joi, 10 mai 2012

Veliko Tarnovo

La doar 175 km de Bucureşti se află unul dintre cele mai pitoreşti oraşe vizitate de mine vreodată, Veliko Tarnovo. O imensă surpriză. Oraş cu case vechi aşezate în plan vertical, rânduri rânduri, unele sub altele. Străduţe înguste care trec printre casele oamenilor, dar şi bulevarde largi. Plin de restaurante şi cafenele, fie cu specific bulgăresc, fie moderne. Foarte multe biserici. O cetate situată pe o colină la care se ajunge foarte uşor din centrul oraşului, iar în mijlocul cetăţii o biserică futuristă, o biserică a viitorului, cu lumânări electrice, un altar inedit şi o pictură a modernismului târziu. Din păcate taxa de fotografie este de 5 leva, adică cam 12 lei, aşa că nu m-am îndurat. Însă se pot găsi pe net poze. Am mai găsit în Veliko Tarnovo un parc frumos, poduri peste râul din apropiere (râul Iantra, afluent al Dunării), multe hoteluri care arătau destul de dichisit, curăţenie şi oameni de calitate. La 3-4 km de oraş se află staţiunea Arbanasi de unde se deschide o panoramă superbă a împrejurimilor. Aici am tras la un han străvechi unde am servit un miel delicios. Staţiunea este plină de pensiuni moderne, unele cu piscină, altele cu livezi unde te poţi recrea. Tot aici sunt câteva biserici şi mânăstiri interesante. Drumul este de-a dreptul încântător. Veliko Tarnovo este o recomandare uriaşă din partea mea. O zi de dimineaţă până seara sau poate un week-end sunt de ajuns pentru bucureşteni şi cei care stau în partea de sud-est a României pentru a-şi forma o părere.



Pe pagina de facebook a blogului veţi găsi mai multe poze din Veliko Tarnovo. Doar căutaţi Nopti si Zile Blog pe facebook.

7 comentarii:

  1. Salut Gabi!

    Incearca sa ajungi si la Shumen. Poti sa vizitezi moscheea, cetatea situata pe un deal deasupra orasului, monumentul fondatorilor statului bulgar. In apropiere, la 10 km, poti sa vizitezi complexul de la Madara (basorelieful cu Calaretul de la Madara, sculptat in stanca, cetatea- e ceva de urcat pana la ea dar merita panorama- si neaparat grotele care arata fantastic). Si desigur, poti sa bei o bere Shumensko proaspata.

    fahrenheit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!
      Pai negresit o sa merg si acolo daca spui ca merita. Am impresia ca am trecut pe langa oras, venind de la Varna, insa zona nu am explorat-o deloc. Bere Shumensko am baut deja anul trecut cand am fost pe litoralul lor. Multumesc pentru recomandari.

      Ștergere
  2. Nu te-ai îndurat să dai 12 lei taxă foto ? Unde mai pui că banii se duceau probabil la biserică, deci pentru o cauză bună. Foarte tare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am platit bilet de intrare. De ce trebuie sa ia bani pentru fiecare chestie? Asta cu taxa foto nu mi se pare normal. E aparatul meu si fac poze daca vreau.

      Ștergere
    2. Una e să vezi ceva, alta e să iei imagini la pachet. Când fotografiezi, îţi permiţi mai mult decât un simplu vizitator. Şi statul în cap prin muzee ar trebui taxat.

      Ștergere
  3. ionescu de pe nopti si zile15 mai 2012 la 20:28

    nu ar fi fost aparatul tau daca


    stiti dvs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu inteleg ce vrei sa spui. am 3 aparate foto. 2 compacte si 1 dslr. cateodata mai fac poze si cu telefonul. sunt ale mele toate 4. la veliko tarnovo am avut dslr-ul.

      Ștergere