sâmbătă, 21 ianuarie 2023

15 ani cu filme de referință

Tot pe la mijlocul anilor '90, pe vremea când mergeam la petreceri cu muzică "blues", am dezvoltat o pasiune foarte puternică pentru cinematografie. Consumam filme pe bandă rulantă, în anii 2000 ajunsesem să mă abonez legal la HBO (lucru destul de rar în acea perioadă, când erau la modă decodoarele pirat), mergeam de unul singur prin sălile de cinema, acasă făceam nopți albe și urmăream câte 3-4 filme la rând, invitam la mine fete tinere și urmăream împreună filme de referință. Am urmărit filme din toate perioadele, urmăresc oricând cu plăcere pelicule gen Rashomon (anul 1950), dar consider că cele mai bune filme s-au făcut în anii '90 și în prima jumătate a anilor '00. În prezent parcă nu mai sunt filmele de acum 20-30 de ani, sau poate așa mi se pare mie, pentru că atunci era perioada mea de tinerețe și aveam timp de multe filme și mă simțeam bine. Haideți să vedem o listă cu marile filme ale acelor vremuri, o invitație pentru cei mai tineri de a le vedea, prilej de aducere aminte pentru cei din generația mea. Desigur, lista este interactivă, o puteți completa și voi.

  • Requiem for a Dream (2000)
  • American Beauty (1999)
  • Pulp Fiction (1994)
  • Forrest Gump (1994)
  • Gladiator (2000)
  • Buffalo '66 (1998)
  • The Usual Suspects (1995)
  • Reservoir Dogs (1992)
  • The Shawshank Redemption (1994)
  • Fight Club (1999)
  • American History X (1998)
  • 21 Grams (2003)
  • The Sixth Sense (1999)
  • Sleepers (1995)
  • Heat (1995)
  • Donnie Brasco (1997)
  • Snatch (2000)
  • Se7en (1995)
  • Saving Private Ryan (1998)
  • The Thin Red Line (1998)
  • The Green Mile (1999)
  • Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
  • L.A. Confidential (1997)
  • A Beautiful Mind (2001)
  • Catch Me If You Can (2002)
  • Fargo (1996)
  • Big Fish  (2003)
  • The Big Lebowski (1998)
  • Amores perros (2000)
  • The Silence of the Lambs (1991)
  • As Good as It Gets (1997)
  • Trainspotting (1996)
  • In the Mood for Love (2000) 
  • The Lord of the Rings (2001, 2002, 2003)
  • Cidade de Deus (2002)
  • Million Dollar Baby (2004)
  • Kill Bill vol 1+2 (2003, 2004)

Am propus 40 de filme și absolut sigur cei din generația mea le-au văzut pe toate. Dar pariez că cei mai tineri nu au văzut nici măcar 25%. 


42 de comentarii:

  1. marfa și banii, e pericoloso sporgersi, miller's crossing, o vară de neuitat, natural born killers, lock-stock& 2 smokin barrels, magnolia, boogie nights, good will hunting, jackie brown, ziua marmotii, being john malkovich, dogville, lost highway, mulholland dr, tacones lejanos, la mala educacion, todo sobre mi madre, beavis and butt head do america, south park- bigger, longer & uncut, memento, lost in translation, american psycho, ed wood, o brother where art thou, almost famous, filantropica, velvet goldmine, punch-drunk love, occident, niki și flo (zis și niki ardelean, colo'el în rezervă)...iată dară câteva, destul de multe chiar, exemple din filmele acelor 15 ani care ar face lista ta și mai valoroasă. și vezi că nu am vizionat lista lui schindler, satantango etc etc etc... surprinde absența din lista ta a 2 filme cu basketball (eu 1 nu le-am văzut): hoop dreams și space jam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. completare 1- arizona dream, underground. cum de am uitat de genialul bosniac?

      Ștergere
    2. completare 2- un film pe care l-am avut un vedere dar am uitat să îl scriu: adaptation (cu nico cage, meryl streep, chris cooper)

      Ștergere
    3. Și eu am uitat de Kusturica. De Adaptation nici nu am auzit. Îl voi căuta.

