Mă plimbam prin birou observându-le pe cele patru femei cum lucrau liniştite. Mi-am amintit cum pe vremuri lucram şi eu la o firmă mică. O perioadă au mers bine treburile, erau bani, total era în regulă. Săptămânal şefu ne scotea în oraş la un restaurant cochet, iar câteodată când îi venea lui pofta să joace tenis de masă, închidea firma şi plecam cu toţii să jucăm. Dacă cineva dădea un tun sau o afacere se perfecta, făcea cinste cu Mc sau KFC la tot biroul. Eram în total şapte oameni. Mâncam liniştiţi în birou, vorbeam porcos, râgâiam, ascultam muzică tare. Era un ambient plăcut. Bine, când era de muncă, munceam. Munca era scopul nostru. Dar, făcând munca ce ni se cerea, eram foarte liniştiţi. Nu aveam încă cinci şefi ierarhici, nu primeam tot felul de mailuri cu situaţii, targeturi şi reproşuri, nu existau şedinţe. Dar într-o zi, când am venit la muncă, am găsit lacătul pe uşă şi firma desfinţată. Aşa ceva se poate întâmpla cu firmele mici.
Revenit în prezent, în biroul celor patru femei, le-am făcut o scurtă caracterizare, aşa din ochi.
1.directoarea/administratora. cam 35 de ani. corp foarte frumos, lucrat la sală. blondă, dar acel blond plăcut, nu blondul de piţipoancă proastă. bronzată, la solar bineînţeles. născută în Bucureşti. mă întreb cum poate ajunge o femeie la conducerea unei firme prospere. nu sunt misogin, doar mă întreb. cred că taică'su a fost secursit. genul de ţăran adus de comunişti şi şcolarizat la Ştefan Gheorghiu. dacă ai fost securist înainte, copiii tăi sunt aranjaţi în prezent. blugi mulaţi băgaţi în apreschiuri cu blăniţă. o femeie plăcută, îmbrăcată cu bun gust. necăsătorită până la vârsta asta, dar cu siguranţă trăieşte în concubinaj de mulţi ani. e la al doilea concubin. conduce o Toyota Rav 4 şi citeşte (foarte rar) cărţile din colecţia verde Adevarul.
2.familista, ajunsă undeva după 45 de ani. îmbrăcată foarte corect, dar cu haine mai ieftine decât şi-ar putea permite. şi asta pentru că are doi copii pe care îi întreţine. de fapt pentru copii munceşte în ultimii 25 de ani. e grasă, dar pentru că a trecut de tinereţe, nu din nesimţire. soţul ei are o Skoda Octavia, deci nu sunt chiar săraci. ultima carte citită a fost Shogun, în urmă cu 20 de ani. în prezent pretinde că nu are timp de citit.
3.fata venită din provincie, prima generaţie de bucureştean. 25 de ani. e slabă şi deşi încearcă să pară o persoană plăcută, răutatea i se citeşte în ochi. trebuie să lupte pentru a se menţine în capitală şi ar vinde pe oricine pentru asta. nu are maşină şi nici carnet, nu citeşte cărţi. iubitul ei are o maşină şi vara merg la Paralia Katerini în concediu. în micul ei târg de provincie ar putea fi privită cu invidie.
4.familista de 30 de ani. la vârsta ei, cealaltă colegă familistă, avea deja copii mari. dar acum vremurile s-au schimbat. ea abia s-a măritat şi poate in curând se va gândi şi la copil. deocamdată duce o viaţă liniştită. conduce un Hyundai i20 şi citeşte cel putin două cărţi pe lună. Dostoievski şi alţi autori consacraţi.
Acestea sunt doar succinte caracterizări şi reprezintă tipologii STAS de angajaţi în orice firmă, mare sau mică. Persoane obişnuite, cu părţi bune şi rele. Ca orice om.
Am stat în firma lor doar 10 minute, dar aşa mi le-am închipuit pe cele patru femei.
Se mai foloseste STAS?
RăspundețiȘtergereNu. Acum e ISO. Dar eu sunt de moda veche.
RăspundețiȘtergere"trebuie să lupte pentru a se menţine în capitală şi ar vinde pe oricine pentru asta"
RăspundețiȘtergereCe chestie. Există aşa ceva?
În micul meu târguşor capitala e privită în general cu dispreţ şi superioritate. Suntem provinciali de esenţă tare. Eu apreciez Bucureştii, dar reprezint pe aici o excepţie, o "rara avis".
Sunt şi eu destul de patriot, aproape (un fel de) naţionalist, dar cred că România nu are neapărat nevoie de Bucureşti.
Cine priveste cu dispret capitala are dreptate, deoarece capitala e plina de provinciali care in ultimii zeci de ani au devenit bucuresteni. Prea putini bucuresteni adevarati mai exista. Cei care sunt deja a 5 a sau a 6 a generatie (asa ca mine) cred ca-i cam numeri pe degete.
ȘtergereTu din ce oras esti? Am vazut ceva cu Banatul la tine pe blog.
Mie imi plac toate orasele Romaniei, nu am astfel de greturi. Sunt fan Romania, asa la modul turistic sa zicem.
În general nu-mi place să menţionez din ce oraş sunt. Dacă te interesează neapărat, poţi să afli uşor, dar nu de la mine.
ȘtergereCe înseamnă să fii "bucureştean adevărat"? Caragiale nu era bucureştean, cred că puţini sesizează acest fapt. Tatăl lui Mircea Eliade era din Tecuci, parcă.
Dar de la cine sa aflu daca nu de la tine? Ma gandeam sa-ti fac o vizita cand trec pe la tine prin zona.
ȘtergereBucurestean adevarat, nu din parinti adusi de comunism la capitala. Strabunicii mei de pe ambele ramuri bucuresteni au fost si ei. Bine, nu suntem mai destepti, mai frumosi si mai buni ca altii. Doar ca ne numim bucuresteni. Aici ne-am nascut, aici am murit cu totii. N-am emigrat in alte orase sau in alte tari.
Dacă Bucureşti e capitala ţării, trebuie să accepţi faptul că aparţine în egală măsură tuturor românilor; mie ca şi ţie, care te-ai născut acolo, chiar dacă eu trec prin Bucureşti de vreo 2 ori pe an, maximum.
ȘtergereCapitala te reprezintă ca stat, ar trebui de exemplu să pot şi eu vota pentru primarul din Bucureşti.
Nu poţi să fii şi capitală şi să te şi plângi de "imigranţi".
gabriel, oare in aceste ultime weekenduri te-au impiedicat zapezile sa iti satisfaci miciul tau viciu*, deliciul tau social acceptat?
RăspundețiȘtergere_________________________________________________________
*pentru cei ce nu cunosc, evident e vorba despre calatoriile de-a lungul si latul tarii, in cautarea sinelui si a unei shawerme zemuase
Nicidecum. Unde crezi ca mi-am facut ieri cumparaturile? Pai la Carefour Ploiesti. Venind pe centura Ploiestiului, chiar am omis sa fac dreapta pe bretea si era sa ajung la Carefour Brasov, ceea ce nu era indicat ca Valea Prahovei e agomerata in aceasta perioada.
ȘtergerePe DN1 s-a circulat impecabil. Ce-i drept m-am intors pe la orele 17 acasa. Azi cred ca a fost mai rau.
mi se pare putin superficial sa judeci oamenii dupa cum arata, sau, mai rau, dupa ce masini conduc :)
RăspundețiȘtergereobisnuiesc sa-mi inchipui multe despre oameni, stand si privindu-i.
Ștergere