miercuri, 9 iunie 2010

Nick Cave - Moartea lui Bunny Munro


Recunosc, am cumpărat această carte pentru că este scrisă de Nick Cave, unul din muzicienii mei preferaţi. Înainte de a mă apuca să o citesc mi-a fost un pic teamă, gândindu-mă că Frumoşii învinşi a lui Leonard Cohen (alt muzician pe care îl admir) a fost o carte imposibilă pentru mine. Primele rânduri ale cărţii lui Cave mi-au spulberat temerile, iar lectura a fost una deosebit de plăcută.

Bunny Munro este un comis voiajor beţiv şi maniac sexual care vinde produse cosmetice din uşă în uşă. Are fantezii cu Kylie Minogue sau Avril Lavigne şi nu ezită să facă sex cu orice femeie i se arată în cale. Împreună cu ciudatul său fiu de nouă ani porneşte în traseu către clienţi, traseu la capătul căruia îl aşteaptă moartea. Încă din titlu ştim că Bunny va muri, la fel ca la filmul Kill Bill unde am ştiut că Bill va fi omorât în cele din urmă. Poate că titlul cărţii lui Cave face trimitere la piesa lui Arthur Miller, Moartea unui comis voiajor. Nu am de unde să ştiu, pentru că nu am citit piesa.

Nick Cave mi-a lăsat impresia unui scriitor talentat. Are descrieri foarte pertinente şi exacte, amuzante şi sarcastice. Acţiunea cărţii se desfăşoară fără niciun fel de grabă, iar elementele sexuale care sunt presărate din abundenţă nu fac decât să sporească farmecul total. Personajele lui Cave se aseamănă oarecum cu personajele lui Ryu Murakami, fiind la fel de nenorocite şi triste, străbătând aceeaşi lume plină de mizerie, droguri, băutură, sexualitate şi moarte.

După ce am terminat cartea am ascultat una dintre melodiile mele preferate de la Nick Cave, O'Malley's Bar.

2 comentarii:

  1. Moshule, ma faci sa cred ca citesti cartile alea numai de dragul animalelor de pe coperta :))

    RăspundețiȘtergere
  2. vrei ceva strong??? incearca BRET EASTON ELLIS
    o sa uiti de nick cave....

    RăspundețiȘtergere