joi, 29 martie 2012

Întâmplările Mayei şi ale celorlalte personaje în vremuri contemporane (episod pilot)

Ieşi din magazin alături de ultimul client întârziat şi după ce îşi luă rămas bun de la acesta, trase obloanele cu grijă şi încuie. Vântul o făcu să-şi tragă căciula mai bine pe cap, după care încercă să caute prin geantă cheile de la maşină, lucru nu tocmai uşor, pentru că poşeta conţinea o grămada de lucruri, majoritatea inutile. În cele din urmă le găsi, îşi puse geanta pe umăr şi porni prin zăpadă până la maşina parcată în apropiere. Geanta părea o jucărie pe umărul ei de ţărancă puternică, obişnuită cu munca câmpului încă din copilărie. De când cu slujba la oraş o lăsase mai uşor cu lucrul în agricultură, însă constituţia robustă trăda faptul că muncise la sapă o viaţă întreagă. Acum doar la sfârşit de săptămână sau în serile de vară mai mergea la câmp. Ce-i drept îi plăcea să muncească la ţară, însă îşi găsise de muncă la oraş, gândindu-se că la bătrâneţe i-ar prinde bine o pensie mai bună. Descuie din telecomandă maşina de serviciu, o Dacia Logan, îşi puse geanta pe scaunul din dreapta, după care porni la drum.

Cu câteva ore înainte o sunase cumnata, rugând-o să treacă pe la ea pentru a rămâne peste noapte cu cei doi copii. Adesea primea astfel de sarcini pe care ea le considera foarte plăcute, cumnata fiind câteodată plecată impreună cu soţul în delegaţii. În timp ce se afla la volan sună acasă, la ţară, pentru a anunţa că va rămâne în oraş peste noapte. Opri la un magazin şi cumpără câteva dulciuri pentru nepoţei, apoi se îndreptă către casa cumnatei. Era deja noapte de-a binelea, iar străzile erau pustii. Se pornise viscolul. Lumea nu prea ieşea din casă pe o asemenea vreme.

- Maya,Maya, ai venit!, o întâmpinară nepoţeii într-un glas. Băiatul împlinise de curând cinci ani, iar fata era mai mare, deja la şcoală în clasa a III a. Îi îmbrăţişă pe amândoi cu dragostea unui om căruia îi plac foarte mult copiii şi încă nu-i are pe ai săi.
- Maya, ce ne-ai adus?, întrebă fetiţa.
- Nimic, ce să vă aduc? Ce? Aţi fost cuminţi?, le răspunse încercând să-şi ascundă zâmbetul.
- Am fost cuminţi. Am fost cuminţi.
Le împărţi dulciurile, iar copiii plecară fericiţi în camera lor, nu înainte de a o pupa pe Maya, care după ce se făcu comodă intră în bucătărie.

Nu-i plăcea viaţa într-un apartament fie el ultramodern ca cel al cumnatei. Simţea că nu are aer, că nu are loc să se mişte. Ea e obişnuită cu bucătăria ei de acasă, cu piatră pe jos, să gătească în picioare lângă aragazul vechi cu butelie. În bucătăria apartamentului era oarecum stingheră, dar reuşi să pregătească ceva de mâncare, pentru că în frigider se găseau de toate. Strâmbă din nas când gustă din brânză, gândindu-se la brânza de la văcuţa ei de acasă. Îi compătimea sincer pe oamenii de la oraş care se hrăneau doar cu produse industriale, fără să-şi mai amintească gustul mâncării naturale. Luă împreună cu copiii o cină bogată, dar nesănătoasă, iar apoi pe cel mic îl lăsă să se joace, pentru că trebuia să facă lecţiile împreună cu fata.

