miercuri, 18 aprilie 2012

Despre bere

De curiozitate am cumpărat o bere nemţească de la Lidl. E adevărat că nu mai reţin numele, de fapt nu l-am reţinut nici în acele momente sau când am băut-o. Ştiu doar că pe etichetă scria că este o bere care respectă normele nemţeşti de fabricare a berii şi de asemenea într-un colţ al etichetei avea sigla Lidl. Am ţinut-o la frigider vreo 48 de ore, iar într-o seară, când am venit de la muncă cu poftă de bere, am decis să o beau, pregătindu-mă pentru un festin. Rareori am băut o bere atât de proastă. Cred că şi berea Soveja pe care o cumpăram din XXL prin anul 2000 era mai bună. Nemţii ăştia chiar îşi bat joc de noi comercializând în România astfel de bere? Avea un gust de pastilă şi chiar mă gândesc că e posibil să fie făcută din pastile peste care se toarnă sifon. O bere care nu te îndeamnă să o bei, cu iz de medicament.

Berea trebuie să fie savuroasă, să îţi vină să o dai pe gât cu plăcere, să o poţi bea chiar şi goală, fără alune, mâncare, chipsuri. Şi chestia rea este că în prezent, în România, nu prea mai găsesc beri bune, beri care să-mi facă plăcere atunci când le beau. De când berea se face în mod industrial, toate au acelaşi gust. Sunt la fel de proaste. Heinekenul a ajuns o mizerie. La început, când au adus-o în România, era foarte bună. Nu mai zic de Stela Artois. În prezent pare o băutură de bodegă, iar la început era divină. Unde sunt berile de altă dată ale românilor? Au cumpărat capitaliştii fabricile şi acum ne vând bere românească proastă cu siglele lor de Olanda, Danemarka sau Germania. La noi berea e proastă, la ei este foarte bună. Pentru că am avut ocazia să beau bere şi de peste hotare, iar aceasta diferă complet de pişatul pe care-l vând românii drept bere.

Acum toate berile se fac la două-trei fabrici. Nu ştiu dacă e normal ca Tuborg şi Carlsberg să se facă la aceeaşi fabrică, sau Heineken şi Silva să fie,de asemenea, produse în acelaşi loc. Vreau să beau o Arbema făcută la Arad, un Bergenbier făcut la Blaj, o Silva făcută la Reghin, o Stela Artois făcută la Baia Mare, chiar un Sailer produs la Satu Mare. Locurile şi oamenii îşi puneau amprenta pe băutură. Aflăm din reclamă că Silva este produsă în inima Transilvaniei, dar cine ştie în ce fabrică de pe lângă Bucureşti se face? Acum nici nu se mai scrie pe sticlă oraşul de provenienţă al berii. Chiar şi pe Ursus au ajuns să scrie Bucureşti.

De asemenea consider o ruşine berea la PET. Gosser, bere austriacă la origine, a ajuns să fie la PET. În curând vom avea PET-uri de 5 litri cu bere, ca la apa minerală.

Nu am pretenţia ca în România să se producă bere asemănătoare cu cea din Cehoslovacia (apropos, Zlaty Bazant este minunată), dar totuşi vreau un respect pentru consumator, vreau să nu se mai modifice reţetele şi să se producă bere adevărată. Vreau să-mi facă plăcere să beau o bere.

26 de comentarii:

  1. Se intampla lucrul acesta pentru ca producatorii au inteles ca romanii vor "mult", iar daca mai e si la oferta, fericire neneaca pe capul babachii. Calitate doar pentru sclifositi, tot cu ghilimele. De aceea am ajuns sa bem pipi de pisica, dar la pret de bere de import.

    P.S.Scrii fain! Nu e cel mai inteligent comentariu al meu, dar sper sa ma pot revansa prin idei mai de duh. O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru laude. Da, cantitate. Mor cand vad Noroc la 3 litri si Albacher la 2,5 litri. Albacher chiar e o bere cu care te poti spala pe picioare.

      Ștergere
    2. Nu poti ptr ca ustura intre degete.

      Ștergere
  2. Am băut cândva nişte bere belgiană foarte bună, făcută de călugări, din câte am aflat. Toate mărfurile călugăreşti sunt excelente.

    Berea nu e un produs tradiţional românesc, nu se face în gospodăriile noastre de la ţară. Un prieten de-al meu susţine că asta e o dovadă că ne tragem din nişte ciobani, nu din plugari, pentru că toate popoarele agrare au tradiţia berii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu prea agreez berile belgiene. Nu zic ca nu sunt bune, dar sunt foarte departe de ce inseamna conceptia de bere pentru mine. Cele mai bune din punctul meu de vedere sunt berile ceho-slovace, pe care am avut ocazia sa le beau chiar la ele acasa. Exceptia e Guinness, desi atipica pentru o bere, imi place foarte mult.

