miercuri, 14 decembrie 2011

La colindat

Încă din copilărie până dincolo de vârsta adolescenţei, în fiecare iarnă, în preajma sărbătorilor prilejuite de naşterea Domnului Iisus, timp de o săptămână aveam serviciu. Alături de alţi trei prieteni mergeam la colindat. Nicidecum din dragoste pentru tradiţia strămoşească, ci pentru bani. Căutam în special blocurile din Centrul Civic, cele de pe lângă Bucureşti Mall, din Calea Călăraşilor, sau blocurile cu bătrâni bogaţi de prin centru. Luam liftul până la ultimul etaj şi sunam la fiecare uşă în parte, întrebând: "Primiţi cu cântece de Crăciun?". "Primiţi colindătorii?" era prea obişnuit şi prea de copii, iar poate cei din spatele uşilor n-ar fi fost atât de impresionaţi. Aveam un repertoriu format din trei cântece, în următoarea ordine: "O ce veste minunată!", "Sculaţi boieri mari" şi "Astazi s-a născut Hristos". Dacă observam că oamenii sunt cu dare de mână le cântam pe toate trei, dacă dădeam peste un pensionar sărac îl cântam doar pe primul. Totul era organizat în cel mai pur scop comercial.

Am dat peste oameni foarte primitori care ne-au poftit în sufragerie, la brad, pentru a le cânta copiilor. Alţii ne-au pus la masă şi ne-au turnat câte un pahar de vin şi ne-au dat o bucată de cozonac. Unii oameni stăteau la vorbă cu noi. Am nimerit chiar şi în casa marelui nostru Adrian Daminescu, care nu doar ne-a ascultat cântând, dar ne-a dat şi o sumă considerabilă de bani. Am nimerit chiar şi la o prostituată sau aşa ne-a plăcut nouă să credem. O profesoară de muzică ne-a învăţat cum să cântăm şi mai bine. Dar am nimerit şi la oameni neprimitori care ne-au trântit uşa în nas, ori ne-au vorbit urât. Un om chiar ne-a pus pe fugă, iar bietul Nicula (unul dintre cei trei prieteni cu care mergeam) a luat un şut în fund. La propriu.

Făceam bani frumoşi în acea săptămână. Bani mulţi pentru un copil de 15-16 ani. Într-un an din banii strânşi mi-am cumpărat un ceas Casio G-Shock, deci puţini nu erau. Oricum, colindatul a fost primul meu job.

5 comentarii:

  1. Te aștept de mulți ani să suni și la mine la ușă în seara de Ajun... Nu stau în Centrul Civic dar poate faci o excepție... Aș vrea să îmi cânți asta http://www.youtube.com/watch?v=kEXGkEpRxPE

    RăspundețiȘtergere
  2. ce v-a facut sa credeti ca aia e prostituata? detalii, vrem detalii, la fel si la postarea anterioara, cu mamma lui cristy. a fost gazda buna pana la capat?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Eufrosin: la refren cand zice interpreta "ding,ding", sunetul ala de fundal zici ca e din filmele western spagheti. in rest, meserie de versuri.

    @ Radu: era prostituata pentru ca atunci cand noi am ajuns la usa ei isi lua ramas bun de la un barbat care i-a dat niste bani. noi am profitat de ocazie ca erau amandoi iesiti pe palier si nu a mai trebuit sa sunam la usa, asa ca am dat drumu la cantece. in timp ce cantam barbatul s-a suit in lift, iar presupusa prostituata care era imbracata sumar si arata destul de bine a stat sa ne asculte, zambindu-ne. ne-a dat bani destul de multi. noi aveam vreo 15 ani pe atunci si nici macar nu visam la futaiuri. he he. mi-am amintit de celebra faza cu prajitura si prostituata din filmul "A fost odata in America".
    Gazda de la pensiunea din Arad a fost de treaba. Am mancat in bucataria ei personala, a facut tot posibilul pentru maxim de confort. Chiar iti recomand sa stai in pensiunile de care scriu eu pe acest umil blog.

    RăspundețiȘtergere
  4. deci daca o femeie arata bine, sta imbracata sumar si primeste bani dela un om e curva? sunt sanse, dar poate era sotul ei care pleca la servici si ii lasa bani de colindatori. prezumtia de nevinovatie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Afara-i frig si innorat,
    In soba arde mama
    De lustra tata-i spanzurat,
    Iar eu ma tai cu lama;
    In frigider, in pungi de-un chil,
    Se relaxa bunicul,
    Iar din bunica a mai ramas
    Un deget si buricul.
    Si fratii mei intinsi pe jos,
    Sunt morti de-o saptamana,
    In putrefactie-au intrat, si nimeni nu-i aduna.
    Si-acum astept cu dor curat
    Iubita ca sa-mi vina,
    Si-n camera i-am pregatit
    ..ziurel de ziua!

    RăspundețiȘtergere