miercuri, 3 noiembrie 2010

Mihail Drumeş - Invitaţie la vals


Cu siguranţă vă întrebaţi ce a căutat Drumeş în lista mea de lecturi, alături de nume precum Kawabata, Llosa sau Marquez. Şi asta în timp ce Mann, Oe sau Swift (Graham) aşteaptă cuminţi să fie şi ei citiţi. Păi am vrut ceva uşor, care să nu-mi dea bătaie de cap, o carte de relaxare citită în momente care nu erau propice cititului.

Per ansamblu cartea este slabă. Nu am simţit absolut nimic citind-o, nu am rămas cu nimic de pe urma ei. Povestea e simplă, exagerată şi previzibilă, stilul este rudimentar. Drumeş mi-a dat senzaţia că se exprimă în clişee. Poveşti mai interesante găseşti mereu la ştirile de la ora 5 sau la OTV. Petrican e chiar un personaj antipatic, cu toate aspiraţiile lui bolnave şi alegerile proaste pe care le face întotdeauna. Nici Mihaela nu e departe de el. Mă gândesc că poate acum 60-70 de ani cartea era potrivită. Ori poate dacă o citeam pe la 15 ani. Am insistat să-l citesc pe Drumeş pentru că mi-a plăcut "Elevul Dima dintr-a şaptea", însă atât "Scrisoare de dragoste" cât şi "Invitaţie la vals" m-au cam dezamăgit.

3 comentarii:

  1. si totusi, ce cauta drumes in lista ta de lecturi, alaturi de pamuk, marukami sau salinger? si asta in timp ce bulgakov, cartarescu sau faulkner asteapta cuminti sa fie cititi. daca vroiai ceva usor de ce nu ai dat 1 raita prin blogosfera autohtona?
    ceva de citit in momente care nu sunt propice cititului? aparent paradoxala formularea.
    deseara juaca majica.

    cred ca stiu de ce ai citit cartea asta. ca sa poti spune: 'Petrican e chiar un personaj antipatic'.

    RăspundețiȘtergere
  2. Amu sa nu incepi sa ne spui cum o sa faca Paunescu cu Pittis si Anda Calugareanu Cenaclul Flacara in fata ingerilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Faulkner. Nu stiu nimic despre acest autor.

    Boby 23 ? De ce 23 ? Esti fan Jordan ?

    RăspundețiȘtergere