luni, 27 februarie 2012

Mâncare ieftină, sănătoasă şi gustoasă

Cora Pantelimon. Sectorul restaurantelor este arhiplin, cozile cele mai mari fiind la Mc şi KFC. Lumea e atrasă de marketingul ireproşabil al celor două companii şi de potenţiatorii de gust care-ţi înşală simţurile. Eu refuz să mai fiu păcălit şi, pentru că îmi este foame, aleg să mă îndrept spre o locaţie obscură, aflată vis-a-vis de Spring Time, pe culoarul ce merge către Mobexpert. În vitrină sunt expuse mâncăruri gătite, ciorbe, salate. Mă uit şi pe panourile cu oferte.
- Ce înseamnă meniu complet la alegere cu 13,5 lei?, o întreb pe vânzătoare.
- Adică puteţi să vă alegeţi orice ciorbă sau supă doriţi, orice fel doi, orice garnitură şi orice salată, mi se răspunde.
- Cu doar 13,5 lei?
- Da.
Incredibil. Cu banii ăştia nu poţi cumpăra un meniu nici la Mc, nici la KFC. Iar meniul lor e junk food. Are un sandwich, cartofi prăjiţi făcuţi din făină şi suc la dozator. Mă uit la firma acestui local. Se numeşte Village, iar cei doi "l" sunt o furculiţă şi o lingură. Village înseamnă sat în limba engleză. Nu cred că mâncarea e adusă dintr-un sat anume la acest restaurant-cantină, dar sunt sigur că e mult, mult peste junk-food. Accept oferta vânzătoarei şi comand: ciorbă de perişoare, pulpă de pui la grătar, cartofi ţărăneşti şi salată de roşii, castraveţi, ardei. Tacâmuri şi vase de unică folosinţă, pe o tavă de plastic. Primesc chiar şi o chiflă în preţul meniului. M-am aşezat la o masă oarecare în centrul complexului. Foarte bună mâncarea şi m-am gândit că acasă m-ar fi costat mai mult să prepar ce am mâncat, nemaipunând la socoteală dezordinea care s-ar fi produs în bucătărie la preparare. Aceşti Village detronează clar până şi cantina IKEA. Ieftin, practic, gustos cum bine spunea o carte de bucate din perioada comunismului.

8 comentarii:

  1. in mod evident ca un sarac ce sunt am mancat si aicea. decent. sloganu meu pt carciuma asta ar fi - saracia e decenta la village-

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci Village bate tot ce scrii tu în serialul Restaurant vs. gătit la domiciliu.

    RăspundețiȘtergere
  3. s-o fi-nchis de mult village, nu?
    știi cât ar fi la zexe o ciorbă de perișoare, salata și cartofii? 62 de lei. pulpe de pui n-au. au de rață sau biblică. cu astea se dublează prețul consumației. deci total: ca la vreo 6 poli juma! drept e că și calitatea sunt convins că e alta. și riscul de a te întâlni cu ceva microbiști. dar să știi: o ciorbă, câțiva mici, niște legume (good 4 u!), murături [e ok să le servești (cui?) alături de mici], o bericioasă la zexe te duc la vreo 30 de dolari americani. o dată pe an, de ziua ta, poți merge. eu am făcut-o acum 4 ani. pe urmă au venit pandemia, războiul, senectutea...țiu minte că la o masă era o figură tare cunoscută. după multe eforturi mi-am dat seama: steven spielberg. numai că n-am găsit nicăieri vestirea vreunei vizite a marelui rejizor în bucureștiul anului 2019. era vreo copie pesemne. apropo, ai citit mr wilder and eu, de domnul coe? e o chestie cu spielberg pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule, eu am stat masă lângă masă cu Robinson Zapata. La Ruby Tuesday. E puțin lucru?

      Ștergere
    2. Eu am stat la masă cu Robinson Crusoe și Emiliano Zapata.

      Robinson era supărat pe Netflix, că vor să facă un film în care el și negrul Vineri au o relație sexuală.

