duminică, 19 august 2012

2004

Pe la 18 a venit Eufrosin la mine. Ajuns în camera mea, cu o mare satisfacţie pe chip scoate o sticlă de 1,5 litri unde la începuturi fosta apă minerală. Pe fundul acestei sticle se găsea un lichid incolor. Plin de el îmi spune: "Uite bă ! Palincă. Am primit-o de la un şofer. Adu' două pahare să bem!". Nefiind un obişnuit al acestei băuturi îi replic: "Nu vreau bă ! Lasă că îţi dau un liquer irlandez.". Eufrosin se arată mulţumit de propunerea mea. Aduc două pahare, la vederea cărora Eufrosin zâmbeşte, şi torn lichidul gros de culoarea caramelului în ele. Începem o banală discuţie despre muzică şi filme, după care plecăm spre Machedonu.
Neavând chef de bere îndrăznesc să spun: "Bă ! Eu îmi iau clătite cu ciocolată.". Eufrosin se arată foarte nemulţumit şi mă repede: "Dacă îţi iei clătite plec acasă!".
Nedorind să îl supăr am optat pentru un Becks în Machedonu şi pentru un Ciuc la Fănuţa. Asta pe lângă floricele, seminţe, chipsuri şi scovergi cu brânză.
Eufrosin, acest filozof al absurdului, îmi lansează diverse teme de meditaţie. Sunt pus în faţa unor situaţii inedite inventate de o minte unde probabil spiritul şarpelui se simte ca acasă. Vorbim despre o eventuală masă cu carne de om sau despre atingerea morţilor. Ne imaginăm că dacă ne-am fi născut în 1902 am fi băut o bere cu Nichita Stănescu. În jurul nostru se vorbeşte despre Chivu.
Frigul îşi face simţită prezenţa şi într-un final ne goneşte acasă.

12 comentarii:

  1. Nu eşti obişnuit cu palinca? Păcat, la bătrâneţe nu o să o mai poţi duce.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt obisnuit cu alcool asa puternic. Pentru mine e de ajuns si 1/2 de sticla de vin la 3/4 ca sa ma ia ameteala. Oricum, poate beau si putina palinca, dar la masa, in niciun caz asa ca sa ma aflu in treaba, cum ar fi dorit Eufrosin.

    RăspundețiȘtergere
  3. pai ce, in 2004 era chivu?

    unde e fanuta? unde e mache? n-a fost si nenea aiu cu voi? petrican? poate ursache sau animalutza xxl?

    RăspundețiȘtergere
  4. in 2004 chivu era la roma.

    fanuta este langa gradinita de la intersectia a 3 bulevarde importante. muncii, leontin salajan si socului. sau pentru tine, care esti capitalist, basarabia, nicolae grigorescu si chisinau. mache este vis-a-vis de biserica de langa gradinita mai sus amintita, gradinita la care te altfel am invatat eu 3 ani de zile.

    ex fanclubistii la care faci referire au fost pe acolo, dar cu alte ocazii. in acea zi a anului 2004 am fost doar eu cu Eufrosin.

    RăspundețiȘtergere
  5. basarabia, grigorescu, chisinev. cred ca la intersectia asta era pana nu demult sherrif's.
    eram destul de sigur ca fanuta e(ra) pe langa shorley.

    RăspundețiȘtergere
  6. sheriff's era pe cealalta parte a intersectiei fata de fanutza, in asa numita zona diham. pe vremea comunistilor acolo era o celebra alimentara/macelarie.

    sheriff's era un fast food misto la inceput, dar pe urma a decazut groaznic. burgerii de acolo chiar ii bateau pe cei de la Mc.

    RăspundețiȘtergere
  7. P.S. am uitat să-ţi spun că îmi place această mică bucată de proză.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu mai țin minte ce ai spus atunci... Ai mânca carne de om sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca e buna carnea de om, cam ca aia de purcel. da n-as manca, Doamne fereste! cal as manca. probabil ca e tare. au chiftelute de cal la ikea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu au. caii au cam disparut in perioada imediat urmatoare industrializarii agriculturii. atunci se spune ca au fost luati de colectiva, dati la abator si facuti salam.

      Ștergere