miercuri, 5 decembrie 2012

Basket

În urmă cu 16-17 ani eram un fanatic al basketului. Ştiam cam tot ce mişcă în NBA deşi mă limitam la doar un meci văzut live pe săptămână, poate două meciuri pe săptămână în timpul play-off-ului. Nebunia cu NBA-ul a început în februarie 1992 când într-o noapte sunt trezit de tatăl meu cu următoarele vorbe: "Hai scoală-te că începe All Star Game-ul". Era ceva nou pentru România la acea vreme şi am urmărit un meci fabulos comentat de inegalabilul Bogdan Stănculescu. În acele momente credeam că e competiţia supremă a basketului, nicidecum un simplu meci amical în care fiecare îşi etalează talentul. Oricum, a fost un spectacol total cu Magic Johnson MVP-ul partidei. În vara aceluiaşi an a fost Olimpiada de la Barcelona cu primul Dream Team din istorie, dar mi-l amintesc tot pe taică'miu cu patru ani înainte, la Olimpiada Seul 1988, când vorbea despre un rus fenomenal. Sabonis. Atunci URSS condusă de Arvydas Sabonis a cucerit titlul olimpic. Mai târziu l-am regăsit pe Sabonis, care nu era nicidecum rus ci lituanian, în NBA la Portland Trail Blazers. Un pivot extrem de tehnic care pe lângă rolul său obişnuit putea da o pasă subtilă sau arunca de 3 puncte.

La mijlocul anilor '90 Pro Tv-ul a început să dea meciuri din NBA vineri spre sâmbătă noaptea la 3 AM. Comenta Florian Petrică. Toată săptămâna aşteptam acest moment. Vineri seara, după X-Files, mergeam la culcare, nu înainte de a-mi programa ceasul deşteptător la 2:55. Uitându-mă la meciurile din NBA parcă eram într-o altă lume. Tot cartierul dormea, iar eu eram conectat în direct cu Houston, Los Angeles, Salt Lake City sau Detroit. Ştiam pe de rost aproape toţi jucătorii titulari din fiecare echipă. Îi idolatrizam pe John Stockton şi Karl Malone, îmi plăceau Clyde Drexler, Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing, Reggie Miller sau Dan Majerle. Ţineam cu Utah Jazz, care în 1997 şi 1998 a disputat finala NBA, pierdută de fiecare dată contra celor de la Chicago Bulls. Atunci Chicago Bulls era la mare modă, ca un fel de Real Madrid sau Barcelona în fotbal. Toţi copiii aveau şepci pirat cu Chicago Bulls. Chiar şi Florin Halagian avea şapcă pirat cu Chicago Bulls. Erau imbatabili cu Jordan, Scottie Pippen, Denis Rodman, Toni Kukoc. O adevărată dinastie în basket, dar mie nu mi-au plăcut niciodată, pentru că nu îmi plac echipele care nu lasă nicio şansă adversarilor. Totuşi Jazz au jucat de la egal la egal cu ei. Şi Indiana Pacers au fost la un pas să-i învingă în finala Estului, cu un Reggie Miller fabulos. Reggie Miller, după părerea mea cel mai bun aruncător de 3 puncte din istorie.

Îmi aduc aminte cum mă întristam când vedeam reclamele din timpul meciului la care mă uitam, reclame la alte partide care urmau a fi transmise la televiziunea americană. Îi consideram foarte norocoşi pe cei care puteau urmări NBA în fiecare zi, chiar mai multe meciuri pe zi. În vremurile alea NBA-ul era ca o religie pentru mine. Vorbeam ore în şir despre asta, iar mulţi cunoscuţi mă considerau nebun. Eram genul de om care suna la Pro Tv pentru a întreba ce meci urmează a fi transmis. Pe atunci nu exista internet, nu aveam nici măcar un computer. Iar când a apărut internetul stăteam ore întregi pe nba.com

Prin anii 2000 a început să transmită Telesport partide din NBA. Un post pe care nu-l recepţionam, la fel ca majoritatea românilor. I-am sunat şi i-am întrebat dacă pot veni la ei la sediu pentru a urmări meciurile live. M-au acceptat, astfel că am fost la câteva partide la ei în studiouri, în fosta clădire IPA din Calea Floreasca. Apoi, văzându-mă aşa pasionat, mi-au propus să comentez un meci. Era chiar în noaptea celei de-a doua zi a Învierii, iar ei erau în concediu, aşa că mi-au oferit mie această şansă. Am acceptat cu mare bucurie şi emoţie. Am comentat meciul Los Angeles Lakers-Sacramento Kings. Cu Karl The Mail Man Malone în ultimul său sezon, la Lakers, după aproape 20 de sezoane petrecute la Utah Jazz. Cu legendarul Vlade Divac la Kings. A fost impresionant să comentez un meci din NBA live, chiar dacă probabil nu se uita nimeni la Telesport în acea perioadă.

