sâmbătă, 11 septembrie 2010

Religie

În decorul tomnatic al parcului discut zilnic cu o fată. Surprinzător, nu discutăm banalităţi şi nici de complezenţă. I-am recomandat Murakami, a citit "Cronica păsării arc" şi nu i-a fost pe plac. I-am recomandat blogul meu şi m-a criticat vehement pentru scrierile având vaginul în prim plan. I-am recomandat "Ploaia înainte să cadă" şi "Marele Gatsby" şi, dupa ce le-a citit, a spus despre ele că sunt uşurele. În schimb i-a plăcut "Lupul de stepă". Şi-a cumpărat chiar şi "Muntele Vrăjit". Într-o zi cu ceaţă, priveam amândoi tăcuţi oglinda lacului, când a deschis subiectul întrebându-mă :
- Ai citit Dhammapada, Tora, Evanghelia sau Coranul?
- Nu sunt o persoană religioasă. Doar pasaje din Sfânta Scriptură, i-am răspuns.
- Păi atunci să nu ai vreodată senzaţia că înţelegi ce citeşti. Mulţi din autorii pe care îi citeşti, pentru că ăştia deşi se ascund bine şi se prefac, sunt oamenii foarte religioşi. Am terminat Lupul de stepă şi este o carte plină de înţelesuri şi relevări religioase care pe mine m-au ajutat mult. Când mă gândesc că nu sunt singura care a înţeles aşa. Păcat!
Am ridicat din umeri neştiind ce să-i răspund. Tot ea a continuat :
- Şi încă ceva. Toţi care se ţin deoparte de cărţile astea o fac doar pentru că le este frică că nu o să mai fie la fel după. Oricum când le citeşti prima dată eşti orb şi nu mulţi le mai citesc a doua oară, aşa că poţi să stai liniştit că viaţa trece repede.

Apoi s-a uitat la mine cu nişte ochi mari şi a zâmbit. Nu a fost nicidecum un zâmbet superior, pentru că astfel de oameni nu işi arată niciodată superioritatea. Am mai stat tăcuţi câteva momente privind undeva în zare, apoi şi-a luat la revedere şi a plecat.

5 comentarii:

  1. Esti destul de stupid. In primul rand, Hesse e cu cateva clase peste tot ce-ai mai enumerat tu acolo. Apoi, Hesse a fost un om religios, spre deosebire de toti ceilalti autori. Poate Thomas Mann, dar el era excesiv de canonic, fara sa aiba deci o intelegere proprie, non-dogmatica.
    Apoi, daca ti-a zis fix vorbele astea, si ea e destul de stupida. Dhammapada nu are fundament istoric si e doar temelia buddhismului Theravada, care nu e cea mai reprezentativa ramura a buddhismului. Si pun pariu ca nu stii ce e aia Evanghelie. Daca ti-a pus fix intrebarea aia, probabil ca nici ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e aia Evanghelie ? Nu e aia din care citeste popa la biserica ? Scrisa de apostolii lui Iisus. Luca, Ioan...etc.
    De ce sunt stupid ? Am facut cateva recomandari de carti. Trebuie sa fie toti din aceiasi clasa valorica ?
    Vad ca iti place sa jignesti gratuit.

    Cat despre ce mi-a spus fata, nu ma pronunt. Doar am redat un dialog.

    RăspundețiȘtergere
  3. in ce parc va intalniti si la ce ora? mi-ar placea sa ajung candva la o intalnire de-a voastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. se pare ca saptamana trecuta am parasit perimetrul parcului in premiera. deja devine foarte periculos. nu cred ca ai vrea sa te bagi in asta. mai bine urmaresti cuminte pe superblog.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iete peste ce dedei:
    http://morom3t3.wordpress.com/2010/09/21/baaaa-ati-facut-scoala-degeaba-iaca-adevarul/
    ------------------------


    Auz, mi-am amintit ca esti mare beutor de bere si cum citeam articolul din lincu ala de mai jos, am zis sa te intreb ceva. Ia zi-mi, are dreptate baiatul asta?
    http://www.arhiblog.ro/2010/09/degustare-de-bere.html#comments

    RăspundețiȘtergere