miercuri, 27 aprilie 2011

Lev Tolstoi - Cuponul fals ; Lev Tolstoi - Moartea lui Ivan Ilici


Lev Tolstoi este atât de mare încât micile lui poveşti sunt vândute ca şi romane în colecţia "Cartea de pe noptieră", spre îmbogăţirea celor de la Editura Humanitas. Două cărticele cuprinzând 100 de pagini fiecare achiziţionate de la o librărie din centrul Clujului pentru 19 lei/bucata. Un preţ mare în raport cu alte cărţi, dar totuşi un pret infim ţinând seama de valoarea scrierilor. Poate că alţi scriitori nu ar exprima nici în 500 de pagini ceea ce a exprimat Tolstoi. Carticelele sunt foarte concentrate şi ating probleme de mare însemnătate pentru viaţa unui om, punând serios pe gânduri cititorul.

Cuponul fals este o poveste despre rău şi bine, despre oameni şi neoameni, o înlănţuire de fapte ce porneşte de la doi tineri ce se gândesc să falsifice un cupon valoric de 2,5 ruble. Tolstoi introduce aproximativ 50 de personaje care vor avea de suferit de pe urma acestui fapt.

Moartea lui Ivan Ilici ne înfăţişează de fapt viaţa unui om, totuşi punându-se accent pe ultimele luni trăite, pe toată zbaterea lui sufletească când îşi dă seama că este muritor şi că i se apropie ceasul.După mine această carte este o lectură obligatorie pentru toată lumea. Unii ar trebui să conştientizeze că moartea este o certitudine. Mă întreb cum ar fi scris un japonez Moartea lui Ivan Ilici, de pildă Kawabata.

5 comentarii:

  1. mai misto decat Dostoievski? ce crezi?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am experienta suficienta. si oricum, astfel de comparatii nu se pot face. asa sa stii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca te iei dupa Nabokov, Tolstoi>>>>>Dostoievski
    Dar Nabokov era cam biased asa, il considera pe Dosto de duzina cu excpetia unui singur roman. :P

    RăspundețiȘtergere