      Ștergere
    2. Noi suntem producatori de vin, dintotdeauna am fost, in gospodariile de la tara se fac vin si tuica, iar agrari am fost dintotdeauna. Orice tractorist poate sa bea bere si sa scuipe seminte, vinul e altceva, mult mai nobil, mai elevat, ca friptura din piept de rata fata de stupidul hamburger sau precum concertul in la minor pentru vioara de Bach fata de vreo lalaiala de manelist oarecare. Parerea mea...

      Ștergere
  3. Silva se face la Tg. Mures, unde a fost initial fabrica de bere, inainte de mutarea la Reghin. Iar in rest, mai vorbesti si prostii..

    edd

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzi, de ce nu se mai gaseste Silva blonda la sticla de 0,5? Am vazut peste tot numai Silva bruna la sticla. Iar blonda doar la cutie.

      Ștergere
    2. ca nu stii tu unde sa cauti, d-aia.

      Ștergere
  4. gaby, zi si mie o bere buna, decenta, naturala si ieftina care poate fi gasita in majoritatea punctelor de vanzare. pe bune, chiar vreau sa consum ceva mai sanatos. acu beau cam numa ursus si timisoreana.

    cemah

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ursus beau si eu in majoritatea cazurilor (care au devenit din ce in ce mai rare). Chiar nu am ce bere buna si ieftina sa-ti recomand. Insa daca ajungi in Slovacia, opreste-te la primul Lidl din sat si cu 0,65 euro (adica cam 2,8 lei) iti iei o sticla de jumate de Zlaty Bazant. N-ai baut nicicand o bere mai fina !

      Ștergere
    2. În România nu există această bere?

      Ștergere
  5. un amstel e oare naturala? sau stella artois? am vazut un reportaj care m-a speriat. majoritatea berilor sunt de fapt urina patronilor. cum ar fi Burger care e urina fratilor Micula. crek micula ar prefera sa bea apa din wc decat sa guste un pahar racoritor de burger. cine pula mea bea un asemenea pishat?! de ce nu sunt interzise otravurile astea?

    RăspundețiȘtergere
  6. da ma gaby, io as bea numa ursus ca are un pret decent pt buzunaru meu de atarnator dar oare e naturala?

    RăspundețiȘtergere
  7. Beau bere deci:
    O bere buna se bea in functie de imprejurare; nu poti spune ca cu Albacher te speli pe picioare ca totusi apa e de "acolo" si la putine beri poti spune ca ingredientul principal nu e din Dambovita.
    Asadar o bere de care nu pot sa uit e ...anul, ziua, minutul si secunda sa-l spuna Sarpele... a fost bauta acum vreo x ani de zile, pe cand tanar fiind, paduri cutreieram, iar traseul , destul de lung zic, m-a facut sa amplific gustul savuros al acestei beri. Traseul era destul de banal: Omu-Bran, dar conjuctura era frumoasa...intr-un final da abstineta (sexuala)de apa si oboseala fizica destul de vizibila sa ajungi la poalele muntelui ca intr-un vis direct intr-o crasma simpla, cu nimic vulgara, ce nu copia atmosfera celor capitaliste (a se intelege: celor din capitala) iti permitea sa savurezi cu tihna bine-meritata orice fel de bere. Soarta a facut sa fie Ciucas..Bere Brasov, o bere care din amintire si nu numai o respect si acum. Aceasta bere reprezinta si acum ceva..nu e un etalon dar nu poti spune ca te speli pe picioare cu ea...
    - o bere care respecta o traditie pentru mine este Urquell, bineinteles bauta pe malul Vltavei :)
    - asa ca decat lidl si bere nemteasca bea un tuborg de sub pod, satisfactie garantata!
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Apropos de bere Brasov, acum vreo 10-15 ani imi facusem un obicei in a merge cu trenul la Brasov cel putin o data pe an si printre altele sa beau o Aurora. Din pacate berea Aurora a disparut. Era tare buna.
    Cat despre Urquell, la draft bauta in tara ei de bastina....e cea mai buna bere ever bauta de mine. Si e doar 40 kc halba la terasele din centrul orasului de aur :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut,

    Nu stiu ce am avut azi de am dat sa caut o explicatie la berea proasta din Romania.
    Asa am dat de acest articol si ma gandeam sa imi spun parerea. M-am intors acum 1 saptamana si jumatate din Italia, unde am baut Peroni si ceva Moretti. Pe seara goleam cam 4 sticle de Peroni la 0,66 (ca asa e la ei, si e bine) si plecam acasa cu gandul si sentimentul ca mai vreau, ca a fost bun ce am baut, iar dimineata eram fresh ca dupa "sala de seara".
    Venit in tara, a doua zi am iesit in oras, si am luat Peroni din Romania, asa, sa compar gustul... Am fost foarte dezamagit. Odata ce ai inghitit berea, nu ramane nimic dupa, nu gust, nu mai vreau, nimic... doar un gust de apa cu ceva, care are gust doar cand ai licoarea in gura :(.
    4 sticle la 0,5, durere de cap, rau a doua zi... asta a fost berea din Romania, bere cu probabil ceva lichid de parbriz in ea pentru tarie, bere pe care nu o voi bea de acum in colo.

