marți, 2 august 2011

Graham Swift - Mâine


Una dintre cele mai slabe cărţi citite de mine vreodată. Pământul apelor mi-a lăsat o impresie foarte bună despre Graham Swift, chiar a fost un roman extraordinar, dar Mâine a fost o dezamăgire colosală. O mare apă de ploaie, făra pic de acţiune, fără nicio idee interesantă, lungit la nesfârşit. M-a plictisit groaznic. Cele peste 300 de pagini se pot rezuma foarte bine în câteva rânduri. Avem de-a face cu o femeie în vârstă de 49 de ani care nu are somn, astfel că le povesteşte celor doi copii gemeni (impropriu spus că le povesteşte, pentru că de fapt ţine un monolog în mintea ei, închipuindu-şi că se adresează copiiilor) despre un fapt considerat ieşit de comun, plin de suspans şi nemaiîntâlnit (asta în opinia autorului). Toată cartea evocă prin cuvintele femeii, într-o singură noapte, viaţa ei şi a bărbatului care doarme lângă ea, modul în care au venit gemenii pe lume şi gânduri pentru dimineaţa următoare, mâine adică. Mâine când cei doi copii vor afla un secret imens. Bineînţeles cititorul se aşteaptă la ceva ieşit din comun, dar vă spun sincer că pe mine m-a desumflat finalul mai ceva ca sfârşitul de la serialul Lost. Care era marele secret? Faptul că bărbatul nu era fertil, iar femeia a conceput pe cale artificială copiii. Mare lucru! Însă foarte plicticos este şi modul de expunere al cărţii, faptul că nu se creează suspansul aşteptat de public. Bani aruncaţi.

5 comentarii:

  1. ce rau ejt. si noi am citit o carte de graham swift, care, dupa last orders si pamantul apelor a fost o mare dezamagire. dar nu era asta, <> asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lumina zilei cred ca ai citit tu. Am pus si eu mana pe ea intr-o librarie. Parea interesanta, ca un roman politist, dar astia scriu asa in rezumatul de pe coperta ca sa te atraga. Nici nu o mai cumpar. Daca vrei si ai timp poate faci tu un rezumant in 30 de cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar la aceasta ora pe un canal tv se transmite filmul waterland. cu jeremy irons, parca asa il cheama

    RăspundețiȘtergere
  4. nu cred ca in grila rcs se afla acest post. nu l-am vazut niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  5. se afla in grila rcs si cred ca imi este oferit din eroare. sau poate e o promotie. nu mai stiu ce canal era, cinemax, digifilm, am uitat.

    RăspundețiȘtergere