De vreo 10 ani mi-am pierdut interesul pentru basket. Nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă în NBA. Nici nu ştiu care au fost ultimele campioane, ce jucători de top mai sunt. Am rămas cu NBA ul meu din perioada anilor '90, cu John Stockton şi Karl Malone, ultimii exponenţi ai basketului romantic.

26 de comentarii:

  1. Pe 16.06.2003 publicam pe Fanclub următoarea inepție:
    "O minge.Multi negri inaltzi si catziva albi la fel de inalti.Transpiratie.Efort.Spirit de echipa.Tensiune.La final o explozie de bucurie si/sau un val de tristetze.Basket.Basketul este mult mai frumos ca Ileana Cosanzeana din basmele noastre.Basketul e mult mai viteaz decat Stefan cel Mare.Basketul este mult mai incitant ca Gina Pistol.Basketul e ....... basket!(Iata o fraza inteligenta!)
    Am citit in postul Oribilului Mosh ca New Jersey a ajuns in marea final.Sa le dea Dumnezeu sanatate si noroc!Daca la ora cand scriu eu aceste randuri marea finala nu s-a jucat, sper ca atunci cand se va juca sa castige echipa adversa.Amin.
    PS: Am uitat sa mentionez ceva important.Eu nu sunt un fan al basketului.Eu nu sunt un fan al sportului in general.Randurile de mai sus exprima sentimentele Sarpelui in legatura cu acest sport.M-a pus pe mine sa scriu deoarece el nu are maini!

    Va multumesc pentru rabdare si intelegere!"

    Toată imbecilitatea de ma sus ți se datorează: - mă stresasei la momentul respectiv cu basket-ul...

    RăspundețiȘtergere
  2. romantic o laie! romantic pentru tine, ca la vremea aia erai la varsta primelor saruturi furate prin parc. dar niste jucatori care luau salarii de milioane de $$$$$$ pe sezon nu cred ca pot fi numiti sub nicio forma exponenti ai baschetului romantic.

    RăspundețiȘtergere
  3. New Jersey cu Jason Kidd si Vince Carter am impresia, in acele vremuri, draga Eufrosin. Imi pare rau ca nu iubesti de nicio culoare sportul.

    Radu, ne referim la stil de joc cand spunem romantic.

    RăspundețiȘtergere
  4. dar pesemne stii ca oklahoma city thunder sunt fostii seattle supersonics. era tare la moda seattle in anii 90. s-a dus moda, a disparut si echipa de acolo. au fost finalisti anul asta.
    stil de joc romantic? nu stiu, nu cred. eu zic ca dream teamul 1992 ar invinge selectionata nba 2012.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar LA Lakes sunt fostii Mineapolis Lakes. In zona Mineapolis erau multe lacuri. Iar Utah Jazz sunt fostii New Orleans Jazz. Nu mai trebuie explicat de ce se numeau Jazz. Iar Memphis Grizzlies sunt fostii Vancouver Grizzlies. Franciza NBA nu a prins asa bine in Canada. Charlotte Hornes, o alta mare echipa a anilor 90 s-a transformat parca in Bobcats, iar Hornets s-au mutat la New Orleans.

    Imi placeau Sonics. Kemp si Gary The Glove Payton duceau echipa in spate.

    Stockton si Malone jucau romantic. Si Magic. Si Bird. Ce nu intelegi?

    RăspundețiȘtergere
  6. la sonics era un neamt, nu stiu sa-i scriu numele. minneapolis lakers. nu am prins echipa asta. nici new orleans jazz. prince e din minneapolis.
    in canada parca mai aparuse o echipa, toronto raptors. nu stiu daca or mai fi.
    jucau romantic? ca eminescu, asa? sir charles barkley era cel mai romantic.

    RăspundețiȘtergere
  7. "detlef sremf" se numea neamtul. nu am stiut niciodata cum se scrie. si mai juca la Sonics veteranul Sam Perkins, care abia se misca. si Hersey Hawkins, care mai tarziu a ajuns antrenor.

    dar mai stii pivotul olandez al celor de la Pacers? Rik Smith.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu, nu am auzit de el. de la pacers il stiu doar pe miller.

