joi, 17 ianuarie 2013

Ilf şi Petrov - Viţelul de aur




















Cu siguranţă toţi cei care au citit "Douăsprezece scaune" la finalul lecturii sunt 100% convinşi că Ostap Bender a fost ucis de blajinul Ippolit Matveevici Vorobianinov. Dar nu este aşa. Marele maestru al combinaţiilor scapă ca prin minune şi revine în "Viţelul de aur" mult mai determinat, mult mai priceput în arta înşelăciunii, de mii de ori mai carismatic. Şi este îsoţit de alţi trei pungaşi cât se poate de comici şi delicioşi. Ce vrea Ostap Bender de astă dată? Să pună mâna pe 1 milion de ruble. Dar cum? În Uniunea Sovietică nu mai există milionari. Totuşi ei găsesc unul, dar care nu-şi expune bogăţia pentru că nu are ce face cu ea în comunism. Îşi ascunde imensa avere în valize prin gări şi trăieşte dintr-o umilă leafă de funcţionar în valoare de 46 ruble pe lună. Nu va fi deloc uşor să fure de la un asemenea om, un adevărat maestru şi el. Se vor pune la cale o grămadă de comploturi, vor apărea multe personaje cu roluri mari sau mici, iar cititorul va fi purtat prin întâmplări uimitoare.

Mie îmi plac multe cărţi, dar asta este o carte de nota 10 care intră direct în top 15 personal all-time. Viţelul de aur apare în anul 1930 în Uniunea Sovietică. Oare cum a fost posibil? Printre altele este o bătaie de joc la adresa comunismului. Au făcut chiar şi film după roman, film ce se poate vedea pe trilulilu. Ilf şi Petrov sunt maeştri ai satirei, ai comediei, ai bunei dispoziţii. Dar asta nu e totul, cartea fiind şi tragică şi melancolică şi bineînţeles magică. Ultimele capitole au stârnit chiar tristeţe în sufletul meu.

5 comentarii:

  1. daca nu ma insel am citit finalul halucinant al acestei carti (ti-ar fi trecut prin minte cine ii va veni de hac lui o.b.?) intr-un metrou plin cu fani de-ai rapidului ghiulesti, jumate despuiatz, care ieseau de la un meci din stefan cel mare. victoriosi. idiotii clatinau metroul de numa numa.

    RăspundețiȘtergere
  2. vameșii români.
    auzi? cartea asta mi s-a parut cumva asemanatoare cu maestrul si margareta. ca stil de expunere, cu tot felul de personaje care sunt introduse pe parcurs si interactioneaza intre ele, oarecum si ca mesaj.

    mai exista vreo poveste cu ostap bender? as mai citi ceva cu el. de la ilf & petrov mai am doar cartea cu america. au murit destul de tineri.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu cred sa mai fie. ia-ti noua seherezada. nu e cu bender, dar cred ca e misto. unele istorisiri de acolo le-am citit in pruncie.

    RăspundețiȘtergere
  4. mie mi-a placut mai mult 12 Scaune

    RăspundețiȘtergere
  5. O carte buna de citit in tramvai, nimic mai mult. Naratiune usoara, cursiva deloc interesanta. Fiecare noua actiune a celor 4 escroci contine un prolog care topeste si mai mult curiozitatea de a parcurge capitolele. Totusi cateva sute de pagini cu un umor a la Stan si Bran si cu bascalie bruta fata de sistem devin usor sufocante.
    Privind recomandarile pot spune ca m-a dezamagit, sau poate ca trebuia citita altcandva.

    RăspundețiȘtergere