      Ștergere
    4. "nu am vizionat [...] satantango"

      Nici altceva de la Tarr? Daca tot se gasesc marfa si banii, niki ardelean etc pe lista ta, poate-ti fac pofta cu ceva din perioada lui de inceput, nu foarte cunoscuta si f diferita de cea atmosferica, stilizata etc care l-a facut celebru. A filmat Family nest la 22 de ani, in 6 zile, fara sa aiba macar scoala de film. Realism social brut(al), ca si in urmatoarele cateva filme.

      Dar da, daca gasesti 7 ore jumate in viata asta, satantango e si el un deliciu - legenda zice ca in scena de betie i-a imbatat pe actori pe bune. O alta legenda pe care o intretinea chiar el e ca nu exista niciodata scenariu de care sa se tina cap-coada, doar incropea cate ceva pt a obtine finantari (care, pt plangaciosii nostri de azi cu cnc-ul, se obtineau de 10 ori mai greu - de unele filme a tras ani de zile). Totusi, a colaborat de la un punct incolo cu Krasznahorkai (pe care tu, care esti mai cult, presupun ca l-ai citit), deci macar un schelet exista.

      Si scena cu pamantul si soarele din Werckmeister harmonies, de povestit nepotilor, si cate si mai cate. Nu stiu daca te-am convins, pana una alta mi-am facut tot mie pofta, asa ca o sa-l revizitez dupa multa vreme.

      Ștergere
    5. yes, am citit ceva de krasznahorkai, dar cult... e mult spus. chiar am avut az noapte un vis (apărea și esca, extrem de inteligentă) în care mă gândeam că nu e mare lucru să fii cult. și mă mai gândeam la o completare 3, dar am uitat-o.

      Ștergere
    6. satantango e pe youtube, am inceput sa il privesc, pana se coc strugurii poate e gata vizionarea. completare 3- dead man, ghost dog si broken flowers ale lui jarmusch. (dar nu cred ca la astea ma gandeam mai sus)

      Ștergere
    7. La mine mai rau, am inceput sa citesc cartea. E acolo un personaj care se numeste Futaki. Si isi respecta numele, la primul capitol e in pat cu nevasta unui vecin din CAP. Pe la capitolul 2 am pierdut cu totul sirul, postmodernismul pulii.

      Ștergere
  2. La basket trebuia să bag "Albii nu pot sări". Am uitat de multe, din lista ta am văzut 16. Lost in translation e o bijuterie. Mi-am cumpărat special Suntory Whisky. Dogville o altă bijuterie. Space Jam e o prostie. Poate o animație japoneză mergea. Și Big cu Tom Hanks. Lista e deschisă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. big e prosteală. și cred că e obzecist. filadelfia mergea cu hanx, dar vai...e cu bulanjii!

      Ștergere
    2. Ah, nu. Big e 1988. Atunci Cast away.

      Ștergere
    3. Da, tu poți pune pe listă Brokeback Mountain.

      Ștergere
  3. Anii '90 au fost o perioada bună și pentru comedie.
    Fără amploarea anilor '20-'30, dar cu multe producții cu scenariu bine scris și personaje memorabile.

    - Cousin Vinny, The Super și Gone Fishing (toate cu Joe Pesci)

    - Groundhog Day (cu ziua care se repetă la nesfârșit)

    - Home Alone 1,2 (difuzate de Protv până la saturație, dar f bune la vremea lor)

    - Uncle Buck (cu regretatul John Candy)

    - Grumpy Old Man 1,2 (le-am revăzut de curând la tv, absolut geniale)

    - Addams Family 1,2 (cu Chris Lloyd în rolul lui Fester)

    - miss Doubtfire și Jumanji (cu Robin Williams la apogeul carierei)

    Spre finalul perioadei a dispărut subtilitatea și s-a trecut la un stil mai grosier de comedie (cele cu Jim Carey sau seria American Pie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. There's something about Mary, o comedie bună, revăzută săptămâna trecută pe Disney+.

      Ștergere
  4. Ați văzut voi filme o pulă, aia ați văzut !!


    RăspundețiȘtergere
  5. Top 10 filme 1990-2005

    1. Titanic
    2. Snake eyes
    3. Basic instinct
    4. U turn
    5. Prizonieri in paradis
    6. Tantalaul si gogomanul
    7. Patul conjugal
    8. Ace Ventura detectivul lui peste
    9. Con air
    10. Ultimul samarinean
    11. Jerry Maguire
    12. A doua cadere a Constantinopolului
    13. Frumusica
    14. Ace Ventura- un nebun in Africa
    15. Profetiile omului molie
    Pana maine o tin asa, cu filme de care voi habar n-aveti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si desigur...."In timp ce tu dormeai" cu Sandra Bullock. L-am revazut aseara pe Disney+. 1995. Comedie romantica cum se facea odata.