Fetiţa avea de făcut o compunere despre meseriile părinţilor ei. Maya citi ceea ce scrisese şi rămase uluită.
- Hei, de unde ai luat prostiile astea? Cum adică mama lucrează la fabrica de pâine şi tata la uzină? Şi ce e cu frazele astea despre comunism? Tu ştii ce e aia comunism? Ia spune-mi.
- Nu ştiu, răspunse fetiţa spăşită.
- Păi şi atunci? De unde ai scris?
- .....
Maya nu se enervase, însă în ochii copilului părea o fiinţă foarte mare şi plină de nervi. Fetiţa începu să plângă şi printre lacrimi îi spuse:
- Am copiat şi eu de la colegul meu de bancă, Becheru Mihai. N-am ştiut ce să scriu şi am luat de la el.
- Ei, ei, nu plânge acum. O să te ajute Maya să faci o compunere frumoasă, mult mai bună ca a colegului tău de bancă.
Se apucară amândouă de compunere, iar Maya îşi dădu toată silinţa să o ajute pe nepoată să scrie cât mai frumos despre ceea ce munceau părinţii ei, importanţi oameni de afaceri şi cu firmă proprie.

Se făcuse târziu. Compunerea era terminată, ghiozdanul făcut, copiii spălaţi se aflau în paturile lor, deja adormiţi. Maya făcu ordine prin casă, deşi nu era nevoie de aşa ceva, dar îi stătea în obicei. Făcu un duş, se spălă pe dinţi, apoi se duse în camera unde stătea deobicei când rămânea la cumnată, scoase din geantă cărticica de rugăciuni şi citi cu voce tare o vreme. Se închină, puse cărticica la loc, stinse lumina şi se băgă în pat. Se auzea muzică de la vecini, aşa că nu putu adormi imediat. Era obişnuită cu nopţile liniştite de la ţară unde când şi când se mai auzeau câinii lătrând, în rest mormânt. Se întoarse pe toate părţile însă nu reuşi să aţipească. Muzica o deranja din ce în ce mai tare. Dacă s-ar fi priceput la muzică ar fi recunoscut albumul In the Wake of Poseidon al celor de la King Crimson. Dacă ar fi putut vedea ce se întâmplă în apartamentul de deasupra s-ar fi crucit încă o dată. În apartamentul de la catul superior trăia K. Muzica dată tare umplea întreg apartamentul şi ajungea până în baie. K era în cadă, bucurându-se nu doar de muzică ci şi de shakeul proaspăt din mango şi pepene pe care tocmai şi-l preparase. Stătea cufundat în apă cu un picior ieşind afară din cadă şi bălăbănindu-se, bea din băutura de fructe şi asculta muzică. Nu se gândea la nimic şi nici nu bănuia că vecinii de jos sunt plecaţi din oraş, iar în apartamentul lor este Maya care nu poate dormi din cauza muzicii sale. După ce termină shakeul, puse paharul pe maşina de spălat, scoase dopul de la cadă, aşteptă să se scurgă apa, iar apoi făcu un duş normal. Se înveli într-un prosop fin, ieşi din baie şi opri muzica. Maya mulţumi lui Dumnezeu, dar chiar şi fără muzică nu putu adormi. I se părea că pereţii camerei se apropie şi o vor sufoca dintr-un moment în altul. Se dădu jos din pat, merse la bucătărie şi îşi prepară un ceai de sunătoare pe care-l bău. Întoarsă înapoi în pat aţipi pentru o clipă, însă se trezi când porni centrala termică. Pentru un obişnuit al casei sunetul centralei era inofensiv, însă pe Maya o ţinu trează până la ivirea zorilor. Prinse doar o oră de somn, iar când ceasul sună era complet ameţită. Trebuia să ducă copiii la şcoală, iar apoi să ajungă un pic mai devreme la muncă, pentru că avea treabă înainte de ora deschiderii magazinului. În acele momente K dormea adânc şi netulburat. Era ziua lui liberă.

45 de comentarii:

  1. Actiunea se termina aici. Fiind un episod pilot isi propune sa sondeze opinia cititorului. Seria va continua doar daca se vor gasi cel putin 5 pareri pozitive.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cand cer parerea altora o fac in general doar pentru a-mi da seama daca acei oameni sunt destepti sau stupizi.

      Crezi ca vei gasi 5 pareri pozitive pentru ca sa existe nu seria, ci tu insuti ? daca ar fi sa te iei dupa parerea altora, ar trebui sa nici nu existi.

      Deci, in orice caz, baga continuarea.

      Ștergere
    2. 10x. esti o persoana de treaba.

