joi, 10 septembrie 2015
Bohumil Hrabal - Trenuri cu prioritate
1945. Milos Hrma este ucenic la căile ferate într-o micuţă gară de provincie. Cam are probleme cu puţa, în sensul că se emoţioneză atunci când e în pat cu o femeie. Nu şi domnul Hubicka, impegatul, care într-o noapte, în timpul serviciului, îi aplică telegrafistei Zdenicka toate ştampilele gării. Unde? Pe popou. Trupele germane se retrag din Cehoslovacia, iar prin gara unde lucrează Milos trec anumite trenuri cu prioritate. Cu o scriere lejeră şi plăcută, Hrabal spune o poveste splendidă, amuzantă şi tristă în acelaşi timp. Critica de specialitate şi blogosfera dau "L-am servit pe regele Angliei" drept cel mai bun roman al cehoslovacului. Se ştie, sunt un fan al căilor ferate dar şi al momentelor cu iz sexual, aşa că mi-a plăcut la fel de mult şi "Trenuri cu prioritate", iar coperta celor de la Editura Art, cu un avion, nu prea se potriveşte, deşi face referire la începutul cărţii. Ar fi fost mai potrivit să pună un tren. Citeşti din carte, te amuzi, şi nici nu te aştepţi să se întâmple ce se întâmplă la final. Ăsta e Hrabal, îl apreciez mult, se vede că omul scrie din plăcere. Pentru a lui şi pentru a publicului cititor. Foarte, foarte frumoasă carte. Desigur, am văzut şi filmul. Ostre sledovane vlaky e titlul cărţii în original, iar google traduce "Trenuri urmărite îndeaproape". Cred că e mai potrivit pentru carte acest titlu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
filmul s-a tradus 'trenuri strict supravegheate'
RăspundețiȘtergereDe fapt, din cate imi amintesc, titlul sub care a rulat filmul in Romania a fost "Trenuri bine pazite".
RăspundețiȘtergereDap, titlul cărții în engleză este ”Closely Watched Trains”, probabil respectă fidel titlul original. Noi suntem de multe ori mai cu moț, trebuie să avem titluri diferite.
RăspundețiȘtergereFaină carte, îmi închipui că te-ai delectat cu poveștile despre căile ferate cehești. Ar trebui să faci o listă cu cărți în care se vorbește despre trenuri și gări, eu una sunt curioasă ce ai trece acolo. :) Hmm, e o carte pe nume ”Bărbatul de la gară”, ai citit-o? O prietenă mi-a recomandat-o mai demult, spunându-mi că protagonista i-a amintit de mine în nenumărate rânduri. Și uite că eu încă n-am citit-o.
Nu prea am citit carti cu trenuri. Poate Domnul Goe :) Nu am auzit niciodata de "Barnatul de la gara", dar dupa titlu pare o carte pentru femei, asa ca nu doresc sa o citesc :)
RăspundețiȘtergereImi plac clasificarile astea cu carti pentru femei, dar incep sa iti dau dreptate.
ȘtergereEi, păi cum așa, Gabriel... Ce pasiune e asta? Mă așteptam să ne recomanzi cel puțin cinci cărți cu trenuri și gări. :)) Uite, de exemplu, „Fata din tren”, cea mai nouă apariție în materie de căi ferate. Sau „Bazarul pe roți. Cu trenul prin Asia” și „Trenul‑fantomă către Răsărit”, ambele de Paul Theroux...
ȘtergereFata din tren. Editura 3, Fiction Connection. Pare foarte interesanta. Thriller clasic. Sa o cumpar zici?
ȘtergereCofee, pai eu am facut clasificarile astea? Cine a facut articol pe blog "carti pentru femei" ? :)
Glasul rotilor de tren nu se pierde niciodata - Ioan Chirila
RăspundețiȘtergereTravels with My Aunt - Graham Greene
Strangers on a Train - Patricia Highsmith
Stamboul Train - Graham Greene
Murder on the Orient Express - Agatha Christie
Parallel Lines - Ian Marchant
The Great Railway Bazaar - Paul Theroux
Stories of the Railway - VL Whitechurch
The Railway Children - E Nesbit
Mugby Junction - Charles Dickens
The Big Red Train Ride - Eric Newby
The Sleeper - Emily Barr
Iar pentru copii, Thomas the Tank Engine. :)
Si, desigur, Ana Karenina, care se intersecteaza cu un tren.
Si daca-i cu trenuri, de ce sa ne limitam la carti? Avem si niste filme celebre cu ele: Arunc-o pe mama din tren (cu Dani de Vitto), Expresul (cu Dennis Quaid si Clancy Brown), Expresul de la miezul noptii, Transsiberianul, Trenul, Straini in tren, Marele jaf al trenului, De neoprit, Trenul evadarii, Crima din Orient Expres, Scurta intalnire, Un tern numit Darjeeling si multe altele pe care le puteti gasi aici https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_set_on_trains
Narcisa, pe nedrept ai uitat exceptionalul film sovietic "Gara pentru doi".
RăspundețiȘtergereși desigur, expresul de buftea, producție cinematografică alcătuită din conversațiile unor călători cinefili în drum spre studiourile cinematografice de la buftea, întrerupte de prezentarea mai multor secvențe din filmele românești din perioada 1927-1977. secvențele de legătură reprezintă aproximativ 40% din lungimea totală a filmului (sursa: wikipedia).
RăspundețiȘtergere