joi, 24 ianuarie 2013

Patrick deWitt - Fraţii Sisters




















Am aflat despre această carte citind pe siteul hotnews un articol despre Copila de zăpadă, cartea lui Eowyn Ivey care a obţinut UK National Book Award. Fraţii Sisters a fost printre nominalizări şi am avut o mare surpriză când am găsit-o în librăriile româneşti. Am cumpărat-o imediat.

1851. Ne aflăm în plină goană după aur. Fraţii Sisters, Charlie şi Eli, sunt ucigaşi plătiţi. Primesc misiunea de a lichida un prospector în California. Acţiunea este povestită de Eli, fratele mai mic şi mai cu suflet. Nu avem de a face cu un roman clasic western, liniar şi plictisitor. Patrick deWitt, un canadian despre care se spune că şi-a scăpat familia de la foamete cu acest roman, introduce o serie de elemente amuzante dar şi multă duioşie şi sensibilitate în toată povestea, făcându-te să-i îndrăgeşti pe cei doi ucigaşi, să-i susţi în ceea ce fac. Am citit unele critici/reclame la carte şi se spune că e un roman plin de sânge, parca te aştepţi la ceva dur. Aiureli. Nu e bine să citim asemenea reclame care probabil sunt făcute de oameni care nu au citit cartea. Eli, naratorul, are ceva din omul zilelor noastre. Se spală pe dinţi conştiincios, încearcă să ţină o dietă bazată pe legume pentru a da jos din greutate, are tot felul de probleme filozofice şi deprimări venite parcă din viitor. Ţine chiar şi la calul său, o răpciugă numită Putinei. Sunt foarte curios care e numele în engleză al calului. De unde o fi apărut traducerea Putinei?

Am auzit că povestea a fost vândută pentru a se face şi film după carte, ceea ce aştept cu nerăbdare. E ceva pentru regia fraţilor Coen.

8 comentarii:

  1. mai citeste si gramatica pt. ca la cate carti citesti asemenea greseli sunt de neiertat. ce diferenta este intre tine si Tonciu, Monica Columbeanu, Bianca Dragusanu daca nici tu nu stii sa scrii corect cu un i, doi i, trei i, am vazut ca faci multe greseliiiiiii. e pacat ca asa scrii frumos despre tot felul de lucruri.

    să-i susţi în ceea ce fac. --- se scrie sa-i sustii in ceea ce fac.-- cu doi i. intra pe linkul de mai jos si mai invata cate ceva daca la scoala ai chiulit la gramatica.

    http://diacritica.wordpress.com/2009/01/03/daca-voi-nu-stiti/

    RăspundețiȘtergere
  2. limba romana are o gramatica foarte, foarte grea. ok. explica-mi de ce se scrie sustii, ca sa-mi dau seama. eu aud un singur i.

    RăspundețiȘtergere
  3. un i de la radacina, un i de la terminatia pentru persuana a doua.

    RăspundețiȘtergere
  4. imi pare rau dar nu stiu cum te-as putea invata printr-un comentariu aici, crede-ma ca-mi place cum scrii (cu 2 ) asa ca literatura, eu la scoala eram bun la gramatica dar nu stiam sa comentez un roman... tu te pricepi sa faci comentarii la texte dar nu stii (tot cu doi i) gramatica. este totusi pacat si urit, pt. mine iti scade multe puncte. daca te intereseaza comentariul meu bine daca nu da-ma in p--a ta si gata termini cu mine, daca iti pasa si vrei sa te corectezi (asta pt. tine nu pt. mine) incearca sa intri pe site-ul de care zic si poate pricepi ceva, sau sa faci cumva sa inveti. pt. ca am citit multe comentarii ale tale si chiar mereu faci greseli la scrierea cu 1 i, 2 i, 3 i.

    RăspundețiȘtergere
  5. ma intereseaza ce zici si incerc sa ma corectez. la 3 i nu am gresit niciodata. si eu ma pricepeam la gramatica si inca ma mai pricep. stiu inca sa fac analiza sintactico-morfologica. nu sunt chiar analfabet, desi uneori asa las impresia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună seara la toțiii care citește. Aș dori să zic și eu ceva cu anlafabeț așa cum e ăsta de scrie acilea că io îl știu demult cum vorbește și minte că citește cărțili astea care le copiază de pe net ce scrie în ielE. Ș-i mie îmi place omu gramaticalicos care spune cum trebuie șii dacă bea mai multă țuică. Așa că vă rog io important să da-ți cu iel de pereții până scrie ca bĂlcescu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am uitat să vă spun. Mă intitulez Eufrosin și vă urez larevedere.

    RăspundețiȘtergere