    RăspundețiȘtergere
  9. Drazen Petrovici, Dino Radja, Dejan Bodiroga, Vlade Divac...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu daca esti banatean iti amintesti de sarbi. Toti din zona aia ii idolatrizau pe sarbi. Sa nu-l uitam pe Peja Stojakovic, un aruncator foarte bun de 3 puncte.

      Totusi si alte natii au contribuit la spectacolul din NBA. Dikembe Mutombo (Congo), Ghita Muresan (Romania) (chiar am vazut cateva meciuri live cu el, unul in care s-a aparat exceptional la Shaquille O'Neal), Andrei Kirilenko (Rusia) (am si maieu cu el, 47 Jazz. foarte bun in primele sezoane, uneori termina meciul cu cvadriple double. pe urma s-a mai domolit), Steve Nash (Canada), Gasol (Spania), Sabonis (Lituania), Tim Duncan (Insulele Virgine)...etc,etc.
      Greci nu prea au fost in NBA. Poate iti mai aduci aminte de fenomenalul Nikos Galis.

      Ștergere
  10. eu imi aduc aminte de galis. si de dino radja. ohooo.. si de futbolisti mai ales. alen boksici etc etc. si acu parca imi amintesc ca unul din acei iugoslavi, ca sa le zic asa a murit intr-un accident de masina

    RăspundețiȘtergere
  11. da' bodiroga nu fuse-n nba. pai d-aia nu stiam de el. nu ca ma uitam la nba. nu, nene, abia daca am vazut unu-doua-trei allstargames si niste rezumate. sau cel putin asa tiu minte.
    daca nu ma insel dolce transmite-n prezent nba. da' po' sa renunti la ch. league transmis de rcs si de rds? pai nu prea imi vine. lasa ca daca scapam de dictachior n-o sa mai aiba antena 3 ce face si poate o sa preia ei nba-ul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi mai aduc aminte ca eram nespus de suparat ca majoritatea meciurilor de vineri de la 3 AM (ora Romaniei) erau din conferinta de Est. Alea din Vest incepeau la 5:30 pe TNT si normal ca nu le vedeam, desi se facea reclama in timpul meciului pe care-l urmaream eu. Vedeam mereu : Coming Up Next...Los Angeles Lakes @ Denver Nuggets de exemplu si muream de ciuda.

    Drajen Petrovic a murit in accident. Specialistii spuneau ca a fost cel mai bun basketbalist european al tuturor timpurilor. Nu pot emite o parere pentru ca nu l-am urmarit niciodata jucand. New Jersey Nets i-a retras tricoul.

    Pe Boksic l-am vazut pe viu, pe stadionul 23 August intr-un meci de Cupa Campionilor Europeni. Dinamo vs OM. A fost 0-0. Poarta francezilor era aparata de legendarul Pascal Olmeta. Am chiulit atunci de la ultimele ore, invatam in schimbul 3. Cred ca eram a 7 a sau a 8 a. Tot atunci i-am urmarit si pe Basil Boli si cred ca si pe Abedi Pele. De la Dinamo nu mai stiu pe nimeni? Cine juca atunci la ei? Gabor Gherstenmaier? Damian Militaru?

    RăspundețiȘtergere
  13. octombrie 92. tene-jercalau selimes mihaly kadar- gherstenmeyer keregi timofte dorinez- demolari hanganu. hanganu a jucat si un pic la progresul, vreo 3 ani mai tarziu. poarta sudicilor era aparata de legendarul barthez, zic sursele mele. ai uitat si de alti viitori campioni mondiali- desailly si deschamps. poate nu erau prea celebri atunci. vad ca era si rudi voeller. boksici n-a jucat, zic sursele mele. a facut-o in retur, cand a dat si doua goluri. sa verific si alte surse, totusi.
    ...............................................
    mda, alte surse spun la fel. aflam in plus ca boksici a fost rezerva. ca si legendarul amoros, pesemne la varsta retragerii atunci. ca si tom cristea, la dinamo. cateva saptamani mai tarziu tom venea la progresul si devenea golgeterul echipei in acel sezon 92/93, desi a jucat doar returul.

    iata spre amintire si 1 rezumat. https://www.youtube.com/watch?v=b7Z_2O5pkJA . nu imi amintesc defel de acest meci. nu ma interesa decat progresul, care in acea toamna era proaspat promovata in a si a luat-o rau de la dinamo in sezonul respectiv, daca nu ma insel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, tom cristea le-a fost adversar in divizia 4 baietilor de la progresul chiar anul trecut. la circa 50 de ani. nu mai stiu la cine joaca.

