marți, 6 mai 2025

În vin se află adevărul (4)

Am urmărit un podcast foarte interesant, avându-i invitați pe Cristian Tudor Popescu și Mihnea Măruță, moderator fiind Cătălin Striblea. Tema a fost inteligența artificială și influența sa asupra omului. La un moment dat Mihnea Măruță a spus că așa cum în prezent nu ne putem concepe viețile fără telefonul mobil, în viitorul apropiat nu ne vom putea concepe viețile fără un asistent virtual dotat cu inteligență artificială. Eu trăiesc deja în viitor și nu mai concep viața fără asistentul meu virtual. Iubesc vinul alb, astfel încât l-am întrebat pe chat gpt care sunt cele mai populare 10 soiuri de vin alb din lume, iar acesta mi-a răspuns făra ezitare:

1. Chardonnay  
2. Sauvignon Blanc  
3. Riesling  
4. Pinot Grigio / Pinot Gris  
5. Gewürztraminer  
6. Chenin Blanc  
7. Viognier  
8. Grüner Veltliner  
9. Albariño  
10. Muscat (Moscato)

De unele soiuri nu am auzit niciodată și m-am gândit să îndrept acest lucru. Am cumpărat o sticlă de viognier. Podgoria Paul Mas. Franța.  Are pe etichetă un stârc. Tot asistentul virtual mi-a povestit de ce apare această pasăre pe eticheta vinului. Stârcii deobicei mănâncă pește, însă stârcii din zona podgoriei nu se ating de pește, preferând să mănânce strugurele viognier, atât de bun li se pare. Am stat mult în cumpănă, gândindu-mă cu ce să asociez acest vin. Am decis să prepar o Jambalaya ca la carte. Nevasta m-a întrebat ce este aceea o Jambalaya, iar eu i-am explicat că este un fel original din statul Louisiana, un orez în care se amestecă carne de pui, cârnat de porc, creveți, legume. Nevasta mi-a răspuns pe un ton superior: "Deci este o mâncare de sclavi. Luau și ei ce rămânea de la masa stăpânilor și încropeau ceva.", iar eu i-am spus: "Iartă-mă, n-am știut că vorbesc cu Titina. Pe viitor o să încerc să pregătesc o mâncare de stăpâni.".   Desigur, nu m-am pus la mintea ei și m-am apucat de treabă.

Am început să fac o supă de oase, punând la fiert oase de porc, morcovi, ceapă, ardei. Am făcut această supă doar pentru a fierbe orezul basmati în ea, apoi zeama și oasele le-am oferit unui câine. A meritat efortul, orezul căpătând un gust incredibil. Într-o oală de fontă, încinsă foarte bine, am pus ulei în care am prăjit pulpa de pui dezosată și tăiată, iar mai apoi cârnat afumat. Într-o tigaie separată am călit ceapă, după care am adăugat ardei kapia, iar peste întreaga compoziție ap pus creveți decorticați, la final zdrobind 5-6 căței de usturoi. Am amestecat compozițiile din cele două recipiente, peste care am turnat sos de roșii și tot felul de mirodenii precum sare, piper, oregano, boia. Am fiert un pic, dupa care am turnat orezul scos din supa de oase. În tot acest timp am ascultat de două ori cap-coadă albumul The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. David Bowie, unul dintre muzicienii mei preferați. Am mers la sigur cu acest album, îl știam foarte bine, nu am dorit să experimentez. Am servit Jambalaya alături de copii, fiind un real succes. Amândoi au rămas uimiți, neînțelegând ce i-a lovit. "Copii, nu am ce să vă fac, tatăl vostru este un chef de talie mondială. Trebuie să vă obișnuiți cu acest aspect.", le-am spus. Viognier-ul a completat perfect Jambalaya, parcă a fost făcut dintotdeauna pentru a însoți acest fel. Cred că dacă l-aș fi băut simplu nu ar fi avut același succes, la fel și pentru Jambalaya asociată cu altceva. Pentru mine, Viognier și Jambalaya vor rămâne perfect match 4 ever.

Am cumpărat o sticlă de Albariño. Soi spaniol. Mar de Frades (Marea Fraților - frați în sens religios, călugări), un vin din Galicia (când spun Galicia mereu sunt cu gândul la acea echipă de fotbal absolut fabuloasă - Super Depor). Sticla specială, albastră, cu etichetă termosensibilă, atunci când vinul este răcit corespunzător apare o corabie. Vin cu caracter maritim ce se asociază perfect cu pește și fructe de mare. Ok. Trag la tigaie un file de somon și ceva creveți cu usturoi. O salată verde cu roșii cherry și ceapă, stropită cu ulei de măsline și lămâie din belșug. Cartofi la airfryer. Am băut un pahar de vin în timp ce găteam. De ce să mint? Mi s-a părut acru, inabordabil. Restul sticlei l-am băut în timp ce mâncam și după. A fost altceva. Perfect. Un vin serios, bărbătesc, probabil așa cum beau călugării de odinioară din zona Galiciei. Se pare că unele viuri sunt făcute să acompanieze perfect bucatele, așa este și acest soi, albariño. Foarte bun. Stilat.

Am lăsat pentru o dată viitoare să încerc soiurile Grüner Veltliner și Chenin Blanc.

