miercuri, 2 mai 2012

Obiective turistice lângă Ruse

Pentru 1 Mai Muncitoresc am ales să fac o incursiune prin regiunea Ruse (Bulgaria este împărţită, la fel ca şi România, într-un fel de judeţe numite oblast. Област Русе este regiunea pe care Dunărea o desparte de judeţul Giurgiu. Reşedinţa regiunii Ruse este oraşul cu acelaşi nume). Am trecut Podul Prieteniei, care costă 6 euro în partea românească, iar la întoarcere, în partea bulgărească, doar 2 euro. Partea românească de pod este cu gropi, a bulgarilor nu este. Încă o dovadă a faptului că românii sunt hoţi, nesimţiţi, scârbe, mizerii.

Primul obiectiv a fost Mânăstirea rupestră Basarbovo. Aici se ajunge foarte simplu, din vamă urmându-se şoseaua de centură a oraşului Ruse, foarte practică şi cu 3 benzi pe sens. Se merge pe această centură până când la un moment dat găsim indicator spre stânga către oraşul Ivanovo. Dar atenţie mare, pentru că indicatorul este foarte din scurt. Acesta este un punct slab în toată Bulgaria de fapt, pentru că nu anunţă şoferul cu ceva timp înainte de schimbarea sensului sau direcţiei. Aşa că circulaţi pe ultima bandă din stânga şi fiţi cu ochii pe indicatoare, iar când vedeţi Ivanovo viraţi la stânga. De aici urmează un drum de ţară foarte frumos şi toate obiectivele vor fi semnalizate cu săgeţi verzi.

Biserica de la Basarbovo se află într-o stâncă, la care se urcă pe scări. Chilii moderne sunt construite la poalele stâncilor din împrejurimi. Am nimerit pe timp de slujbă şi am putut asculta cum cântă popii pe la ei.


Următorul obiectiv a fost în apropiere de Ivanovo. Cu puţin noroc am observat indicatorul spre biserica din stânci. Deci o altă biserică în stâncă (mult mai mică şi mai veche faţă de Basarbovo), dar şi un platou înalt de unde se poate vedea un superb peisaj carstic. Peisajele superbe şi oarecum diferite faţă de ţara noastră s-au putut vedea şi la cel de-al treilea obiectiv, ruinele cetăţii de la Cerven. Ultimul obiectiv vizitat din zonă a fost Orlova Chuka, adică peştera Orlova. Peştera este în apropiere de orăşelul-sătuc Dve Mogili, adică Două Movile. De asemenea există un indicator spre peşteră şi un drum de maşină foarte îngust, însă foarte frumos ce duce spre o pajişte frumoasă în pădure, unde bulgarii mai fac câte un grătar, mai beau câte o bere, dar într-un mod mult mai civilizat faţă de noi, românii.

Am mers numai pe drumuri secundare, o şosea extrem de bună, iar satele lor sunt parcă mai curate ca ale noastre. Nu am văzut case bogate şi nici vile, însă parcă au o organizare mai bună ca noi. Câmpurile lor sunt mult mai bine lucrate ca ale noastre.

Sigur, vizita în Bulgaria s-a încheiat la Ruse Mall, cu o şedinţă de cumpărături la Carefour. Berea lor e destul de bună, poate mai bună ca a noastră. Un moş m-a oprit să mă întrebe ceva, dar i-am spus că nu înţeleg. M-a întrebat dacă nu sunt bulgar şi i-am spus că sunt român. Când a auzit asta faţa i s-a luminat. Mai prin semne, mai prin vorbă mi-a arătat o sticlă de Pepsi şi mi-a spus că la ei costă 2 leva. M-a întrebat cât costă în România. I-am spus că 5 lei. A râs satisfăcut, uitând poate că 1 leva = 2,25 lei la casele de schimb.

Recomand cu mare căldură acest itinerariu. Mânăstirile Basarbovo şi Ivanovo, cetatea de la Cerven şi peştera Orlova. Sunt mai aproape de Bucureşti decât Sinaia şi de asemenea mult mai putin aglomerate şi bineînţeles, total necomerciale.

7 comentarii:

  1. Dragi prieteni ai blogului,
    Pe facebook gasiti pagina blogului cautand "Nopti si Zile Blog". Am uplodat acolo mai multe poze din aceasta excursie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E frumos din partea ta, dar eu sunt anti-facebook, deci nu o să te caut niciodată pe-acolo. Dacă vrei să-ţi văd pozele pune-le aici sau altundeva.

      Tipul care a produs facebook e realmente genial prin faptul că şi-a dat seama că această tâmpenie prinde atât de bine la oameni. Sincer nu-mi dau seama de ce.

      Ștergere
    2. chestia e ca acolo am pus vreo 20 de poze. aici nu am posibilitatea de a atasa atat de multe poze. nu vreau sa transform blogul in unul fotografic.

      Ștergere
    3. Păi şi de ce nu îţi faci alt blog, cu poze ?

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. plus un cont de facebook, am priceput

      Ștergere
    2. oricum nu e mare lucru ce pun pe contul ala de facebook. o sa mai pun din cand in cand cateva poze de pe unde calatoresc eu. tie oricum nu iti place sa intri in contact prea mult cu persoanele de pe blogosfera pentru ca se distruge misterul, asa ca poti sa ma urmaresti doar pe blog :)

      Ștergere