      Ștergere
    2. Cu Sandra Bullock am Speed si Network. Si Point Break cu Keanu Reeves si Patrick Schweitze

      Ștergere
    3. The Net, nu Network. L-am vazut la Patria.

      Ștergere
    4. Ai văzut o pulă la Patria, aia ai văzut. Da, the Net, ăla când apasă tasta esc pe un computer și in 5 secunde se duce pe pulă un uriaș complot internațional. Dar la vremea respectivă părea credibil. După vreo 2 ani, când mi-am luat computer, am lipit un leucoplast pe tasta esc ca nu cumva să o apăs din greșeală.

      Ștergere
  6. Enoriașii și Magdalena27 ianuarie 2023 la 00:14

    N-ar trebui ignorate Balanța, Prea târziu și Terminus Paradis ale lui Lucian Pintilie. Iar pentru externe avem Almost Famous al lui Cameron Crowe. Hai Sportu' Studențesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa ce am vazut filmul balanta acum multi ani, dupa ce am rasfoit o editie post-89 a cartii balanta (tot acum multi ani), a venit si vremea sa citesc varianta din 85. sau 86. imi amintesc asa- tata spunandu-i cuiva la telefon ca nu e misto balanta, baiesu incearca sa fie buzura dar nu izbuteste si- colegul de liceu b. vorbindu-mi despre ce chestii dure sunt in balanta, cu procurori in peleul gol etc. nene, cartea e o prostie, foarte rau scrisa. dar ce strambe poate sa bage... ideile mele despre cenzura trebuie revizuite. sunt ciudatenii multe- unora li se cenzura o vaga aluzie la parul pubian, iar baiesu scria despre cum bate militia, cum au fost arestate elitele in anii 50 etc, dar poate vorbim altadata,

      Ștergere
    2. Cenzura era f departe de a fi coerenta, sunt multe chestii care nu intelegi cum e posibil sa fi trecut si invers, povesti despre faze inofensive care nu treceau. Uneori depindea de toanele cuiva, alteori de o strategie gen gambit, in care sacrificai o idee-pion si reuseai sa treci una mult mai valoroasa. Alteori era si inconstienta, cum povestea Daneliuc ca i-au salvat niste doamne de pe la ceva departament tehnic o secventa (din Proba de microfon, cred), riscandu-si cariera. Prin anii 2000 omul inca era uluit de gest.

      Ștergere
    3. in proba de microfon e scena aia senzationala cu fabrica de eugenii, in care vedem un malaxor care amesteca ceva pasta maro, care seamana cu un mare c****, iar pe fundal auzim o voce care povesteste despre indeplinirea planului cincinal si alte alea.

      Ștergere
  7. Vladimir Depărățean29 ianuarie 2023 la 15:11

    Pe când eram și eu tânăr, altele erau filmele la care mă uitam. Acum doar prin poze să fi văzut și voi cinematografele din Ploieștiul anilor 30- Bulevard, Modern... Dar iată lista mea, 10 ANI CU FILME DE REFERINȚĂ


    ILUZIA CEA MARE
    M
    LITTLE CEZAR
    REVOLTĂ PE BOUNTY
    REGULA JOCULUI
    DL SMITH MERGE LA WASHINGTON


    RăspundețiȘtergere
  8. mai devreme era la radio o foarte veche cunostinta si vorbea cu o doamna, n-am retinut cine era doamna. in orice caz doamna a spus ca filmul ei preferat e malena (2000). n-a zis ca se mira ca nu l-a pomenit nimeni aici, asta o zic eu. pe urma doamna a spus si cine e artistul ei favorit, artist in sens de cantaret, bag de seama. era unul de care n-am auzit, unu, paolo nustiucum, un nume de italian, paolo maldini ceva de genul, dar care cica e scotian. uite, scriu in google si primul paolo care apare e paolo nutini, el e!

