Când i te adresezi lui Eufrosin Potecă cu apelativul “băi”, acesta răspunde: “Nu băi! Stațiune balneară.”. La
stațiunea balneară ne-am gândit și noi să mergem, asta pentru că nevasta și
fiii mei și-au dorit foarte mult o cazare cu piscină. Le place foarte mult să se
bălăcească. Am ales Covasna, județul Covasna. Hotel Căprioara, 4 stele. Știți să
ajungeți la Covasna fără sistem de poziționare globală? Am observat că în
vremurile noastre lumea are nevoie de ghidaj și până la magazinul de la colțul
blocului. Eu nu am nevoie, am mers pe A3+A7 până la Mizil, apoi printre viile
de la Tohani către Cislău de unde intri pe Valea Buzăului, iar în localitatea Întorsura
Buzăului (aflată în județul Covasna), faci dreapta către Zagon și imediat ieși în
Covasna. Un drum liber și pitoresc. Am ajuns în Ținutul Secuiesc, în ungurime,
așa cum mai spunem noi câteodată, cu răutate. O zonă superbă a țării, foarte
bine pusă la punct. Se vede că sunt mai gospodari ca noi, cei din Sud sau Est.
La hotel ne întâmpină
două recepționere foarte politicoase și binevoitoare. Se numesc Tunde și Eniko.
Ne repartizează camerele 612 și 614 de la etajul 6, cu o vedere foarte frumoasă
asupra întregului oraș Covasna. Camerele arată foarte bine, sunt curate, avem
prosoape și halate de baie, așternuturi imaculate, televizor color cu ecran
plat marca Samsung (nu Horizont sau altă chinezărie ordinară). Totuși fiul meu
cel mare găsește un cusur, hârtia igienică are un singur strat. Pe bună
dreptate, noi suntem obișnuiți să aibă trei straturi. Însă trecem rapid peste
acest neajuns, luându-ne pe noi costumele de baie și îndreptându-ne către
piscină. Ne echipăm cu halatele de baie albe, puse la dispoziție în cameră, iar
cu un card special la piscină putem lua prosoape. Un afișaj ne anunță că apa
din piscină are 30 °C. Piscina este mare și destul de liberă,
probabil deoarece clienții hotelului tocmai au luat masa de prânz și își fac
siesta. Înotăm cu nețărmuită plăcere, după care observăm și alte facilități
gratuite. Jacuzzi în aer liber, unde apa are 37,5 °C. Stăm toți patru în
jacuzzi și îmi dau seama că ar fi fost potrivite niște pahare de șampanie din
care să sorbim, însă nevasta îmi spune că aici este un centru de refacere
pentru oameni bolnavi, nu hotel unde să te distrezi și să bei ca porcul. Apoi
mergem la haman, care este o încăpere mare placată cu faianță unde aerul este
foarte fierbinte și parfumat. Din tavan se preling aburi și este foarte cald,
transpiri și elimini toxine. Fiii mei intră și în sauna normală, dar eu nu pot
rezista acolo nici măcar 30 de secunde. Ei stau 15 minute. Cam așa petrecem până
la lăsatul serii, ba la piscină, ba în jacuzzi, ba la saună. Foarte frumos. Iar
într-un final ni se face foame.
În spatele Hotelului Căprioara, unde suntem cazați, se
află un restaurant tradițional numit simplu “Ca la mama acasă”. Fără pretenții de local cu ștaif,
dar cu atmosferă caldă și primitoare. Meniul este scris de mână, cu pixul. Fiul meu cel mare își comandă ciorbă de burtă,
fiul meu cel mic cere ciorbă rădăuțeană de pui, iar eu și nevasta câte o porție
de gulaș de vită cu cartofi și salată de varză. Ciorbele sunt aduse în supiere
cu polonic, de unde fiecare își pune în farfurie. Impecabil. Desăvârșit. Nu am
mai văzut de multă vreme așa ceva într-un restaurant. Pâinea este de casă,
foarte bună. Se știe, covăsnenii au o pâine bună, se aduce și la noi la Obor. Excelent
și gulașul de vită, atât eu cât și nevasta mâncăm cu plăcere. La desert luăm
tradiționalii papanași, care cel mai bine se potrivesc cu dulceață de afine. Dar
cel mai mult m-a impresionat la acest local prețul băuturii. O halbă de bere la
0,5 costă 9 lei, iar 100 ml de Jack Daniel’s costă 24 de lei (în București la
acest preț primești 40 ml). O întreb pe fata care servește dacă este Jack
Daniel’s original sau ceva făcătură, iar aceasta zâmbește și îmi spune că este
original 100%. Mi-a adus un pahar plin, cu siguranță mai mult de 100 ml, cu
gheață alături așa cum se cuvine și cu o cola la ciob. Da, domne, original
100%, intră perfect. Mă simt extraordinar în ungurime. Am înotat în piscină, am
stat la jacuzzi și haman, am mâncat gulaș de vită cu cartofi și salată de varză,
iar acum beau Jack Daniel’s în tihnă.
Dimineața la ora 8
suntem la piscină. Nu este nimeni, pentru că lumea se îmbulzește la micul dejun
de la hotel, care este inclus în prețul camerei. De la 8 la 9, avem parte de întreaga
piscină doar pentru noi. Lux. Dar la ora
9 ieșim și mergem și noi către sala de mese, pentru a nu pierde micul dejun
continental, bufet suedez cum se spune. Bogat, diversificat, gustos. Personal
prefer ouă fierte când merg la hoteluri la micul dejun și asta mănânc și acum,
alături de ceva șunculiță prăjită, cașcaval, ceva brioșe sărate, legume și un
ceai de mentă. Nu beau ceai de mentă pentru afecțiuni gastrice, ci pur și
simplu pentru că îmi place, este ceaiul meu preferat. La micul dejun am asistat
și la un episod mai puțin plăcut. Un cuplu de bătrâni au fost atenționați de către
personalul hotelului pentru că încercau să ia mâncare și la pachet. Li s-a spus:
“Mâncați aici cât puteți, dar la pachet nu luați nimic.”. Cei din generația mai
veche au rămas cu altă mentalitate, au trăit sub comuniști, oricâte ar avea
acum tot trebuie să facă un mic gheșeft. Este în ADN-ul lor. Un danez nu cred că
ar proceda așa. În restaurant, la difuzor, se auzea o piesă a celebrului Vasile
Șeicaru. “Viața-i viață, banu-i ban...om bogat sau simplu
cetățean”. Am mâncat în tihnă absolut tot ce ne-am pus în farfurie, evitând
food waste.
Ne-am plimbat puțin și pe străduțele liniștite și cochete ale orașului Covasna. Relaxantă vizita aici, plănuim să venim și să stăm mai mult. Oare suntem bătrâni dacă a ajuns să ne placă la băi? Ne-am întors acasă plini de energie și voie bună. Scopul excursiei a fost atins.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu