marți, 29 ianuarie 2013

Gramatică

Pe bună dreptate un om m-a criticat că nu scriu bine din punct de vedere gramatical. Cu toate astea în clasele V-VIII eram tobă de gramatică. Aveam o profesoară foarte bună, tovarăşa Stere, despre care am mai povestit. Cea care dădea copiii cu capul de tablă în caz că greşeau impetuos. Pe atunci aşa se făcea şcoala. Am fost cu tovarăşa Stere în patru tabere. La Piscul Câinelui, la Gura Râului, la Băile Herculane şi la Tazlău. Dacă mergeam în tabără cu ea eram obligaţi să luăm şi caietul de gramatică cu noi, iar o oră pe zi ne strângeam cu toţii în una din camere şi făceam lecţie. Ne dădea de analizat fraze sau alte exerciţii. Să se analizeze sintactic şi morfologic următoarea propoziţie: Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Nu ne convenea să facem asta în tabără şi deşi era timpul nostru liber pentru care părinţii plătiseră, nimeni nu avea curajul să se opună. Dar ne-a prins bine, toţi cei din tabără intrarăm la licee bune. Eu cel puţin la examenul de admitere la liceu am luat 10 la gramatică, pierzând însă mai multe puncte la partea de literatură unde am avut ceva comentariu la Neamul Şoimăreştilor. Singura tabără fără gramatică a fost la sfâriştul clasei a VIII a, când deja intraserăm cu toţii la liceu. Atunci în locul orelor de gramatică jucam volei, şeptică sau făceam baie la râu. Tot în tabăra de la sfârşitul clasei a VIII a am văzut pentru prima oară păsărica unei fete, dar despre asta am povestit în detaliu pe defunctul forum locomania în povestea despre Ramona.

4 comentarii:

  1. Imi tot bateam capul, citindu-ti textele, sa aflu cati ani ani (poate ai scris pe undeva, n-am apucat sa citesc tot, urmeaza). Citind acest text, am avut o revelatie: (acum) STIU! Pentru ca Neamul Soimarestilor s-a dat la treapta cu un an inainte sa sustin eu acest examen. Ce chestie, nu am uitat un amanunt de nimic... de acum 30 de ani (sau totusi ma insel? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am intrat la liceu in 1993. In prezent am 34 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ok, le-am incurcat rau. Sa fii sanatos (ar trebui sa adaug "maica", cum zic babele). Era alta serie de Neamul Soimarestilor. So long, so good.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai da. Pentru ca pomeneai de treapta, iar eu nu am prins treapta, adica examenul acela dintre a X a si a XI a.

    RăspundețiȘtergere