marți, 1 ianuarie 2013

Eowyn Ivey - Copila de zăpadă




















1920. Alaska. Un cuplu trecut de prima tinereţe resimte din plin lipsa urmaşilor. Într-o seară cei doi fac un om de zăpadă căruia îi dau forma unei fetiţe. Peste noapte se pare că fetiţa de zăpadă prinde viaţă într-un mod miraculos, ori poate este doar dorinţa disperată a bătrânilor de a avea un copil. Acesta este punctul de pornire al romanului, de fapt un basm rusesc pe care l-am citit şi eu în copilărie. Snegurocika se numeşte povestea şi văzând că romanul lui Ivey este inspirat de aici, nici n-am stat pe gânduri, cumpărându-l imediat. Sunt un mare iubitor al folclorului rusesc. Eowyn Ivey este născută şi crescută în Alaska, iar Copila de zăpadă a fost publicat în 2012, deci se pare că am citit literatură foarte proaspătă.

O carte magică care citită în preajma Crăciunului îşi sporeşte frumuseţea, dar îţi lasă şi o anume tristeţe în inimă. Dragoste, disperare, viaţă, moarte, geruri de -25 grade, vănători prin pădurile Alaskai, prietenie. Cam despre asta e vorba. Eu nu am cuvinte pentru a descrie cât de mult mi-a plăcut Copila de zăpadă, aşa că mai bine să citiţi pe blogul celei care a tradus aceasta carte, Veronica Niculescu. Tot acolo este un link către un site al autoarei cu o animaţie care surprinde foarte bine subiectul romanului.

13 comentarii:

  1. O carte foarte faină, într-adevăr, şi eu am iubit-o. M-a bucurat postarea dvs., am început 2013 zâmbind.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, o carte excelenta, iar traducerea dumneavoastra a fost desavarsita. Chiar ma uitam cu mandrie pe siteul oficial al cartii, unde apare si editia in limba romana. Meritati toate laudele pentru faptul ca o carte aparuta in tara ei in 2012, tot in 2012 a putut fi citita si in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. E meritul editorilor. Eu, ca şi dvs., am fost atrasă de faptul că era inspirată de un basm rusesc. Atunci am zis da, da, da, trebuie să fie minunată. Şi a fost. Mulţumesc pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere
  4. la multi ani, gabriel si veronica. veronica, sunt in curs de citire a cartii dvs de povestiri cu î din i. foarte frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, mă bucur mult dacă vă place cartea! Iar cartea se bucură chiar şi mai tare ca mine.

      Ștergere
  5. la multi ani, Radu! stiu de cartea doamnei Veronica de la tine, dar inca nu am apucat sa o cumpar. oare o gasesc intr-o librarie obisnuita? e totusi aparuta la o editura mai putin cunoscuta. Veronica, de ce nu ati publicat la Polirom colectia Ego?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea mea se găseşte şi în librării, desigur, era de exemplu la Librăria Eminescu de lîngă Universitate, dar şi la Bastilia. Posibil şi Cărtureşt. Poate fi comandată uşor şi de pe net.
      Aşa a fost soarte cărţii, să apară la Casa de Pariuri Literare, o editură care promovează numai literatură română şi, după părerea mea, o face minunat. Sînt mai tineri, au doi ani de la înfiinţare, dar au primit premiul petnru cea mai bună nouă editură la Gala Bun de Tipar de vara trecută. Pe vremuri de criză, e foarte mare lucru.

      Ștergere
  6. eu am achizitionat-o in format electronic. tu esti impotriva acestor lucruri moderne. nu ai telefon mobil, nu folosesti facebook si in general nu folosesti internetul, nu folosesti pampers ci scutece de cârpa etc. sau nu e asa?

    RăspundețiȘtergere
  7. da,da. sunt genul de persoana la copiii caruia vine Moș Gerilă. sunt genul de om care considera ca Mos Craciun este o inventie americana,promovat in intreaga lume prin pozele de pe sticla de Coca Cola.

    Moș Gerilă & Snegurocika: http://02varvara.files.wordpress.com/2009/12/dede-moroz-and-snegurochka.jpg

    si da, consider e-bookul o unealta care distruge placerea cititului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Moshulica, tipul asta iti ureaza La Multi Ani!

    http://i.imgur.com/0d4zF.jpg

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte interesanta aceasta postare! pun cartea pe lista. multumesc, gabriel!

    RăspundețiȘtergere