miercuri, 4 aprilie 2012

Coca Cola

Astăzi am băut o Coca Cola la cutie, pe o bancă, la 50 de metri distanţă de locul unde am văzut pentru prima oară în viaţa mea această băutură. Era în 1990. În apropiere de noi se deschisese o consignaţie numită Wira. Imediat după revoluţie era ceva senzaţional pentru un copil să vadă în vitrină produse precum Mars, Eti Pufi, Jelibom. Dar şi cei mari cred că se bucurau la o bere Efes Pilsner, de altfel o bere foarte bună, după cum aveam să constat câţiva ani mai târziu după 1990. Mergeam la consignaţia Wira împreună cu bunica, care la rândul ei era uimită de produsele capitaliste. Prea multe nu ne permiteam noi să cumpărăm. O cutie de Coca Cola costa 65 de lei. Asta însemna foarte mult pentru că atunci erau tot banii lui Ceuşescu, dar preţurile crescuseră dintr-o dată foarte mult. Să ne amintim că 1 kilogram de salam de vară în vremea comunismului costa 64 de lei, deci iată că o Coca Cola la cutie costa foarte mult. Ca şi cum ar costa în prezent 25 ron. Aşadar, să beau o Coca Cola la cutie de 330 ml rămânea un ideal imposibil de atins. Totuşi, în toamna lui 1990 am băut pentru prima oară Coca Cola în Ungaria. La sticlă de sticlă la 1 litru. În prezent e pe toate drumurile, ca dovadă că eu beau pe o bancă. Coca Cola este unul din lucrurile pe care capitalismul le-a adus în ţara noastră, iar cu timpul a devenit un produs ieftin pe care lumea îl consumă zilnic. Acidul fosforic se spune că distruge oasele, alte componente ale băuturii am înţeles că favorizează cancerul la stomac. Coca Cola este unul din motivele pentru care oamenii s-au bucurat la Revoluţia din '89. Dar lumea nu ştia prea multe atunci.

5 comentarii:

  1. Asta nu e tot. Apa minerală preferată a mea, Poiana Negri, este acum un produs Coca Cola.

    RăspundețiȘtergere
  2. Coca Cola, Pepsi, Sprite, 7UP și altele asemenea sunt niște mizerii. Nu am fost fascinat de băuturile carbogazoase nici înainte nici după schimbarea regimului politic în România. Pe vremea lui Ceaușescu beam cu placere Brifcor (altă porcărie). Iar după revoluție am avut o perioadă când consumam băuturi carbogazoase de la dozator (TEC - așa scria pe dozator) niște chestii sinistre. Din fericire mi-a trecut destul de repede și am supraviețuit. La câțiva ani după 1989 am avut ocazia să vad la ce e bună Cola. Tatăl meu s-a apucat să depaneze mașina de spălat Albalux 8 ce avea o balama plină de rugină și sodă la capacul de la storcător. Pe post de decapant a folosit Coca Cola și a funcționat de minune. După jumătate de oră de stat în Cola balamaua era ca noua. Experimentul asta l-am reluat și eu cu câțiva ani în urmă când am înlocuit niște acumulatori foarte vechi de la un UPS. Contactele de la borna + corodaseră dar după 30 de minute petrecute în baie de Cola erau lucioase. Așa că spor la băut! Eu răman la apă dacă îmi e foarte sete și in rest dă-i cu șprițul pân-la ziuă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Înainte de 90 un televizor, de ex., costa foarte mult şi îl găseai greu. Toate electronicele sunt azi mai ieftine. Iarăşi, mobila e mult mai ieftină şi mai uşor de găsit acum decât atunci.

    Printre avantajele prezentului se numără şi chinezăriile ieftine. Calitatea e pe măsură, dar asta e. Sincer, nu am nevoie de device-uri care să ţină mai mult decât mine pe lumea asta, ci de lucruri care să-mi mărească confortul efemer. Nu am nevoie neapărat de "Adidas" în picioare, merge şi "Abibas".

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu era vina comunismului ca erau scumpe electronicele. In perioada aia nu ajunsese tehnica asa departe si era normal sa fie scumpe. Acum sunt mult mai ieftin de produs si d'aia sunt ieftine.

    RăspundețiȘtergere