miercuri, 3 august 2011

Top 15 cărţi preferate

de ionescu

m-a rugat nea găbitz să fac un top 15 al cărţilor mele preferate. nu ştiu ce are de gând, dar încerc să mă conformez. ordinea titlurilor este una oare-care

1. mihail bulgakov- maestrul şi margarita. puteţi citi şi pe acest blog impresiile lui gabri3l.
2. john barth- varieteu pe apă. sau opera plutitoare. am citit-o de multicel, aş vrea să o recitesc. dar şi mai mult aş vrea ca nemira, care a tradus în ultimii ani câte ceva din opera lui să iasă şi cu sot weed factor.
3. michel tournier- regele arinilor. sau poate meteorii. trebuie si astea recitite. măcar o dată în mileniul ăsta
4. john updike- seria rabbit. ultimul volum încă nu e tradus, dar am încredere că nu va strica impresia.
5. j d salinger- 9 stories.
6. james joyce- ulise. un cuvânt pentru traducătorul acestui roman extrem de provocator- mircea ivănescu. un mare poet contemporan, a încetat din viaţă recent fără ca televiziunile să facă măcar 0.3% din showul mediatic de la moartea păunescului. huo televiziunile! cât priveşte cartea lui joyce, tare demult am citit-o. poate acum nu aş mai aprecia la maxx demonstraţiile de tehnică literară (căci am impresia că asta e esenţa romanului), dar cred că merită din plin un loc pe listă
7. joseph heller- catch 22
8. mario vargas llosa- mătuşa julia şi condeierul.
9. pe ăsta îl lăsăm liber pentru faulkner, aflat în planurile de viitor apropiat cu 1-2 romane. din ce am mai citit scris de domnia –sa, nu greşesc rezervând locul.
10. truman capote- breakfast at tiffany’s
11. umberto eco- numele trandafirului
12. poate că nu trebuie să încheiem fără să punem ceva jorge luis borges. sau să rezerv locul asta pentru gravity’s rainbow al lui pynchon, încă necitit?
13. poezie nu băgăm? îmi plac mult câţiva poeţi români postbelici. dimov, cărtărescu, ioan es pop, petre stoica, ion mureşan etc etc?
14. dar avem şi proză în rumânia: bibliografia generală a lui m.h. simionescu, zmeura de câmpie a lui nedelciu, nostalgia lui cărtărescu? poate nenea caragiale? degete mici de filip florian, acea carte atât de iute azvârlită de g4briel?
15. am ajuns deja la 15, şi e foarte dificil.

o broşură apărută în 1991, când sursele de informare erau puţine. o prezentare a marilor nume din rock, câte un artist la fiecare literă, ceea ce a lăsat pe afară destui alţi giganţi, dar oricum, a fost un ghid foarte util atunci când au apărut casetele pe piaţă, câteva luni mai târziu. thank yo!

13 comentarii:

  1. o lista mult prea underground din care am citit doar numerele 1 si 5. degetele mici? sa fim seriosi. e mult prea mult ca sa faca parte din top 15 all time carti citite de tine.

    numarul 7 cred ca voi incerca si eu, iar numarul 6 vreau demult sa o citesc. dar de unde?

    RăspundețiȘtergere
  2. sigur, topul e aproximativ. numarul 6 nu e genul tau. mai degraba incearca achizitia mea de ieri

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte interesant topul domnului ionescu, vad ca are gusturi eclectice in materie de literatura :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi recunosc incultura şi mărturisesc că din toată lista n-am citit decât nr. 3 (ambele volume) şi nr. 11. Dar numărul 15 este cu adevărat special! Deşi este hărtănită de la mii de răsfoiri, încă mai rezistă eroic pe raftul bibliotecii mele. Excelent ghid! Ce vremuri.....

    RăspundețiȘtergere
  5. pe unul dintre cei 2 autori de la #15, probabil rodrig andrisan, caci e un nume unicat, l-am intalnit cu ani multi in urma in paginile romaniei mari. nu mai stiu ce scria acolo, parca ceva legat de muzica totusi.

    ia uite ce am gasit: http://www.cinemagia.ro/stiri/actori-romani-in-filme-straine-16699/
    in josul paginii, asa, printre ultimele comentarii

    RăspundețiȘtergere
  6. da, e ok locul rezervat pentru pynchon. dupa ceva mai putin de 1/4 din gravity's rainbow, pot spune: asa da! nerecomandat totusi, domnule gabriele, nu, nu. poti sa iti faci 1 idee din ce am mai postat eu pe facebuci

    RăspundețiȘtergere
  7. sot weed factor va aparea in curand! dar nu la nemira, ci la leda, unde o sa mai iasa o carte pe care abia astept sa o procitesc: underworld, by don de lillo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt chiar RODRIG ANDRISAN, unicul autor al cartii de la nr. 15, "GIGANTI AI MUZICII ROCK", CATALIN GHEORGHIU m-a ajutat doar cu citeva imagini(poze) pentru cartea respectiva, considerata - nu eu am spus-o - "o adevarata Biblie a Rock-ului"...
    Am scris si publicat inca o carte in Romania, "CATELUL FARA NUME"(in 1996), plus peste 1.000 de diverse articole in mai toata presa scrisa, inclusiv "Romania Mare", in care am publicat citeva pamflete la adresa unor umflati-gogonati ai presei romanesti post-1990, precum ION CRISTOIU, GEORGE ARION si altii ca ei.
    Ma flateaza prezenta alaturi de nume ca: BULGAKOV, UPDIKE, SALINGER, LLOSA, JOYCE, CAPOTE, ECO.
    Sunt un scriitor adevarat, lumea nu stie, am scris mult, nu am publicat tot.
    Intre 1990 - 2007, am muncit foarte mult traducind filme: in direct la Cinemateca Romana si diverse festivaluri plus un cineclub, cu script la citeva televiziuni(TVR, ANTENA 1, PRIMA TV).
    Din 2007, traiesc la Londra, iar din 2010, sunt un apreciat actor de film in Marea Britanie(Actor, Scenarist si Regizor mi-am dorit sa fiu dintotdeauna).
    Verificati ceea ce spun scriindu-mi numele pe Youtube, Vimeo si pe marile ecrane, ori pur si simplu scrieti RODRIG ANDRISAN pe Google.
    Am profile profesionale pe mai multe situri, cele mai importante fiind:
    IMDB (http://www.imdb.com/name/nm4364362/)
    si
    TOTAL TALENT (www.total-talent.com/uk/view.php?uid=296267)

    RăspundețiȘtergere
  9. imi aduc aminte de revista, o am si eu, adolescenta fiind - aveam nevoie de niste repere si le-am gasit:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-aduc aminte de revista, o am si eu. Aveam 15 ani si aveam nevoie de repere, le-am gasit in revista, o foarte buna sursa de informare .

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am Giganti ai muzicii rock (nr 15 de pe aceasta lista)
    Daca aveti nevoie...eu stiu de o scan ceva...se poate. Ma gasiti pe fb Dan Stancu Schenker (2019, anul curent)

    RăspundețiȘtergere