      Ștergere
    3. Îţi recomand şi eu o mică povestire SF scrisă de mine, o viziune destul de sumbră a viitorului. Se numeşte "Gigi şi Max" -
      http://amintiri-din-cretacic.blogspot.com/2011/05/nevoia-de-comuniune-si-nevoia-de.html

      Ștergere
  2. ascultat-ai frodata cadence and cascade? ia vezi, crezi ca o deranja pe maya? http://www.youtube.com/watch?v=gN28lFJ6X8w eu zic ca nu. probabil nimerise la devil's triangle. o piesa dificila pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am ascultat. nu e genul meu de muzica. dar suna bine.

      Ștergere
    2. cand e liniste deplina si vrei sa dormi, piesa asta a ta e deranjanta.

      poate K are boxe cu bass reflex si se aude vibratie tare in ele.

      Ștergere
  3. bine. 5 pareri pozitive exceptand comentarile anonime ale lui Radu.

    RăspundețiȘtergere
  4. piesa titlu, http://www.youtube.com/watch?v=rtj9z5K9IMU . exceptionala, mai complexa decat cadence and cascade. auditie placuta! nici asta nu avea cum sa o deranjeze pe taranca noastra.

    textul asta pe undeva imi aminteste de 'irina (i se duce un fir la ciorap)'

    RăspundețiȘtergere
  5. ia uite, nene, albumul asta e cu 5 zile mai mic decat mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. irna cu ciorapul e din Dan Lungu? Suna cunoscut dar nu-mi mai amintes de unde.

    e colturoasa piesa asta care da titlul. scoala si mortii. biata Maya.

    RăspundețiȘtergere
  7. auzi? dar pentru tine intregul text se rezuma la albumul acelei formatii? in rest nu ai alte pareri? ce fel de oameni crezi ca sunt Maya, K, elevul Becheru Mihai? ce crezi ca se va intampla in posibilele episoade viitoare?

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate în episodul următor K va asculta Peter Hammill - Fool's Mate iar Becheru Mihai va scrie o compunere despre Inuaki - Reptilianul din mine (asta citea ultima dată când l-a văzut șarpele în timpul unei ore de română). Cât despre Maya ar fi interesant de aflat cum de o femeie de la țară are un prenume așa exotic (Mărioara, Lenuța sau Vasilica ar fi fost mult mai autentic). Noi cei cinci cititori ai acestui blog așteptăm cu nerăbdare episodul I.

    RăspundețiȘtergere
  9. Constituţia robustă a Mayei este mai curând predeterminată genetic. Există femei care dau la sapă toată viaţa şi rămân zvelte ca nişte gazele. Probabil că Maya face parte din ceea ce se numeşte "rasa alpină" - http://en.wikipedia.org/wiki/Alpine_race

    RăspundețiȘtergere
  10. ai cel putin 5 cititori?

    E.

    RăspundețiȘtergere
  11. pai albumul ala e cel mai bun lucru din textul tau. e ca la junimea: 'motto e bun!'.
    maya e un personaj neplauzibil. k e un boy next door care nu se stie cum va evolua. becheru e un calator in timp bagat ca o nuca in perete in textul asta.
    in episoadele viitoare nu m-as mira ca elevul becheru sa devina dirigintele nepotilor mayei, maya sa fie stramatusa lui k si tot asa, in binecunoscutu-ti stil, probabil invocand influente din lynch, ca sa ii dai fiori de placere pe sira spinarii colegei child.
    te stiu desprins de cotidian, asa ca iti spun ce s-a intamplat ieri dupamasa. televiziunile si siturile de stiri au anuntat o veste breaking- la aeroportul otopeni a fost descoperit un picior de om in bagajul unui chinez. da-i cu fel de fel de scenarii, pentru ca spre noapte (sau era azi dimineata?) sa aflam ca era vorba de fapt despre o laba de urs. vezi, astfel de povesti mi-ar placea sa citesc pe blocul noptisizile. realitatea a depasit insa fictiunile tale.
    succes in continuare si drum bun in weekend!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu cred că locomaniacul are cunoştinţe despre Lynch. Iar poveşti despre masturbare de urs sper să avem cât mai curând de la maestrul murakamistic al blogherismului de maximă calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, nu, sa-mi bag pula. Doar tu si Radu ati vazut Twin Peaks.

