De Sfântul Andrei, conform tradiției, împreună cu familia am mers să vedem Marea Neagră. Nu ne abatem niciodată de la traseul care în decursul anilor a devenit un clasic. Plimbare pe faleza Constanței, în apropierea casinoului, vizită la Arhiepiscopia Tomisului, un drum până în dreptul epavei Evanghelia, simbolul Costineștiului, interacțiune cu lebedele de pe Lacul Neptun și o scurtă descindere pe celebra plajă La Steaguri, iar apoi totul se încheie triumfal cu o cină la restaurantul Lavrion din Mangalia.
De data asta restaurantul ne-a dezamăgit profund și ne-am jurat să nu mai călcăm pe acolo. Eu am comandat șnițele cu cartofi gratinați. Două bucăți de șnițel minuscule = 40 lei, o porție de cartofi cu cașcaval ras pe deasupra (nicidecum gratinați, adică cu ou și cașcaval la cuptor) = 16 lei. Șnițelul avea gust de pește, fapt ce mi-a fost confirmat și de nevastă și cei doi fii, care au gustat din produs. Prăjit într-un ulei în care înainte se prăjise pește. Un gust foarte dubios. Eu, fiind și o persoană influențabilă, de moral, m-am gândit că o să-mi vină rău. Tot drumul de întoarcere, pe autostradă, am crezut că dintr-un moment în altul va trebui să trag mașina pe banda de urgență a autostrăzii A2 pentru a vomita. Până la urmă am ajuns cu bine acasă, dar pentru 56 de lei am mâncat un preparat extrem de prost. Nevasta și-a comandat ciolan cu varză. I-a venit ciolanul rece, parcă scos din frigider. Nu a mâncat cu plăcere. Fiul cel mic a comandat lasagna, nici acest preparat neîntrunind standardele calitative la care te-ai aștepta atunci când mergi într-un restaurant. Cel mai câștigat a fost fiul cel mare, cu o pizza, la care au tânjit toți cei prezenți și până la urmă au obținut câte o felie. Nu mai zic, o limonadă 22 lei. Adica jumătate de lămâie cu apă și zahăr 22 lei. 195 lei pe cele patru feluri descrise mai sus, o limonadă și un Pepsi mic. Măcar dacă ar fi fost ceva de calitate. Ospătarii au fost extrem de mirați cand ne-au întrebat dacă a fost ok masa, iar noi am răspuns negativ.
șnițele cu gust de pește la Mangalia |
A doua zi, de 1 Decembrie, am schimbat registrul. Gătit la domiciliu. O fasolică. 1 kg de fasole boabe costă 7 lei, iar eu am folosit la mâncare 700 de grame, deci 4,9 lei. Am cumpărat o costiță afumată de la Lidl, acest magazin cu prețuri decente. 17 lei. Vreo 200 grame de bulion, 2 cepe, un morcov, câteva frunze de dafin, sare și piper după gust. Să zicem încă 10 lei. Deci 32 de lei pe ingrediente, să zicem 40 lei cu tot cu apă, gaz, spălat farfurii. Au ieșit 8 porții mari de mâncare. 5 lei porția! Să tot mănânci. Și calitate, nu batjocură. Chiar și nevasta, care în 75% din cazuri îmi critică felul de a găti, a recunoscut supremația mea în bucătărie și m-a aplaudat la scenă deschisă. Am luat și o pâine proaspătă, câteva murături, ne-a dus masa festivă cam la 7 lei de persoană. Că am băut eu un vin din podgoria Sarica Niculițel, județul Tulcea, este o altă poveste. Era ziua țării doar.
Judecați și singuri dacă merită să mai mergi la restaurant! Nu este mai bine să prepari la domiciliu ce îți dorești și în felul în care îți dorești?
Ai mers la mare iarna, unde ai avut parte de frig și de restaurant prost.
RăspundețiȘtergereȘi Titina a fost la mare, dar într-un loc cu peste 30 de grade și un restuarant de lux.
Și ea a fost numulțumită:
la aperitivele cu trufe, caviar, brânzeturi rare, i s-a adus un vin de la 1912, din colecția regală spaniolă, la 9000 de euro sticla.
L-a considerat "cam acrișor !!"
ce așteptări aveai de la un jnițăl servit de un chelnăr la mangalia pe 30 noiembrie? era clar că e ceva rămas în frigider de astă-vară.
RăspundețiȘtergereE un local plin mereu. Mangalia nu este un oraș mort iarna. Organizează și evenimente, cheamă artiști. Noi am servit masa de vreo 8-9 ori acolo. Acum chiar am orins ultima masa liberă la canapele.
ȘtergereMangalia nu moare iarna, doar hibernează !!
ȘtergereToți locuitorii se pun pe somn undeva la începutul iernii și se trezesc la primăvară, pentru a pregăti sezonul estival.
În toiul iernii este PUSTIU pe toate străzile !!
Poate doar câte un șacal să mai vezi pe strada principală, venit din pădurile din vest, zgribulit și înfometat.
asta e o veste bună, mă bucur să aud că mangalia trăiește tot anul.
ȘtergereȘnițelul de porc cu gust de pește este o specialitate locală !!
RăspundețiȘtergereUn rafinament culinar, pe care tu nu îl poți sesiza, pentru că ești prea ancorat în concepte vechi, demodate (cum ar fi că șnițelul de porc trebuie să aibă gust și aromă de porc).
Ei bine, nu: șnițelul poate avea aromă și de pește, și de tiramisu, și de cremă de ghete.
Bucătăria modernă nu cunoaște limite.
Limitele sunt pentru cei învechiți !!
nu e totuși posibil să fi fost chiar jnițăl dă pește? poate n-ai citit atent meniul, poate chelnărul o fi greșit comanda.. altfel, arată total neapetisant farfuria aia. cașcavalul ăla pare topit acolo dă 2-3 zile. frunza dă salată...fute-m-aș pă ea..
Ștergereîn șchimb iahnia aia e super-corectă.
ȘtergereȘnițel din cotlet de porc tăiat milimetric, ca să fie profitul cât mai mare. Crusta avea miros și gust de pește. Stricat nu a fost, nu m-a durut burta. Acasă ajuns am luat 100 de Brâncoveanu XO preventiv.
ȘtergereDa, fasolea a fost delicioasă. Fiartă în 3 ape, se topea în gură. Din păcate nu-i cunosc țara de proveniență. Am văzut în magazine fasole de Ethiopia, Egipt sau Kirghistan. Asta a fost vărsată, nu era specificată proveniența.