      Ștergere
  14. Zice ceva in filmulet si de Olmeta, dar nu inteleg pentru ca nu stiu o boaba de franceza. Oricum, se pare ca am urmarit un meci celebru. Insa nu mai celebru ca Dinamo-Rapid 4-4 in sezonul in care cainii rosii au terminat campionatul fara infrangere. Au condus cu 3-1, dupa care Rapid a condus cu 4-3, iar Dinamo a egalat. Bine, tot pe acelasi stadion am vazut si memorabilul Steaua-Rapid 8-2. Sau Romania-Danemarka 2-5 alaturi de forumisti celebri precum Dinu !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. dinu cornel.
    da, zice de olmeta. zice ca a jucat barthez si nu olmeta. avea par barthez!
    cu exceptia meciului inter-tari nu imi amintesc de celelalte. sandfield road!

    RăspundețiȘtergere
  16. Așa am descoperit și eu baschetul, cu ajutorul extrem de profesionist al lui Bogdan Stanculescu. Pe vremea aceea, internetul era poveste în România iar All Star Game era O adevărată sărbătoare pentru mine. Am fost și sunt fân Scottie Pippen, care era creierul de lângă Jordan. Îmi aduc aminte cu plăcere cum notam pe O agendă componența echipelor, antrenorii lor, scorurile din fiecare repriză etc. Absolut fenomenali au fost și alții care nu au aduși aminte mai sus, precum Mark Price sau Tim Hardaway sau Anfernee Hardaway, Grant Hill... Repet, meritul deosebit în a aduce baschetul mai aproape de profani îl are, din punctul meu de vedere, Bogdan Stanculescu. Te făcea să simți ca ești în tribună și nu la mii de km distanță.

    RăspundețiȘtergere
  17. The Legend of Boston Celtics....Larry Bird !

    RăspundețiȘtergere
  18. Tocmai am terminat de vazut ultimul episod din The Last Dance, pe Netflix, si ma cam enervasem putin pentru ca am crezut ca voi afla daca Chicago Bulls a castigat titlul in 1998. Nu a fost asa pentu ca se pare ca va mai urma un sezon. Tot e bine pentru ca imi place cum este construit si documentat filmul. NU am cautat pe net rezultatul pentru ca nu am vrut sa stric surpriza de final. Chetia este ca, urmarind serialul mi-am adus aminte de meciurile din NBA transmise de TVR 2 si de faptul ca le-am urmarit pe toate cate au fost transmise doar datorita comentatorului, despre care imi aminteam ca il cheama Bogdan, alminteri eu neavand nicio legatura cu baschetul. Si iata cum, cautand pe net numele comentatorului, am dat peste acest blog, si am aflat nu numai cum il mai cheama pe Bogdan, ci si faptul ca Chicago Bulls a castigat titlul in 1998. Sa-mi trag palme!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In 1998 dadea Pro Tv. Unul dintre comentatori era Florian Petrica. Eu am vazut finalele Bulls-Jazz integral la Pro TV, asa ca nu reprezinta o surpriza scorul. Chiar m-am enervat rau atunci, pentru ca i-am sustinut pe Stockton, Malone, Hornacek & Co.

      Da, serialul este foarte bun. O adevarata placere.

      Ștergere
  19. chiar ma gandeam de ce se numesc cei din salt lake city 'jazz'. deci au fost in new orleans prima oara, ahaaaa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar Atlanta Hawks au fost St. Louis Hawks, echipa care l-a draftat pe Bill Russell si l-a dat imediat la Boston, unde avea sa castige 11 titluri de campion, din care 9 consecutive.

      Iar Detroit au fost initial Fort Wayne Pistons.

      Nu stim insa cine au fost Syracuse Nationals ori Rochester Royals. Oare un fel de Victoria Bucuresti sau Flacara Moreni?

      Ștergere
    2. 76ers si kings, de sigur

      Ștergere
  20. Bravo pentru articol, 9 ani mai tarziu.
    Eu țineam cu Houton, il studiam pe Hakeem si incercam sa ii replic miscarile pe teren :)

    "Stockton to Malone, the Mailman delivers..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Jazz i-au scos pe Rockets, cand au ajuns prima oara in finala. Cu Stockton de 3....
      Sa vedem ce va fi anul asta.

      Ștergere