ai învățat nimic din filmul "Singur acasă" ??

    Dacă veneau cei doi hoți (Harry și Marv) să iți fure playstation-ul, diploma de cetățean de onoare și alte bunuri ? În timp ce tu serveai (cui ?) sarmale la Mioveni.

    Ar fi știut cei mici să pună capcane prin casă, să îi anihileze pe hoți ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tu ai așa un strop din stilul lui Radu Tudoran. Aș zice, de fapt, chiar mai mult de-un strop.

    RăspundețiȘtergere