      Zapata mi-a povestit desre revoluția din Mexic, în timp ce a dat gata singur o sticlă de Tequila.

      Ștergere
    3. a trebuit să caut pe yahoo, deși parcă țineam minte că e un futbolist. cam de mâna a șaptea. așa, eu am stat masă lângă masa cu cristian popescu. la turist. era și de mult uitatul cătălin țârlea cu el. al' dat la sinaia cca 1992 am fost la un restaurant unde era și dan grigore. altă dată, 2011, prin zona rondul pache- mircea cărtărescu. și mai sunt și mulți alții... nicu covaci, jeana gheorghiu, titina (oare chiar am luat masa cu ea? cred că da.) las aici o poezie de cristi popescu.

      Mama îşi întinde rugina pe buze şi mişcă lin evantaiul ca să împrăştie lumina de lună prin cameră, ca să-şi aducă aminte mai bine. Eu alerg repede-repede dintr-o parte în alta a camerei şi mă lovesc cât mai tare de pereţi ca să sune ca un clopot.

      ***

      Am auzit c-o să-ţi dea voie în vacanţa de iarnă şi tu o să-ţi înhami două-trei muşte la suflet ca să te aducă direct la noi în bucătărie unde va mirosi a sarmale şi cârnaţi.

      ***

      Ce bine e în poze, lângă tine! Eu m-aş veseli şi n-aş mai pleca dacă nu m-ai ţine tu în poza aia pe după umăr.

      ***

      Mi-am tatuat pe umeri epoleţii tăi, mi-am tatuat pe piept decoraţiile tale şi sub ele s-au înşirat deja ridurile.

      Am tras cu ochiul şi am văzut că tu vii în fiecare dimineaţă

      de foarte departe până în dreptul pozei atârnate de perete.

      Şi-ţi lipeşti fruntea de luciul imaginii şi priveşti în gol până când ne trezim noi şi trebuie să zâmbeşti.

      ***

      Aseară mama ne-a explicat că unora le ajunge să moară într-o noapte tot ce-au trăit în vreo 70 de ani. Ne-a explicat că tu, dacă ai trăit 54 de ani, trebuie să mori 54 de ani şi de-abia după aia îţi trece.

      ***

      Tu ai fost colonel. Eu sânt liniştit. Zodia mea era de mult

      înscrisă în stelele de pe epoleţii tăi. În nopţile de vară,

      când cerul e senin, iau poziţia de drepţi.

      ***

      Ce bine c-am putut să ne potrivim şi noi zilele după tine,

      atunci, la sfârşit, când stăteai întins între lumânări şi arătai tuturor vârsta exactă.

      ***

      În locul pozei de pe crucea ta am pus o oglinjoară din poşeta mamei şi ea vine la mormânt s-aducă ceva flori şi înainte să plece îşi aranjează părul şi se rujează în oglinjoara aia.

      ***

      La înmormântare, când noi, familia, ne aplecam pe rând şi sărutam pentru ultima dată fruntea rece a lui tata, asistenţa,

      foarte numeroasă, a fost impresionată de cât de tandre şi dulci erau săruturile noastre şi a început să aplaude.

      ***

      Tu ai murit, de zece ani. La mulţi ani şi gata. Eu alerg

      repede-repede dintr-o parte în alta a camerei şi mă lovesc tare de pereţi. Ca să sune ca un clopot.

      Ștergere
    4. Culmea, dar mi-a plăcut poezia.
      Am stat și cu fotbaliști mai buni la masă. Vivi Răchită, la Pizza Hut Romană.
      Eu am fost la restaurant deopotrivă cu Titina și Wild Rose.

      Glumă, glumă...dar ăștia chiar ar fi în stare să facă o relație sexuală între Robinson și Vineri. Și probabil l-ar face pe Robinson afro american, iar pe Vineri chinez.

      Ștergere
    5. Actori de calitate24 august 2023 la 09:08

      Un film care ar fi apreciat de activistele de pe Facebook, in frunte cu "Delia de la Cluj".
      L-ar nota cu 10/10 pe siteul IMDB !!

      Ștergere