luni, 16 mai 2011

Elena Bociorişvili - Povestea unei fete şi a unui pian cu coadă


O cărticică tare plăcută care pe fondul poveştii unei tinere ce încearcă să se mărite, prezintă într-un fel amuzant satiric viaţa oamenilor din Republica Socialistă Sovietică Georgiană. Gruzinii mănâncă şi beau mult, făcând o petrecere din orice, asta chiar dacă icrele au dispărut din magazine, iar americanii le trimit pui congelaţi care se destramă în apa fiartă. Protagonista romanului merge cu trenul împuţit la rudele de la ţară, pe fondul creşterii economice se mută de la casa cu budă în curte într-un apartament cu wc înauntru, termină facultatea şi se angajează la un institut unde nu face nimic. Viaţa se scurge molcom, Stalin moare, Brejnev e la putere, preşedinţii se succed, vine Gorbaciov. Cel mai interesant moment al cărţii, după mine, este acela când fata este dezbrăcată şi suită pe pianul cu coadă, iar un tânăr îi desface picioarele şi se uită în vaginul ei.

Dincolo de stilul amuzant în care autoarea îmbracă faptele, cartea este una serioasă, realizând o frescă a vieţii în comunism infinit mai bună decât ceea ce a realizat Hertha Muller în romanul "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul" (tot nu-mi explic Nobelul prmit), dar reprezintă şi o poveste frumoasă despre viaţă pur şi simplu. Iar pentru mine a fost o dovadă că şi femeile ştiu să scrie literatură, deşi numărul lor este foarte, foarte mic.

6 comentarii:

  1. de ce e interesant acel moment? ce a gasit tanarul ala in vaginul ei? reteta coca cola cumva?

    RăspundețiȘtergere
  2. e un moment creat cu magie. gandeste-te ca esti intr-un sat, in Gruzia. si vezi o fata de 16 ani in casa. si intri, o dezbraci si o sui pe un pian. ii desfaci picioarele si te uiti in vaginul ei, apoi pleci.
    omu a vrut sa vada daca e inca virgina. s-a convins si a plecat mai departe, la treaba lui.

    nu te-am convins cu mica mea recenzie? n-ai scris ca e misto Elena Bociorişvili :(

    a aparut o noua carte a maestrului Inoue. am impresia ca povestiri. Cupa de clestar.

    si Scena de viata campestra a lui Amos Oz.

    ca un fan al colectiei Raftul Denisei, le vei procura?

    RăspundețiȘtergere
  3. pai nu am scris ca e misto, fiindca nu stiu daca e. nu am citit-o, iar mica ta recenzie nu poate tine locul unei lecturi.
    in satele din gruzia oamenii au piane? e bine!
    eu nu sunt pedophil, asa ca nu as face toate chestiile alea cu 1 fata de 16.
    nu cred ca le voi procura. din colectia patul denisei m-ar interesa partea a treia si a patra din tetralogia rabbit a lui john updike. a patra nu stiu daca e tradusa.

    RăspundețiȘtergere
  4. spune te rog pagina la care gasesc cel mai interesant moment! maine ajung la un stand cu carti si sa nu stau sa tot rasfoiesc pe acolo
    Multumesc anticipat si astept alte trimiteri catre acest gen de pasaje.Prefer cartile decat SuperOne!
    bafta tie

    RăspundețiȘtergere
  5. pagina 49. dar cumpara cartea, ca merita toata. asa sarac esti? costa pana in 20 lei.

    RăspundețiȘtergere
  6. wc in curte si pian in casa si cine a mai pomenit fata la 16 ani...virgina si barbat sa o dezbrace si sa plece ? e fictiune bre!!!

    RăspundețiȘtergere