miercuri, 1 mai 2013

Gabriel Garcia Marquez - Cronica unei morți anunțate




















Zborul iubirii te poartă spre culmi. Citatul, care prefațează cartea lui Marquez, aparține lui Gil Vicente, nume pe care în vasta mea incultură l-am asociat până acum câteva zile în exclusivitate cu un club de fotbal din Portugalia. Oricum este remarcabil faptul că o echipă de fotbal poartă numele unui dramaturg. Ca și cum în Liga 1 noi am avea o echipă numită Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Cronica unei morți anunțate este povestea bietului Santiago Nasar, care va fi ucis într-o dimineață de luni de către doi frați gemeni numiți Pedro și Pablo, într-un sat oarecare din Columbia, în apropiere de Marea Caraibelor. L-au omorât folosind cuțitele de înjunghiat porci, pentru că se pare răpise virginitatea surorii lor și aceasta o descoperise chiar soțul în noaptea nunții. Dar nu asta e interesant în cartea lui Marquez, ci faptul că tot satul știa despre moartea iminentă a lui Santiago, mai puțin el. Cronica este făcută de un personaj anonim, locuitor al satului, la foarte mulți ani distanță de eveniment. O carte despre moarte, plină de imagini vii și colorate. Satul din America de Sud, cu oameni care la 3:30 dimineața sunt în picioare, descrieri succinte de familii cu nume pline de sonoritate, obiceiuri ciudate. Crima descrisă amănunțit, lovitură cu lovitură, cititorul având senzația că urmărește de la cinci metri totul. In final imaginea lui Santiago Nasar intrând în casă, ținându-și măruntaiele în mână și căzând în bucătărie cu fața în jos. Foarte bună carte. Cred că o situez pe locul 3 din tot ce am citit de la Marquez, după Un veac de singurătate și Dragostea în vremea holerei.

Nu am înțeles absolut deloc coperta celor de la Rao. Un podeț peste care a nins, un lac de munte dintr-o zonă ce pare polară. Departe de căldura halucinantă a satului de pe litoralul Columbiei. Nu văd logica.

7 comentarii:

  1. De mult imi doresc si eu sa citesc cartea aceasta, titlul mi-a ramas in minte inca dinainte de a face cunostinta cu stilul lui Marquez. Cred ca o sa-mi placa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ce ai citit de la Marquez pana acum? Topul meu cred ca e asa:

    1.Un veac de singuratate
    2.Dragostea in vremea holerei
    3.Cronica unei morti anuntate
    4.Despre dragoste si alti demoni
    5.Generalul in labirintul sau
    6.Povestea tarfelor mele triste
    7.Ceas rau

    Un coleg de munca mi-a zis: "Nu citesc eu Marquez. Asta si Coehlo sunt scriitori pentru femei.". Cred ca se insala amarnic in privinta lui Marquez. Pe Coehlo nu l-am citit, dar nici nu ma atrage. Nu stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar trei carti am citit, dar au fost suficiente pentru a dori sa citesc tot ce a scris. Am citit cele de la nr. 2, 4 si 6. Putin, stiu, dar restul le am doar ca pdf-uri si parca simt nevoia sa le citesc in editie tiparita.

    RăspundețiȘtergere
  4. bai gaby, tu cam cate carti citesti pe an?

    RăspundețiȘtergere
  5. bine, tu citesti carti de 400-450 de pagini, nu ca imbecilu de keshu care citeste prefetze.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu, in general citesc carti subtirele. 200-250 pagini. nu am rabdare cu romanele clasice, cu unele exceptii. bine, am citit si carti de 700 pagini. depinde.

    RăspundețiȘtergere