sâmbătă, 30 decembrie 2023

Restaurant vs. gătit la domiciliu (14) - Antricoate de vită și vin din Argentina

Ultimul post din acest an "restaurant vs. gătit la domiciliu" îl dedic prietenului meu care postează sub numele "Low Cost" și care pe tot parcursul lui 2023 a glumit pe seama mea făcând paralele cu Titina și universul ei, stârnind hohote de râs atât în rândul cititorilor dar și în rândul familiei mele. Să fim amândoi la fel de inspirați și în 2024 și să ne regăsim pe acest blog. De asemenea un călduros la mulți ani tuturor celor care citesc și apreciază acest blog, sănătate și numai bine. 

În ultimele zile ale lui 2023, socotind că avem câțiva bănuți în plus, după ce m-am sfătuit temeinic cu nevasta, de fapt după ce am încercat să o conving că nu este o cheltuială nejustificată, am achiziționat patru antricoate de vită, maturate 21 de zile. Le-am preparat pe grătarul de fontă încins la maxim, cam 5 minute pe fiecare parte. O singură bucată se apropie de 50 de lei, "preț la alimentara" cum ar spune tatăl meu care a trăit și alte vremuri (de fapt el la 50 de lei ar spune 500 de lei, inducând interlocutorul în eroare prin propriul său sistem monetar). Am asezonat carnea ca la carte, doar cu sare de mare și piper proaspăt măcinate, nu îi trebuie mai mult pentru a nu acoperi gustul extraordinar de vită. Am mai topit câte o bucățică mică de unt peste fiecare bucată de antricot , în timp ce carnea era pe grătar. Garnitura de cartofi din Țara Făgărașului, făcuți la cuptor cu rozmarin, ceapă, usturoi și ulei de măsline. În loc de salată, un ardei copt, la borcan recunosc, nu făcut în casă, dar a fost bun. Am stat multă vreme și am cumpănit la ce vin să aleg pentru masa asta, în cele din urmă oprindu-mă la un malbec baricat (adică ținut în butoaie de stejar o vreme pentru a se îmbogăți cu arome) din Argentina, cumpărat de la Kaufland pentru 75,99 lei (la restaurant cu banii ăștia aș fi băut un Schwaben Wein de Recaș). Întreaga masă a fost 300 de lei, dar în restaurant nu scăpam fără cel puțin 800 de lei, la calitatea asta.

Las și pozele să vorbească și îi dau cuvântul lui Low Cost, dacă ar mai avea ce să spună referitor la cele prezentate în acest post. Mă îndoiesc. Noi încă ne lingem pe degete după asemenea masă.




6 comentarii:

  1. Titina a avut destule neplăceri zilele astea !

    Era să lovească cu mașina (aia nouă, găsită sub brad) statuia de Michelangelo, de la intrarea în sufragerie.
    A lovit, în schimb, (cu dopul de la șampanie) un tablou de Picasso.
    Muncitorii care trebuiau să instaleze un televizor 80-K, ultra-hiper-HD, au întârziat o oră.
    A aflat că o prietenă de-a ei a făcut mai multe vacanțe exotice decât ea în 2023.
    S-a așezat pe un diamant uitat pe fotoliu și s-a zgâriat pe fesa dreaptă.

    Dar a avut și o mică bucurie: a găsit într-un sertar un card cu vreo 80.000 de euro și vreo 10.000 cash, de care uitase complet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu în toate casele sunt mese așa îmbelșugate, ca la tine.

    Soția lui Andi Moisescu i-a pus în farfurie tot o mână de ovăz.
    Peste care a aruncat și câteva ace de brad (să fie "de sezon").

    În loc de cozonac și un pahar de vin, i-a ținut o prelegere despre cât de nocive sunt zahărul și alcoolul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cotletele se așează la 45 de grade față de striurile gratarului, și după 2 minute se rotesc cu 90 de grade, ca să facă "romburi".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sau îți iei direct grătar cu romburi. sunt și modele mai complexe.

      Ștergere
    2. Eu am un grătar care iți imprimă pe friptură o gravură de Rembrandt !!

      Admiri arta din farfurie, discuți ca la vernisaj, cu un pahar de vin în mână, și abia apoi înfigi hotărât furculița în carne !

      Ștergere
  4. Programe TV de calitate31 decembrie 2023 la 18:24

    Te-ai pregătit pentru un Revelion cu salată de boeuf și uitat la televizor ?

    Nu trebuie ratat momentul lui Jean Paler !!!
    Va spune două glume luate din almanahul Urzica '88, duhnind a vin ieftin, apoi va privi pofticios la fetele din baletul emisiunii.

    Cel mai bun mod de a începe un an nou !

    RăspundețiȘtergere