marți, 1 noiembrie 2011

Charles Bukowski - Poşta


Anii '60, Los Angeles, California. Aspecte din viaţa unui lucrător la Poştă, alcoolic, afemeiat, parior la cursele de cai. Din câte am mai citit pe net sau în mini biografia de la începutul cărţii, Henry Chinaski (personajul principal al romanului) este un alter ego a lui Bukowski care, se pare, a avut o viaţă plină cu de toate. Omul chiar a lucrat la poştă vreme de 12 ani, a publicat primul său roman după ce a împlinit 50 de ani, la bătrâneţe s-a îmbogăţit, astfel încât şi-a putut cumpăra o casă cu piscină, un automobil BMW şi mai ales un computer. Mi-a plăcut enorm de mult această carte, iar stilul lui Bukowski este exact pe gustul meu. Un scriitor care nu se sfieşte să folosească cuvintele pulă şi pizdă, cu un foarte dezvoltat simţ al umorului (au fost multe momente în care am râs cu lacrimi), dar pe de o parte şi sensibil, exprimând în cuvinte simple viaţa omului de jos. O carte lipsită de întortochelile supărătoare de care unii autori abuzează, un roman ce nu-ţi dă bătăi de cap, ci chiar te relaxează şi te face să uiţi de problemele de zi cu zi, asta pentru că Henry Chinaski trece lejer peste marile probleme care-i umplu viaţa şi o face în stil mare. Bukowski e un autor de care m-am îndrăgostit încă de la prima pagină şi chiar vreau să-i citesc toate cărţile.

13 comentarii:

  1. eu l-am citit pe vladimir bukovsky...

    RăspundețiȘtergere
  2. si probabil si pe Buniakovski, cunoscut de cei mai multi dintre noi pentru ca numele sau apare in denumirea unei inegalitati, alaturi de alti doi oameni.

    serios acum, citeste-l pe Charles Bukowski. este exact genul tau de caterinca.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, cauchy si schwartz, nici nu e nevoie sa verific pe google. ce inseamna sa faci mii de ore de matematici in lyceu. amuzant cum pronunta cauchy proful. coşi, accentuat ca şi când ar fi zis că tu coşi un nastur.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Oricat de mult pamant ar avea Cauchy, si oricat de mult pamant ar avea Buniakowski, impreuna, ei nu vor putea avea mai mult pamant decat Schwartz" (Inegalitatea CBS in varianta Divertis - 1991)

    RăspundețiȘtergere
  5. am verificat pe google. vroiam sa vad daca mai inteleg ceva din inegalitatea aia. nu, absolut nimic. am aflat insa ca se scrie schwarz, fara t.

    RăspundețiȘtergere
  6. John Kennedy Toole – Conjuratia imbecililor este cartea la care am ras si eu. o s-o citesc si pe asta .

    RăspundețiȘtergere
  7. M-ai facut curios cu Conjuratia imbecililor. Am citit acum cate ceva despre autor. Cred ca imi plac scriitorii sinucigasi.
    Sa vedem daca o mai gasesc prin librarii. Polirom editeaza cam greu cartile, iar asta e din 2005 din ce am vazut pe net.

    RăspundețiȘtergere
  8. cartea are o istorie interesanta, e singura a autorului si a luat premiul Pulitzer.
    personajul ei este fabulos. o sa mai intru aici din cand in cand sa vad daca ai citit-o si daca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum e singura? Am vazut ca a scos si o carte numita Biblia de neon. Au si Arcade Fire o melodie cu acest titlu. iata : http://www.youtube.com/watch?v=y_n_o1anu9E

    RăspundețiȘtergere
  10. vezi ca "te urmaresc" , n-ai citit nici pana acum Conjuratia Imbecililor, desi ai promis.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai ti-am zis ca am cumparat-o, dar o s-o citesc mai spre primavara. Am dat aproape 40 de lei pe ea. Cam scumpa. Sper sa imi placa.
    Fac cronica dupa ce o citesc, dar nu ma apuc inca de ea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit Femei, ma intreb daca mai are rost sa o citesc si pe asta. Totusi Bukowski scrie bine, n-am ramas cu mare lucru dupa carte, dar am citit-o cu placere.

    RăspundețiȘtergere