miercuri, 15 februarie 2012

A Fistful of Dollars


Am cumpărat dvd-ul cu acest film de la Mega Image. 4,99 lei. Nu-l văzusem, dar ştiam că e din serie cu alte două filme excepţionale, For a Few Dollars More şi The Good, the Bad and the Ugly, pe care le-am văzut, revăzut, apreciat şi aplaudat la scenă deschisă. Clint Eastwood joacă rolul unui pistolar ajuns într-un sat condus de două bande rivale. Se va infiltra în ambele tabere cu scopul de a încerca anihilarea lor. Sigur, un film pueril pentru zilele noastre, cu cascadorii care te fac să râzi prin penibilul lor, cu justiţiarul care împuşcă o armată de oameni de unul singur, dar genul de western pe care eu l-am apreciat din totdeauna, susţinut demenţial de muzica lui Ennio Morricone.

Dar, în timpul peliculei, am avut o revelaţie. Acum vreo 10 ani am vazut un film japonez, regizat de Kurosawa. Yojimbo se numeşte filmul, iar acţiunea este plasată în perioada feudală din Japonia, când un ronin (am întâlnit prima dată explicaţia acestui termen în filmul Ronin cu Robert DeNiro şi Jean Reno) încearcă de asemenea să anihileze două clanuri care puseseră stăpânire pe un sat. În rolul roninului justiţiar o legendă a cinematografiei universale, Toshiro Mifune, cel pe care adevăraţii cunoscători şi-l amintesc ca interpretul banditului Tojimaru din Rashomon, ori, poate la bătrâneţe, interpretându-l pe Toranaga în Shogun.

De asemenea mi-am amintit că şi "Cei şapte samurai" a fost copiat de americani, care au realizat "Cei şapte magnifici". Oare atâta lipsă de imaginaţie la americani? Ori puteau să-şi însuşească ce doreau de la japonezi pentru că aceştia din urmă pierduseră războiul? Oricum, eu sunt de părere că sunt bune filmele americane, dar originalele japoneze sunt cu mult mai bune.

6 comentarii:

  1. Să nu uităm nici de mai recentul "The Departed", tot cu infiltrări. Ăla e făcut după un film din Hong Kong însă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sau celebrul film de groaza The Ring. Am impresia ca tot dupa japonezi a fost copiat.

    RăspundețiȘtergere
  3. vine si recenzia aia? la casele de pariuri se vorbeste ca ar fi un roman sovietic sau ceva de michel tournier.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa speram ca vine mai pe seara. Nu e sovietic, dar se aminteste de URSS. Am observat ca apare si in enciclopedia 1001 de carti de citit intr-o viata, deci parerea ca e super carte imi este confirmata si de specialisti.
    Acum iti poti da seama usor despre ce carte este vorba.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, este vorba despre anul iepurelui. n-am citit-o, dar cred in ea!

    RăspundețiȘtergere