      Ștergere
    2. Lynch a regizat ceva mai mult decât Twin Peaks. Vorbim după ce vezi Blue Velvet, Mulholland Drive și Inland Empire.

      Ștergere
    3. Blue Velvet am ascult melodia. Canta inegalabilul Bobby Vinton. Ce sa mai vad si filmul?
      Mulholland Drive am avut intentia sa-l vad, dar l-am abandonat dupa vreo 10 minute cand apare un monstru. Mie nu imi trebuie chestii d'astea sa ma sperie.

      Deci nu mai vorbim pana nu vad filmele astea 3. Am inteles. O sa facem yoga tacerii.

      Ștergere
  13. Parerile negative se pun de -1? Pentru ca e o porcarie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pun cu -1. Daca nu ti-a placut e ca si cum nu ai fi citit. Eu astept 5 oameni care sa zica ca le-au placut si sa continui. Iar pana acum sunt 2. Archaeopteryx nu a exprimat o opinie clara.

      Ștergere
    2. Nu pot deocamdată să exprim o opinie clară.

      Să zicem că mă întreabă cineva ce număr urmează într-un şir după 3,5 şi 7.
      Dacă şirul este al nr. impare mai mari ca 1, urmează 9.
      Dacă şirul este al nr. prime mai mari ca 2, urmează 11.

      La tine nu ştiu încă despre ce e vorba.

      Ștergere
  14. P.S. Maya e cea care povestea despre tăiatul porcului ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Maya este cea care ne-a povestit despre taiatul porcului si despre o zi de sambata.

      Ștergere
    2. Numele K e lipit în mintea multora de personajul din Procesul lui Kafka. Asta e o problemă.

      Pe K al tău de ce îl cheamă K? Este ungur? Este Kiriţescu?

      Ștergere
    3. Of, credeam ca esti familiarizat cu blogul meu. Te invit sa (re)citesti episodul in care apare K pentru prima data.

      Ștergere
    4. aici : http://noptisizile.blogspot.com/2011/09/delegatia-capitolul-vi.html

      Ștergere
    5. Păi dacă este episod pilot, ce sens are să mă informez despre backgroundul lui K ăsta? Pentru mine el apare pentru prima dată aici.
      O să citesc chestia aia oricum.

      Ștergere
    6. Pai stai putin. Apare prima data aici in noua serie. Dar K este un personaj central din precenta scriere, Delegatia. Trebuie neaparat sa citesti toate episoadele si sa-mi spui parerea.

      Ștergere
    7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  15. eu cred ca sunt 2 k diferiti. primul k e un strigoi. al doilea k, asta de aici, e krapulax de pe forum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. K cred că este de la Kelvin. S-ar putea ca în episoadele următoare să constatăm că în jurul personajului temperatura este de −273,15 °C.

      Ștergere
  16. 37 de comentarii... pai cati ex-forumisti actualmente bloagari reusesc sa stranga 37 de comentarii la o postare? 38 cu asta. poate doar uneori milf si petrov, dar ei sunt 2. in rest? cred ca e un argument suficient ca sa continue miraculosul serial.

    RăspundețiȘtergere
  17. zoso e tatal bloagarilor. ca forumist a fost foarte important pen'ca s-a ocupat de partile astea administrative, cum ar veni. dar altfel, nu prea. nu zic de fc, nu cunosc prea bine istoria-i.

    numar de comentarii la ultimele postari pe zoso ro: 1, 8, 4, 22, 46, 12, (comentarii inchise), 27, 30, 20, 11, 30.

    deci, baga mare!

    RăspundețiȘtergere
  18. Chiar la ce s-a gandit Radu ma gandeam si eu, ai cele mai multe comentarii, deci un motiv serios sa continue aceasta poveste.
    Un alt motiv este ca vrem sa stim ce se va intampla cu K, cu ce se ocupa de este ziua lui libera? Unde lucreaza Maya? Si cu siguranta trebuie sa mai apara si alte personaje.
    Asa ca, spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
  19. Povestea va continua atunci. Mai ales ca am primit si prin sms pareri. Se pare ca este o scriere de succes :)

    RăspundețiȘtergere