34 de cărţi citite. La fel ca anul trecut. Topul, cel puţin în partea medalilor, nu prezintă absolut nicio surpriză. Patru scriitori născuţi în URSS, încă o dovadă a potenţei culturale de pe acele meleaguri. Un cehoslovac (ce-i drept născut în Imperiul Austro-Ungar care s-a destrămat la puţin timp) şi un chinez. Iar topul este completat de un american, un neamţ, un turc şi o englezoaică de origine jamaicană. Interesant!
1.Tatiana Tolstaia – Zâtul
2. John Williams – Stoner
3. Evgheni Vodolazkin – Laur
4.Orhan Pamuk – Zăpada
5. Anya von Bremzen – Arta bucătăriei sovietice
6. Svetlana Aleksievici - Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor
7.Zadie Smith – Dinţi albi
8.Mo Yan – Broaşte
9. Hans Fallada - Şi acum ce facem, micuţule?
10.Bohumil Hrabal – Trenuri cu prioritate
Să încheiem cu un citat din Zâtul, carte apărută în limba română la Editura Curtea Veche.
<< Pe şapte coline se întinde orăşelul Fiodor-Kuzminsk, înconjurat de câmpii nemărginite, de pământuri neştiute. La nord sunt păduri dese, cu arbori doborâţi de furtună, cu ramurile atât de împletite între ele, că n-ai cum să treci, tufele spinoase ţi se agaţă de haine, ramurile copacilor îţi smulg căciula de pe cap. În aceste păduri, spun bătrânii, trăieşte zâtul. El stă pe ramurile întunecate şi ţipă sălbatic, jalnic: Zî-hîîîî! Zî-hî-hîîîîî! Nu-l poate vedea nimeni. Trece omul prin pădure şi el hop! în ceafa lui. Şi îl apucă de şira spinării cu dinţii - hârşti! - şi prinde cu ghearele vena cea mare şi o sfâşie, şi iese toată mintea din el. .... Asta face zâtul.
Nici în vest nu e bine să te duci. Există un fel de drum într-acolo - nu se prea vede, e mai degrabă o potecă. Mergi ce mergi, până când orăşelul dispare la orizont, dinspre câmp se simte o adiere dulce, totul e bine, totul e frumos şi deodată, se zice, tresari. Şi te opreşti. Şi te întrebi: încotro mă duc? Ce-mi trebuie mie? Ce n-am văzut acolo? E ceva mai bine acolo? Şi te apucă jalea! Îţi zici: în spate e izba mea şi nevestica, probabil, plânge şi se uită în zare cu mâna streaşină la ochi; prin curte aleargă păsările, şi ele îmi duc dorul; în izbă soba-i caldă, şoriceii ies la plimbare, patul e moale...Şi parcă ţi-ar tot roade un viermoloi inima...Scuipi şi porneşti înapoi. Câteodată o iei la fugă.>>
Patru scriitori născuţi în URSS, încă o dovadă a potenţei culturale de pe acele meleaguri.
RăspundețiȘtergerenu, nu. inca o dovada ca ai citit multi sovietici si ex sovietici. daca citeai numai sudamericani nu mai aveai niciun rus in top.
Interesant top. Ma bucura prezenta lui Pamuk, Zapada nu am citit-o.
RăspundețiȘtergereNiciun japonez in top? Parca erai fan al literaturii nipone.
RăspundețiȘtergereAm citit si japonezi. Cartea de debut a lui Haruki Murakami, situata undeva pe la locurile 20 si doua romane ale lui Hiromi Kawakami, aflate pe la locurile 15. N-au fost de top.
RăspundețiȘtergereHmm, eram sigură că ți-au plăcut mai mult cărțile lui Hiromi Kawakami. Eu încă aștept să citesc Prăvălia.
RăspundețiȘtergereFain top, mi-ai făcut poftă să citesc din nou Zâtul. Țin minte că nu prea mi-a plăcut finalul, dar poate a doua oară o să-l văd cu alți ochi. În rest, a fost o lectură excelentă.
La recomandarea ta, am luat Arta bucătăriei sovietice - acum sper să găsesc și timpul necesar pentru a o citi anul acesta.
Mi-au placut mult cartile lui Hiromi Kawakami, dar asa se intampla cand citesti multe carti bune intr-un an. Nu-si pot face toate aparitia in top, iar eu spre deosebire de alti bloggeri nu acord 14 premii 1, 12 premii 2, 25 de premii 3 :p
RăspundețiȘtergereSunt curios de cum iti va placea Arta bucatariei sovietice. Cred ca este prima carte pe care o iei la recomandarea mea. Acum sper sa isi si gaseasca loc in planul tau de lecturi.
Păi nu e păcat să nu menționezi și cărțile japonezei, dacă ți-au plăcut mult? Ce sunt restricțiile astea cu doar zece titluri? :D Puteai să faci o listă și cu următoarele zece, cu siguranță nu s-ar fi plâns nimeni.
ȘtergereAm mai luat, la recomandarea ta, și cartea lui Pawel Huelle, „Eram singur și fericit”. Aș lua și „O zi mai lungă decât veacul”, dacă va fi reeditată. Exemplarele vechi de la anticariatele online sunt mult prea scumpe.
Ema ia la recomandare, dar le lasa pe raft. Multe ma mir de unde le scoate:)
Ștergere