marți, 15 octombrie 2024

Două filme cu Paul Giamatti

Am văzut două filme excelente cu Paul Giamatti. Sideways (7,5 imdb, 94 metascore) și The Holdovers (7,9 imdb, 82 metascore). Ambele au câte un Oscar câștigat și multiple nominalizări. Mi-au plăcut foarte, foarte mult, dar ce vreau să remarc acum este faptul că în fiecare din cele două filme, personajul jucat de Paul Giamatti la final consumă o băutură extrem de rafinată și scumpă într-un loc total nepotrivit.

În Sideways un vin din 1961, Chateau Cheval Blanc St. Emilion Grand Cru (pe net îl găsim cam la 1000 euro sticla, din producția de după 2010). Îl bea într-un fast food sordid, alături de junk food. 
În The Holdovers un coniac Remy Martin Louis XIII (se comercializează și în România, pentru 17.500 lei la 0,7 litri). Îl bea în mașină, la o intersecție. De fapt doar îl plimbă prin gură, apoi îl scuipă pe geam.

O întrebare pentru cititori: care a fost cea mai scumpă băutură pe care ați consumat-o? Eu am băut un whisky japonez, Kujira Ryukyu 10 Ani Single Grain. 550 lei sticla de 0,7 litri. Trecând peste partea cu băutura, să urmăriți cele două filme. Merită!


luni, 7 octombrie 2024

Piesa numărul 2

Nu e nimic mai trist ca locul 2. Să știi că mai aveai puțin și erai câștigător. La Jocurile Olimpice se spune că e mai nasol să iei argintul decât bronzul. Vorbim despre muzică acum. În timp ce gătesc vreau să ascult o compilație de piese de la diverși artiști, dar nu cele mai cunoscute piese ale lor, cele mai emblematice, cele mai difuzate, cele mai populare ci piesa imediat următoare. A doua cea mai cunoscută piesă a respectivilor. Sunt mulți cunoscători de muzică care citesc acest superblog, aștept să-mi spuneți care este a doua cea mai cunoscută piesă de la artiștii din lista de mai jos. Eu în paranteză voi trece piesa lor number 1 (IMHO. Ma puteti corecta, daca gresesc). 

  • U2 (One)
  • The Cranberries (Zombie)
  • Led Zeppelin (Stairway to Heaven)
  • Prince (Purple Rain)
  • Nirvana (Smells Like Teen Spirit)
  • Queen (Bohemian Rhapsody)
  • Oasis (Wonderwall)
  • The Police (Every Breath You Take)
  • Pink Floyd (Another Brick in the Wall, part 2)
  • Creedence Clearwater Revival (Have you ever seen the rain?)
  • Radiohead (Creep)
  • R.E.M. (Loosing my religion)
  • AC DC (Thunderstruck)
  • Scorpions (Wind of change)
  • Depche Mode (Enjoy the silence)
  • Nick Cave & Bad Seeds (Where The Wild Roses Grow. Sunteți de acord sau nu, dar majoritatea indică drept cea mai cunoscută piesa aceasta, interpretată alături de conaționala sa, Kylie)
  • The Doors (Light my fire)
  • The Smiths (There Is A Light That Never Goes Out)
  • The Rolling Stones ( (I Can't Get No) Satisfaction)
  • Stevie Wonder (I Just Called To Say I Love You)

Desigur sunt și artiști la care nu putem indica cu siguranță un number 1 hit. Nu aș știi ce să aleg la The Beatles, Bob Dylan, Elton John sau David Bowie.


joi, 3 octombrie 2024

Ce mâncăm în seara asta? (3)

Delia, activista de la Cluj, m-a admonestat într-o postare publică, subliniind faptul că în timpul cinei nu le-am cerut copiilor părerea referitoare la preferințele muzicale, ci doar am pus o muzică despre care am crezut eu că le va fi pe plac, iar asta nu mă va ajuta în relația cu ei. Pentru a îndrepta lucrurile, la cina din această seară i-am lăsat pe copii să aleagă muzica. A început fiul cel mare, care a ales piesa Teddy Swims - The Door, iar apoi a urmat fiul cel mic care a ales Harry Styles - As It Was. Iată, doi cantautori născuți după anul 1990, de care eu nu auzisem, dar se pare că sunt în topul preferințelor celor tineri. Urmând sfaturile Deliei, activista de la Cluj, m-am simțit mai apropiat de copii și am descoperit și o muzică nouă, care nu este deloc rea. Dar să vedem ce am gătit în seara asta. Fiul meu cel mic, plecând spre sala de sport, în loc de la revedere, a rostit: "Ce mâncăm în seara asta?". 

Am luat un întăritor și m-am apucat de treabă. Am bătut ca pentru șnițel niște cotlete de porc, iar după bătaie le-am tăiat în fâșii subțiri. Am pus ulei de wok în wokul de fontă și l-am încins la foc puternic, apoi am pus la fript carnea tăiată, alături de o ceapă și o pungă de legume în stil mexican (nu e nimic mexican în ele, doar fasole verde, morcovi, porumb etc). Le-am asezonat cu piper, sare și sos de soia. Într-o cratiță am pus la făcut tăiței chinezești, care sunt gata după 4 minute de ținut în apă fierbinte. Am amestecat tăițeii cu preparatele din wok și asta a fost cina, o improvizație de tăiței chinezești cu legume în stil mexican și cu carne de porc. Am pus peste întregul preparat 4-5 căței de usturoi tăiați mărunt, pentru un plus de savoare.

Fiul cel mare, fiul cel mic, nevasta și eu am mâncat de ne-au trosnit fălcile și am făcut-o foarte zgomotos, pentru că mâncarea chinezească așa se mănâncă. Plescăi, râgâi, faci gălăgie. Iar în timp ce mâncam ascultam muzica modernă a copiilor.

Ca și în alte seri copiii nu au dorit să spele vasele. Oare Delia, activista de la Cluj, are copii? Dacă are, copiii ei spală vase?  Cât despre muzică, este ok să le cultivăm noi gusturile, sau îi lăsăm pe ei să descopere propria muzică?