joi, 11 aprilie 2013

John Fante - O să vină și primăvara, Bandini




















Am aflat despre John Fante din cărțile lui Charles Bukowski. Țin în mod special să citesc scriitori care sunt pomeniți de alți scriitori care mie îmi plac. Bukowski spune: "Fante e zeul meu.", iar asta este chiar o mare, mare recomandare. Totuși stilurile celor doi nu se aseamănă foarte mult. O să vină și primăvara, Bandini, un roman apărut în 1938, are în prim plan o familie de emigranți italieni dintr-un mic orășel din Colorado. Totul se petrece în timp de doua luni, luna decembrie, Crăciunul, Anul Nou și luna ianuarie. Tatăl care e zidar și nu prea câștigă pe timpul iernii, mama casnică și cei trei băieți. Viața grea, creditul la casă de plătit, băieții urmează o școală catolică, tatăl se încurcă cu o femeie bogată din oraș. Fante e sensibil, sentimental, poetic, trist, foarte talentat. Ninge, băiatul cel mare e îndrăgostit fără speranță de o fată de la școală, mama se umilește pentru a căpăta mâncare pe datorie de la băcan, tatăl dispare de acasă, vine Crăciunul. E o poveste foarte frumoasă, iar din toată tristețea ei răzbate o rază de speranță.

4 comentarii:

  1. Sunt foarte dezamagit de editura Humanitas. Am comandat cartea lui John Fante, O sa vina primavara Bandini si am remarcat in timp ce citeam cat de prost a fost executat tiparul. Capitolul 6 este tiparit de 2 ori, in timp ce capitolul 7 lipseste cu desavarsire... Am cerut sa-mi schimbe cartea, am primit un alt exemplar care avea aceleasi probleme... Oare a mai patit careva ca si mine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Cartea mea este ok. Este editie 2008. A ta din ce an este?

      Ștergere
  2. Tot editie 2008. Te rog sa verifici de la pagina 112, de unde la mine reincepe pe pagina urmatoare acelasi text de la paginele 94, 95, 96 si tot asa pe urmatoarele 15-20 de pagini. In fine, de nervi, n-am mai terminat cartea desi mi-a placut foarte. Poate ar fi trebuit sa sar acel capitol si sa le citesc pe ultimele...

    RăspundețiȘtergere