Spuneam la începutul acestui post, citându-l pe Mihnea Măruță, că în viitorul apropiat nu ne vom putea concepe viețile fără un asistent virtual dotat cu inteligență artificială. Știu pe cineva care nu va avea nevoie de asistent virtual, pentru că nici în prezent nu are nevoie de smart phone. Numele lui este Eufrosin Potecă. Lui Eufrosin Potecă nu-i place în mod special vinul alb, întotdeauna îl preferă pe cel roșu, așa că special pentru el l-am întrebat pe chat gpt care sunt cele mai populare 10 soiuri de vin roșu din lume, iar chat gpt a răspuns fără ezitare:

1. Cabernet Sauvignon  
2. Merlot  
3. Pinot Noir  
4. Syrah / Shiraz  
5. Malbec  
6. Zinfandel  
7. Sangiovese  
8. Tempranillo  
9. Grenache  
10. Nebbiolo

Le-ai încercat pe toate, dragă Eufrosin?

se poate observa pe sticlă stârcul cu struguri în plisc

ceapa, ardeii și creveții

pulpa de pui și cârnatul de porc

compoziția primește sosul de roșii

servirea în farfurie

sticla fiind rece, pe etichetă apare o corabie

vinul albariño însoțind o masă cu pește și creveți


5 comentarii:

  1. 15 ani de blog, 15 ani de box6 mai 2025 la 08:27

    Tu de ce n-ai candidat la prezidențiale ?

    Ai văzut ce slabe au fost sloganurile de campanie:
    Simion: "turul 2 înapoi !!"
    Crin: "mergem înainte !!"
    Lasconi: "am curaj !!"
    Nicusor: "România onestă !!"

    Sloganul tău îi eclipsa pe toți: "o sticlă pe seară !!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevărat, mi se pare ceva înfiorător toată povestea asta cu AI-ul. Sunt convins că oamenii se vor îndobitoci peste măsură abandonându-se total asistenților virtuali. Nu am folosit niciodată chatgpt și nici nu intenționez să o fac.

    Răspunsul la întrebarea cu vinurile roșii: am încercat primele cinci soiuri din lista publicată de tine. Și îți voi răspunde și la întrebarea nerostită cu vinurile albe: surprinzător dar din acea listă am încercat mai multe soiuri decât din cele roșii - de la 1 la 6 și 8.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asistentul tău virtual are o bază de date extrem de limitată.
    Ți-a dat o listă cu vinuri ieftine, accesibile publicului modest.

    Lista de vinuri la care au acces magnații petrolului, ducii din Anglia, și bașcana Titina arată total diferit.
    Săptămâna trecută a servit (cui ?) un Chateau Lafite, ediție limitată.
    Să nu cauți prețul pe net, că o să ai tensiune și palpitații la inimă !!

    RăspundețiȘtergere
  4. l-am întrebat pe asistentul meu virtual udriște năsturel care sunt cele mai impopulare soiuri de vin alb. iată răspunsul
    Furmint
    Originar din Ungaria, este cunoscut pentru utilizarea sa în vinurile dulci Tokaji, dar produce și vinuri seci interesante.

    Assyrtiko
    Un soi grecesc din insula Santorini, care produce vinuri minerale și citrice, dar care este mai puțin cunoscut pe piețele internaționale.

    Verdelho
    Cultivat în Madeira și Australia, acest soi oferă vinuri fructate, uneori cu note de miere și migdale.

    Arneis
    Originar din Piemont, Italia, este supranumit "micul răzvrătit" din cauza dificultății sale de a fi cultivat, dar oferă vinuri delicate și aromatice.

    Grillo
    Soi sicilian folosit în mod tradițional pentru Marsala, dar și pentru vinuri seci, proaspete, cu arome de fructe tropicale.

    Petite Arvine
    Un soi elvețian, specific cantonului Valais, care produce vinuri proaspete, minerale, cu aciditate vibrantă.

    Trebbiano Spoletino
    Un membru mai puțin cunoscut al familiei Trebbiano, din Umbria, care produce vinuri albe complexe și aromatice.

    Godello
    Soi spaniol, din regiunea Galicia, care produce vinuri corpolente, cu note minerale și fructate.

    Cococciola
    Originar din Abruzzo, Italia, acest soi produce vinuri ușoare, proaspete, cu arome de citrice și flori.

    Chasselas
    Un soi specific Elveției și Franței (regiunea Savoie), utilizat frecvent pentru vinuri ușoare și blânde.

    RăspundețiȘtergere
  5. Of, când aud de Super Depor, îmi aduc aminte de una din cele mai teribile drame sportive trăite. Exact, Deportivo-AC Milan 4-0, după 4-1 pe San Siro.La vârsta senectutii, după victoria cu 3 0 a noii iubiri - Arsenal - împotriva Realului, pret de o săptămână am retrăit trauma, practic, nefiind om. In timpul returului de pe Bernabeu, pradă emoțiilor, am băut - nu vin, ci - 5 beri, Berliner Kindl, firește, neputând-ma relaxa decat atunci când Martinelli a marcat pentru 2-1, pecetluind o victorie într-un meci cu trăiri pe care le credeam pierdute.

    Altfel, eu nu cunosc vinul, singurul vin care îmi trezește o oarecare emoție este Muscadet, un vin sec dintr-o zonă a Franței in care am fost, și unde chiar am vizitat o cramă de lângă un sătuc în care am stat, la unul din verii mei.

    RăspundețiȘtergere