luni, 16 ianuarie 2012

George Orwell - Ferma animalelor


O excepţională fabulă nu doar despre comunism şi totalitarism, cât şi despre firea mizerabilă a oamenilor în general şi a politicienilor în particular. Orwell, prin intermediul animalelor, construieşte un tablou binecunoscut pentru mulţi dintre noi. Răsturnarea capitalismului şi a regimului burghezo-moşieresc, instaurarea comunismului care apoi degenerează cam în ceea ce s-a întâmplat şi la noi pe vremea lui Ceauşescu. Ce concluzie am tras eu din această carte? Comunismul este un sistem social bun pe hârtie, în teorie, dar când se aplică şi practic lucrurile ies prost.

Am văzut filmul de animaţie inspirat de carte în 1990, anunţat cu surle şi trâmbiţe la Televiziunea Română. Nu am înţeles mare lucru atunci, ci doar l-am privit ca pe un desen animat. De asemenea, în ciclul primar la şcoală, nu înţelegeam prea bine când tovarăşa învăţătoare ne vorbea despre comunism. Se vorbea frumos despre comunişti, cum că înfăptuiesc lucruri măreţe, cum că sunt buni şi drepti. Nu-i regăseam pe comunişti în oamenii partidului sau în Ceauşescu, aşa că într-o zi m-am ridicat şi am spus: "Tovarăşa, dar eu cred că noi suntem adevăraţii comunişti, nu ăştia de la partid.".

11 comentarii:

  1. de ce ar fi comunismul bun in teorie? daca mihu e lenes si prost iara parvu e destept si harnic, de ce sa castige la fel? de ce o economie planificata e mai buna decat economia de piata? poate asa o fi, dar explica-ne de ce.
    pe vremea lui ceausescu a degenerat? adica pe vremea lui luca si pauker inca nu degenerase?
    am terminat 1q84, cu sentimente amestecate. in orice caz, e o lectura acaparanta, cu toata lungirea excesiva din volumul 3. plus mult umor involuntar. si nu cred ca e vina traducatorului.
    de ce nu esti in piata?

    RăspundețiȘtergere
  2. lenes si prost castiga mai bine decat harnic si destept in capitalism. ne lovim cu totii de situatia asta zi de zi. sa nu-mi spui ca tu nu mergi cu sentimentul asta la munca. economia planificata e mai buna, ca are toata lumea job stabil. in economia de piata te da afara oricand de la munca, nu ai asigurata ziua de maine. cand a venit ceasca la putere am inteles ca a fost ok. din 65 pana in 80 au fost vremuri bune imi comunica predecesorii mei. pe urma a cam degenerat situatia.

    eu nu am terminat 1q84. daca scriam eu faza cu parul pubian al asistentei medicale strambai din nas. la murakami probabil ai gasit fascinanta descrierea asta. am inteles ca multi barbati considera mai excitant o femeie cu tricou si fata chiloti decat o femeie complet goala. oare de ce? e ceva psihanalitic la mijloc?

    nu ma intereseaza pe mine chestia asta cu piata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai scris "Ferma aniNalelor". Din partea mea las-o aşa, e mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
  4. am gasit-o ridicola, nu fascinanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Archaeopteryx : merci. am corectat, ca sa insereze bine google si sa aduca useri pe chestia asta. cititori. poate prin 2015 o sa castig si eu bani din blog. macar pentru un sandwich cu scoici la Paul.

    @ ionescu : nici chiar asa.

    RăspundețiȘtergere
  6. chiar, gabriel, tie ce subiecte iti aduc cel mai mult trafic? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Haruki MUrakami - 1q84, unde multa vreme am detinut a doua optiune la cautari in limba romana. Apoi foarte multi au venit cautand pe Amos Oz.
    In rest compunerile elevului Becheru Mihai. Cauta lumea in draci "toamna in parc" si "poveste de iarna". Nu imi explic de ce.
    Au venit foarte multi si cautand Paul.

    Eu glumesc. Nu fac blogul asta pentru trafic sau bani. E pentru amuzamentul personal. Insa nu ma supar daca am multi vizitatori si multe comentarii :)

    RăspundețiȘtergere
  8. am inteles ca multi barbati considera mai excitant o femeie cu tricou si fata chiloti decat o femeie complet goala. oare de ce? e ceva psihanalitic la mijloc?
    ---


    probabil e un scut extrem de sensibil, o chestie de genu unei fiinte care incearca sa se apere in zadar. dar totusi explicatia mea e chiar dura. nush daca mi s-ar scula pula la asa ceva. cert e ca pe vremea cand futeam, imi placea sa-i dau chilotii prietenei mele intr-o parte cand o puneam capra, si nu jos de tot.

    gabi, n-ai scris nimic despre protestelel de la universitate. astept ceva despre asta. poti sa vezi ce-am scris io in schimb. e un text care se cheama "romanii la ciclu", il gasesti pe milf si petrov.blogspot.com. astept cu mare interes comentariul tau despre textul meu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun articol. Parca te-ai mai maturizat si tu. In sfarsit poti scrie ceva care poate fi citit.
      Eu nu am ce sa scriu despre aceste chestiuni. Nu ma intereseaza politica. Mi-e indiferent cine e la putere. Din partea mea sa vina si comunistii.

      Ștergere
  9. esti sigur sa vina comunistii? inseamna ca nu te-ar deranja sa dai o camera din casa pentru o familie de tigani muncitori? si sa bei mai putin becks si mai mult burger muncitoresc? sper ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  10. "daca mihu e lenes si prost iara parvu e destept si harnic, de ce sa castige la fel? " castigau la fel pentru ca munceau pe masura. fiecare in domeniul sau

    RăspundețiȘtergere