marți, 23 noiembrie 2010

Ostře sledované vlaky


O foarte plăcută reîntâlnire cu cinematografia cehoslovacă, cunoscută de mine în copilărie datorită celebrului serial Arabela, când vreme îndelungată visam la un inel ca al vrăjitorului Rumburak. Ostře sledované vlaky (Trenuri păzite cu grijă) este o peliculă produsă în 1966.

Personajul principal, un băiat cam timid, se angajează impiegat de mişcare într-o umilă gară de provincie, în Cehoslovacia aflată sub ocupaţie nazistă. Imaginile cu tot ceea ce ţine de trenuri sunt superbe şi filmate cu multă măiestrie, astfel încât fac deliciul nu doar iubitorilor căii ferate ci tuturor celor ce apreciază un film artistic bun. Cei care lucrează în preajma gării, personaje deosebit de pitoreşti, conturează o atmosferă plină de nostalgie pentru un om ca mine, înnebunit după trenuri şi după vremuri trecute.Acţiunea filmului se desfăşoară lent, cu unele scene pline de dramatism, cu altele foarte amuzante, totul fiind susţinut de o coloană sonoră foarte potrivită şi plăcută. Un film european de excepţie.

2 comentarii:

  1. fac deliciul nu doar iubitorilor căii ferate ci tuturor celor ce apreciază un film artistic bun

    antologica fraza. nu exista prea multi iubitori ai caii ferate. eu am cunoscut 2: pe bunicul mieu si pe unu, ad. i., fiu de colo'el de securitate. mi-a fost coleg de armata baiatul asta. i se spunea ldh, iti dai seama de ce.

    altfel, un film de oscar, dar de sub 8 pe imedebe. l-am vazut si eu acum vreo 2 ani, cand ma apucase o frenezie jiri menzel. am mai avut atunci ocazia sa vaz 3 filme ale domniei sale. foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nepretuit!

    http://www.locomania.ro/showthread.php?t=1482
    http://www.locomania.ro/showthread.php?t=1473


    Vezi Moshulica, am ajuns sa zicem "Ce fain era pe vremuri!" gandindu-ne la vremile cand ziceam "Ce fain era pe vremuri!" :D

    RăspundețiȘtergere