    Imi este dor de berea de acum 6-8 ani, cand eram in generala, prin clasa 7-8...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Si pe mine ma doare capul dupa 4 Ursus, iar dupa 4 Pilsner Urquell nici vorba de asa ceva. E clar ca romanii isi bat joc de noi, fac o bere cu ingrediente proaste si ieftine ca sa le iasa lor banul. Pana si bulgarii fac o bere mai cinstita.

      Ștergere
  10. Din ce am observat:
    - producatori de bere sunt foarte putini in Romania, dar detin o plaja larga de branduri. Sliva, Golden Brau si mai ceteva sunt detinute de Heineken (e lista pe site-ul lor).
    - in zona unde fabricile originale mai exista, se produce berea acolo, altfel se produce si in alte parti. Exemplu: Timisoreana se produce la Timisoara, pentru zona de vest, dar pentru alte parti din tara SAAB Miller produce Timisoreana la Buzau.
    - Ursus are aceeasi soarta, e produsa in mai multe fabrici din tara.
    - Traditia este egala cu zero
    - Am baut si eu bere (MULTA si d emulte feluri) in Cehia si e altceva. Se vede ca fac asta de mult timp.
    - Pilsner Urquel este inca detinuta, in mare parte de stat. Chiar daca marile companii au inceput sa puna stapanire si pe fabricile vechi, inca exista multe berarii cehesti independente. Praga e plina e baruri care-si produc propria bere.
    - Consum bere Terapia de la o berarie locala din Timisoara. E nefiltrata si nepasteurizata. E buna, dar nu ieftina.

    Hai noroc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiam eu ca Ursus pe care-l beau la Bucuresti nu se face la Cluj. Auzi? Stii cumva ce beri se fac la Ploiesti? Trec mereu pe langa fabrica, dar n-am idee ce produc. Stiu ca pe vremuri faceau Efes acolo.

      Ștergere
  11. Toate berile produse in Romania contin porumb. Intr-una din zile vorbeam cu cineva care lucreaza la fabrica Ursus despre acest subiect si mi-a confirmat ca porumbul scurteaza timpul de procesare al berii. Ei bine acum imi dau seama de ce dupa 4 beri made in Romania, de orice tip ar fi ele , am dureri de cap a 2-a zi.Am gasit o explicatie pentru calitatea proasta a berii : slaba putere de cumparare a romanului.Am consumat Carlsberg produsa in Danemarka, Stela Artois in Belgia si Heineken din Olanda, ei bine aceste beri din romania nu au legatura din punct de vedere al calitatii cu brandurile originale.Asadar o concluzie trasa ar fi aceea ca brand-ul vinde produsul...cel putin in Romania este perfect valabil. Bere extraordinar de buna (produsa in Cehia sau Germania)si nu foarte scumpa veti gasi in Sell-Gros sau Metro.Ceea ce se produce in Romania nu este altceva decat ...pishat, cum spunea cineva din comentariile de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Chiar ieri am baut un Carsberg romanesc. Infiorator de prost. O rusine pentru acest brand. Si inca ceva. Am impresia ca matrasesc si berile pe care scrie import cehia. Un gust au cand le bei la ei, alt gust cand sunt facute pentru noi, bulgari sau albanezi.

      Ștergere
  12. As putea incepe cu un citat al lui Benjamin Franklin : "...the beer is proof that God loves us an wants us to be happy .."
    O viata avem... si pe aia sa o traim band bere proasta ?
    Berea romaneasca nu merita consumata ci doar ignorata.
    Depinde de firea fiecaruia daca isi doreste un pic de self-respect.
    Ideea de respect de sine este strans legata de increderea in sine, de ceea ce faci si ...de cum doresti sa te simti.
    Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, da, "sa isi baje noe hector p**a in el ursus si timisoreana" cum dracu dupa 3 beri baute seara lejer la o poveste cu baietii, sa te trezesti a doua zi pe jumate mort ( 3 beri fix ) incredibil, ce sa mai zic cand mergi la wc, zici ca fermenteaza in tine toata noaptea borhot, si mai au tupeu sa spuna in reclama "Ursus regele berii" pe langa ce a fost, a ajuns un PISHAT !

    RăspundețiȘtergere
  14. cea mai buna bere din lume este jever pilsner

    RăspundețiȘtergere