duminică, 3 aprilie 2011

Românii au talent

La fel ca personajul Vincent Vega nu mă uit la televizor. Excepţie fac doar marile competiţii sportive şi de curând emisiunea "Românii au talent" al cărei fan am devenit. Am ajuns să urmăresc semifinalele de parcă m-aş uita la mondialul de fotbal. Cu emoţii, cu susţinere pentru favoriţi, cu strigăte de bucurie sau tristeţe. M-a prins cu totul emisiunea de la Pro Tv, dar mi-a lăsat şi câteva momente amare. Următoarele rânduri sunt doar pentru cei care au urmarit emisiunea şi ştiu ce s-a întâmplat în primele două semifinale. În a doua semifinală locul doi a fost ocupat de Cristina şi Alina, două fete grase care au avut o strategie de marketing excelent aleasă. Special pentru a câştiga simpatia publicului şi voturilor celor ce sunt dispuşi să cheltuiască 7 lei pentru un sms, s-au tot plâns că ele sunt grase şi că lumea le judecă după faptul că sunt grase şi nu după talent, că nu se uită nimeni la ele, etc. Au cântat bine, nu zic nu, dar au fost susţinute şi de juriu şi de reclama pe care singure şi-au făcut-o. Cu o seară înainte, doi fraţi gemeni, fraţii Păunescu, au cântat şi ei. Cel puţin la fel de bine ca cele două grase, dar lumea nu i-a votat, pentru că nu au în spate o poveste emoţionantă. Chiar au primit şi un X de la Mihai Petre, pentru că se aştepta altceva de la ei. Oare ce se aştepta de la ei? Oamenii au cântat excelent.

Ce mă deranjază de fapt? Că oamenii au votat doar un ambalaj şi nu talentul. Au votat povestea de background şi au fost influenţaţi şi de juriu. Dacă juriul îi lăuda pe fraţi cred că ajungeau şi ei în finală. Dacă fetele nu erau grase nu ajungeau în finală. De multe ori suntem tentaţi să procedăm astfel. Cumpărăm laptele cu văcuţa mai frumoasă pe ambalaj, care poate e mai prost decât laptele care nu are niciun desen pe cutie. Intrăm în librărie şi alegem o carte care e lăudată în cele trei propoziţii de pe ultima copertă, în detrimentul unei cărţi care nu are nicio descriere pe coperţi. Interesant cum J.D. Salinger a interzis orice însemne de pe coperţile cărţilor lui (le găsiţi la Polirom. sunt galbene şi au doar titlul pe ele). Până la urmă noi ne hrănim cu reclama şi cu ce ne sugerează alţii să facem. Ne hrănim din plin cu mesajele subliminale în genul penisurilor şi vaginelor strecurate prin filme la cinema de Tyler Durden. Mergem la Cora şi cumpărăm produsul cu 20% mai ieftin de care pur şi simplu nu avem nevoie.

Cam atât am avut de spus pentru cei care au urmărit "Românii au talent". Am dreptate sau nu? Iar acum o poveste pentru prietenul meu Ionescu. Discutam cu un cititor de-al meu, un coleg de la serviciu.
- Ce personaj ţi-a plăcut mai mult? Amalia Crăciun sau fata din parc?
- Amalia Crăciun.
- De ce?
- Păi pentru că ai pus şi tu mâna pe o ţâţă, ai văzut păsărica.

8 comentarii:

  1. habar nu are colegul asta ce delicii ti-a provocat fedepeul.

    iar vincent vega se uita la televizor. il confunzi cu paraipan, eroul din filmele lui sergiu nicolaescu.

    nu ma uit la stapanii au talent. si nici nu am ureche muzicala ca sa imi dau seama daca fratii sunt mai buni decat surorile.

    RăspundețiȘtergere
  2. de unde stii tu despre delicii?

    nu se uita. ca i-a spus Jules ca Mia a aparut intr-un pilot si nici nu stia ce e aia pilot. si i-a explicat, iar el a zis ca nu se uita la tv.

    daca nu te uiti poti vedea pe net toti participantii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si-au luat o multime da bani dupa emisiunile astea prin televoting... romanii au sunat si cred ca oricum ei au ales pe cine au vrut. Ce garantie au cei care au concurat ca intra-adevar au fost sau nu votati si ca rezultatele sunt corecte. N-au aratat nimic, niciun tabel. Sindromul turmeai inca mai functioneaza la romani.oricum, felicitari tuturor care au participat, mai ale gemenilor pe care-i cunosc si sunt baieti tare de treaba si talentati. Si imi pare rau ca oamenii se distreaza de pe urma prostiei celorlalti. in loc sa-i ajutam pe cei care au nevoie, radem de ei si altii fac emisiuni, rating si multi bani de pe urma lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact. M-ar fi interesat si pe mine un tabel cu voturile primite de fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pâine şi circ. La categoria circ intră tot jegul vânturat de televiziuni de la ştiri cu Moni, Iri şi crime mărunte până la emisiuni de genul Dacii şi Romanii au talent. Nici eu nu mă uit la televizor. Mă feresc cât pot de mizeria de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hm...eu am vazut "Romanii au talent" si calificarile si semifinalele si cred ca pana la urma au mers mai departe cei care chiar au ceva deosebit. Cu siguranta a existat si o cota de subiectivism...dar, oare chiar se poate fara?
    In rest, sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai stii ce zic eu? Daca emisiunea se numeste "Romanii au talent" sa se voteze talentul. Nu faptul ca fetele alea sunt grase si ne este mila de ele, sau ca hip-hoperului i-au murit parintii. Sa vezi de in semifinala 3 nu o sa castige fetita aia de 7 ani. De ce? Pentru ca este copil.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oh common, referindu-ma strict la prestatia muzicala, gemenii aia sunt amuzanti in penibilitatea lor expirata, dar cam atat. Au niste voci comune, iar faptul ca s-au luat atat de in serios i-a tras inapoi. Daca veneau din nou cu o coregrafie (in mod neintentionat) amuzanta altele ar fi fost reactiile publicului. Asa au fost pur si simplu banali si seci. Spre deosebire de slagaroasa alegere cu "Aaamariiiilloo", nici macar nu mai tin minte ce piesa au cantat in semifinala.
    Iar fetele grase au in primul rand niste voci foarte bune si in al doilea rand kilograme in plus.

    RăspundețiȘtergere