    RăspundețiȘtergere
  9. ia să vedem și un top cele mai proaste filme. mă rog, aproximativ, câteva titluri care-mi vin în cap acu:
    a walk in the clouds, cu keanu reeves
    singurătatea florilor, cu radu beligan, toma caragiu, mihaela caricaș, colea răutu și mulți alții (scenariul octav pancu iași, după o idee de teodor mazilu, de care 99% din români n-au auzit, n-așea?)
    departe de tipperary, cu fory etterle și ilarion ciobanu
    don juan de marco, cu johnny depp, marlon brando și faye dunaway

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A walk in the cloud nu a fost deloc slab. L-am vazut pe HBO la vremea lui. Cu Keanu si o actrita spaniola de care am auzit doar in filmul ala. Slab mi s-a parut Clueless, cu fata aia de apare in videoclipurile Aerosmith.

      Ștergere
    2. nu am văzut. știu doar că a popularizat expresia 'as if'. cred că s-ar traduce 'sanchi', 'zexe'. mă rog, astea sunt cuvinte vechi, nu știu cum s-ar zice acu

      Ștergere
    3. Singuratatea florilor, chiar daca nu e o realizare artistica grozava, e de o delicatete speciala. N-as fi asa rau cu el.

      Ștergere
    4. pe mine ma enerveaza antiintelectualismul exacerbat al acestui film, pe care, ce-i drept, cand il vad la tv, zabovesc cateva minute pe postul respectiv

      Ștergere
  10. da, da, point break, polițistul sfâșiat între datorie și pretenie. cum e și dragoș bucur între conștiință și datorie (polițist adj.) sau ethan hawke între datorie și mituială (training day) sau atâtea altele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Actori de calitate6 februarie 2023 la 23:26

    Nu-mi place Dragoș Bucur !!

    Îl prefer pe Andi Vasluianu, care, pe lângă actorie, face și muncă de zidar !!

    În noiembrie l-am angajat să-mi zugrăvească sufrageria !
    A lucrat impecabil și nici n-a cerut foarte mulți bani !!

    RăspundețiȘtergere
  12. alex bogdan e un zugrav superior lui vasluianu

    RăspundețiȘtergere
  13. Actori de calitate7 februarie 2023 la 18:45

    Dacă tot face Gabriel topuri, ar merge la fix:

    "Top actori care sunt buni ca zugravi"

    Eu îl susțin în continuare pe Vasluianu și n-aș avea încredere în Alex Bogdan (care da, e înalt, deci ajunge ușor la tavan, dar e instabil psihic, oricând îl poate apuca o criză: să bea din vopsea, să înjure pisica, să facă lucururi obscene cu bidineaua).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ar fi bun un top din asta, ultimul loc e clar- mihai calin

      Ștergere
    2. Actori de calitate11 februarie 2023 la 20:20

      La ultimul loc sunt atâția candidați !!

      Gândește-te ce dezastru ar fi să-ți vina Horațiu Mălăele să-ți zugrăvească:

      Ar începe un monolog de trei ore cu vocea aia tărăgănată și treaba ar lăsa-o de izbeliște !!

      Ștergere
    3. păi... mălăele nu se califică. spre deosebire de cei mai sus pomeniți el nu cred că a jucat vreun rol de spoitor. cel puțin nu în reklame

      Ștergere
    4. Actori de calitate12 februarie 2023 la 22:56

      Pe acest blog se practică DISCRIMINAREA !!
      După discriminări rasiale și sexuale, acum vedem discriminare pe bază de apariții în reclame !!

      Să fie clar: orice actor are dreptul la acest TOP al zugravilor !!

      Și cu reclame și fară, și înalți și cu 1.50 înălțime (cum ar fi Cristi Iacob, Claudiu Bleonț, George Ivașcu, Vizante).
      Și hetero și cu deviații sexuale (Bendeac și deja numitul Alex Bogdan).

      La acest top contează doar abilitatea cu bidineaua și raportul calitate-preț al zugrăvelii !!

      Ștergere
    5. Actori de calitate13 februarie 2023 la 19:00

      Ca să nu discriminăm femeile, o recomand la zugrăvit și pe actrița Monica Davidescu.
      La fel de înaltă ca soțul (renumitul Temișan), poate face o zugrăveală bună între două repetiții la teatru.

      Și pe doamna Maia Morgenstern se poate conta !
      Vine cu fiul (actorul Tudor Istodor, băiat înalt, docil, nu iese din cuvântul mamei).

      Doamna Maia dă indicații, Tudorel zugrăvește: tariful va fi cam mare, dar manopera va fi de calitate !!

      Ștergere