joi, 12 ianuarie 2012

La McDonald’s în Cora

În 1971 Al Bernardin a inventat sandvişul Quarter Pounder with cheese, care trecând oceanul în Europa se va numi Royal Cheese. Îmi place mult acest sandviş, fiind chiar preferatul meu de la McDonald's. Cei care mă cunosc înclină să creadă că îmi place pentru diagolul din Pulp Fiction, dar nu este aşa. Pur şi simplu îmi place, însă de foarte puţine ori e preparat ca lumea.

E o seară de luni. Ies din Cora cu coşul de cumpărături. Prefer să-mi fac cumpărăturile în serile de luni, când e cel mai liber. Evit astfel să mă înghesui în hypermarket alături de toţi ţărănoii. Mi-e silă de ţărănoi. Îmi place singurătatea. Îmi place să nu fie aproape nimeni prin Cora. Ies din Cora şi sunt atras de McDonald's. Sunt conştient că Mc reprezintă doar o carne dubioasă tocată şi congelată luni de zile, pastă din care se fac cartofii, spălătură de apă cu prafuri pe post de sucuri, mult amidon şi potenţiatori de gust care îţi păcălesc papilele gustative şi implicit creierul. Am creierul spălat de capitalişti. Nu am voinţă proprie. Mă îndrept spre McDonald's. Heliobacter pylori, junk food, gastrită, ulcer, endoscopie, colonoscopie, cancer, moarte. It doesn't ring a bell. Tot ce vreau e un meniu Royale Cheese cu cola.

E o fată nouă la casă, iar în spatele ei stă managerul, o femeie extrem de corpolentă şi acră. Fata nouă abia şopteşte şi pare foarte speriată. Comand Royale Cheese şi dă comandă de Double Cheeseburger. Îi explic că vreau Royale Cheese. Îşi cere scuze cu ochii în pământ. Mi-e milă de ea. Mi-e milă de toţi angajaţii de la Mc pentru că muncesc mult şi sunt prost plătiţi. Managera cea grasă îşi iese din fire cu totul şi începe să ţipe către cei din bucătărie: "Am stat la urgenţă jumate de zi cu perfuziile în mână, dar era mai bine acolo. Îmi doresc să mă întorc acolo decât să fiu aici", după care scurge într-o găleată nişte zoaie de la aparatul de îngheţată McSundae. Cola şi cartofii aşteaptă deja pe tavă venirea burgerului. Cola se trezeşte şi se încălzeşte, iar cartofii se răcesc şi devin făină. Prepararea unui Royale Cheese durează 4 minute. Întotdeauna eşti anunţat de chestia asta. Oare Al Bernardin în câte minute îl prepara? Primesc toate produsele, iau tava şi mă aşez la o masă, lângă fântâna arteziană din centrul zonei de restaurante a complexului Cora. Observ că Burger King au dat faliment. La o masă, lângă mine, stau doi ţărănoi. Unu bea dintr-o cutie de Timişoreana, iar altul dintr-un pet de 0,5 Neutmarkt, cumpărate din Cora, nicidecum de la unul din fast-food-urile din apropiere. Probabil îşi închipuie că sunt la restaurant. Burgerul meu este foarte prost făcut. Ingredientele au fost aruncate fără suflet între feliile de pâine, iar dozajele sunt necorespunzătoare. O singură dată am mâncat un Royale Cheese perfect, la McDonald's-ul din Buzeşti, fostul McDonald's Rock'n'Roll. Dar îi înţeleg pe cei care-l prepară. Se ţipă la ei, sunt prost plătiţi, îşi fac treaba cu lehamite. Eu nu aş rezista nici o lună la McDonald's. Nu pot să nu mă gândesc la câte flegme au tras de-a lungul timpului angajaţii de la Mc în mâncarea clienţilor. Cu aceste gânduri şi în acest decor mănânc. E cam 9 seara. Brusc după ce mănânc junk, de la orice fast food, mă cuprinde o incomensurabilă stare de regret. Păreri de rău că am mâncat, deşi cu 20 de minute înainte abia aşteptam. Îmi promit solemn în gând că a fost ultima oară, dar istoria se va repeta şi data viitoare. În trecut, după ce mâncam la Mc, mă apuca imediat nevoia de a merge la toaletă. Acum nu se mai întâmplă aşa ceva. Probabil corpul meu s-a obişnuit cu otrava. M-am ridicat de la masă, am aruncat ambalajele la gunoi şi până am ieşit afară la aer, părerile de rău se evaporaseră.

10 comentarii:

  1. pe bune? burger king au dat faliment? s-au inchis toate din romania? la ce cora ai fost?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Cele din Vitan, Plaza, Romana, Lujerului, Baneasa si Costanta au ramas in picioare.

      Ștergere
  2. da, asa scrie si pe Forumul Locomania, cica s-au inchis ca la vreo 2-3. au intrat prea tarziu pe piata dominata de mac. tii minte cand s-a deschis primul mac? eram cred in stagiul de.. ma rog, intr-un stagiu, deci era in 1995, primavara. asa-i?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost in Cora Pantelimon si nu mai era Burger King. Cel din Romana deschis pe locul fostului restaurant Everest cred ca inca mai este.

    Da, Mc Unirii in 1995 pe cand eram licean. Mi se parea o avere un Big Mac. Costa 3200 lei. Un hamburger era 1200 lei, un cheeseburger era 1400 lei. Royale with cheese s-a adus foarte tarziu in Romania. Dupa intrarea locomania in Romania oricum.
    Al doilea Mc a fost Central, vis-a-vis de Cismigiu, iar al treilea cred ca la Obor. Pe vremea aia la Obor, unde e Domo acum, opera un alt mare fast food. Israelian. Burger Ranch. Aveau o locatie si in locu actualei Raiffeisen Bank din Piata Dorobanti. Mult mai bun si mai omenesc decat Mc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ii retin minte pe bulgarenci astia.

      Ștergere
    2. Eu cred ca s-a inchis din cauza locatiilor si a lipsei de “vad”. E normal sa caute si ei spatii mai traficate. In Baneasa si in Romana, de exemplu. Eu acolo merg cand mi-e pofta de ceva bun. :)

      Ștergere
  4. Nu ai deloc dreptate cu salariile celor de la Mc, eu am avut o colega, a inceput de jos, adica de la spalat wc-uri, geamuri si curatenie. A ajuns imediat manager, dar primea salariu bun, era platita la nr de ore lucrate, plus ca isi lua toate concediile, isi mai lua si cate un medical, poate nici nu era bolnava.
    Iar legat de cum sunt preparate, nu-mi pot da cu parerea, eu nu am mancat la Mc. Si daca tot e asa proasta, nu inteleg de ce mai mananci. Chiar nu te poti abtine?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam cat castiga un manager la McDonald's si ce atributii are?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cat se castiga acum, dar prin 2004 castiga destul de bine, undeva la 6 milioane. Erau banii vechi, iar eu castigam in jur de 2 milioane, deci de trei ori salariul meu.
      Atributiile erau cam la fel, adica nu mai facea curatenie, dar de servit, mai servea, tinea cursuri, instruia personalul nou si, probabil, multe altele.

      Ștergere
  6. Ar trebui să existe fast-food(uri) cu specific regional, la care mâncarea să fie mai ieftină decât la cele cu specific global; de ex., când mă duc la Bucureşti mănânc (în spaţiile publice) doar covrigi sau mici, pentru conservarea identităţii bucureştene.

    RăspundețiȘtergere