luni, 9 noiembrie 2020

Experiența Covid

Într-o duminică seara mi-am dat seama că am febră. M-am băgat sub pătură și tot tremuram. Peste noapte am simțit dureri în tot corpul, în picioare, în mâini. Dimineața eram pe altă lume și i-am dat mesaj Șefului Paul să-i spun că nu pot ajunge la muncă, sunt bolnav. Starea se înrăutățea. Abia puteam să mă dau jos din pat, iar ca să merg până la wc trebuia să mă țin de scaune, de masă, de ce îmi ieșea în cale. Mă dureau tare articulațiile din tot corpul. Simțeam că am nevoie de un baston ca să merg. Am zăcut la pat vreo două zile cu febră și dureri. Luam paracetamol la nevoie. Mă durea puțin și gâtul, dar nu așa tare ca atunci când am avut amigdalită pultacee. Mi-am zis că am răcit și nu m-am panicat. 
 
În miercurea ce a urmat m-a apucat diareea severă. A ținut trei zile. Am luat Loperamide, sau Imodium cum îi mai spunem noi. Este foarte periculos să ai diaree atunci când te deplasezi încet din cauza durerilor articulațiilor. Poți face pe tine până ajungi la wc. Febra mi-a trecut, dar pe lângă diaree aveam dureri de stomac, dureri de spate, o stare de rău total, de oboseală vecină cu moartea. Tot nu m-am panicat.
 
 Doar dormeam și mă târam către toaletă. Nu mai făcusem baie de cinci zile. Chiar nu eram în stare pentru această operațiune. Când mi-a fost un pic mai bine, m-am gândit că e cazul să mă spăl. M-am dezbrăcat și mi-am mirosit hainele murdare. Surprinzător, dar nu miroseau urât. De fapt nu miroseau deloc. Mi-am spus: "Sunt sfânt! Eu pot sta nespălat oricât, nu miros!". Mi-am făcut baie, apoi mi-am dat cu spray. Am avut marea surpriză să constat că sprayul nu miroase a nimic. Am început să miros toate parfumurile din casă. Nevasta chiar mi-a dat o ceapă stricată. Nu simțeam niciun fel de miros. Aici m-am panicat foarte tare, pentru că știam că este simptom de covid 19.
 
 Am vorbit cu Șeful Paul și i-am spus ce mă supără. Acesta a aranjat să îmi fac testul de covid 19. Din păcate pe banii mei. 380 lei. M-am prezentat la o clinică privată, iar o doctoriță mi-a băgat un baț în nas până în creier, iar apoi alt băț pe gât de am simțit că vomit. Mi-a zis să stau acasă până primesc rezultatul și pe urmă dacă sunt pozitiv, 14 zile. Dacă mă simt foarte rău să sun la 112. I-am spus că așa voi face, mă izolez în birou și mă uit la Netflix, mă joc PS4. Doctorița a spus: "Puteți citi o carte!", iar eu i-am răspuns: "Cu siguranță voi citi, nu doar voi, doctorii, sunteți intelectuali.". A râs. Era o doctoriță tânăra, iar de sub vizieră și mască se întrezărea un chip frumos. Oamenii din linia întâi. Mi-am luat la revedere și am plecat spre casă, unde din nefericire aveam să rămân izolat 14 zile. 
 
Pe seară a venit rezultatul pozitiv. A căzut cerul. Mă așteptam, dar impactul este foarte puternic când vezi în fața ochilor că ești pozitiv covid 19, scris negru pe alb. Eu sunt un om gras, am și tensiune. De asemenea sunt o persoană labilă psihic, mi-am spus că am să mor. Mi-am luat adio de la copii și nevastă. Le-am lăsat copiilor cu limbă de moarte să termine toate jocurile neterminate de PS4 și să continue aventura pe PS5. De asemenea i-am povățuit să ducă mai departe tradiția gătitului tigăii picante. Pe lângă lipsa mirosului și oboseală, am început să simt dureri în piept și în spate sus, la plămâni. De asemenea erau momente când simțeam că nu am aer, că respir în gol. Deși eram obosit, nu puteam adormi, de frică că mă voi sufoca. 
 
Am găsit un grup pe facebook, numit "Covid împărtășim experiențe". Citesc acolo mărturiile oamenilor care fie au avut, fie au covid. Unele povești au darul să mă liniștească, altele din contră, îmi crează o stare de panică. Pentru a suporta boala asta e nevoie de un psihic tare, nu știi ce te așteaptă la colț, nu știi ce simptome poți avea, cum evoluează boala. Unii nu simt nimic, alții mor. Trăiești în nesiguranță. Transpir stând pe loc. Mă chinuiesc să respir. Mă uit la Netflix, revăd Breaking Bad. Mă joc Spider Man pe PS4. Mai dau o fugă la WC. Mai mă dau cu parfum și nu simt nimic. Dorm iepurește. Mă trezesc din două în două ore. Îl stresez pe medicul de familie cu mesaje pe whatsapp. Sună DSP-ul și îmi face anchetă. Atalanta pierde la 5 goluri pe propriul teren. Cam 10 mii de cazuri noi zi de zi. Sunt obosit, abia merg prin casă. Este Halloween. Îmi comand vin spaniol pe internet. Bine că am gust. În prima săptămână nu am avut poftă de mâncare, ba chiar greață. Dar acum am. Beau și mănânc. Iau vitamina C cu Zinc. Niște probiotice pentru burtă. Mai trece o zi și încă una. Încă nu am murit. 
 
Psihicul mă omoară cel mai mult. Vorbesc la telefon cu YO3, îmi povestește despre colegul lui de 31 de ani care a murit de covid. "Gabriel, parcă nu a existat vreodată. Așa s-a dus.". Citesc pe net de un artist de la Iași care a murit și el la 37 de ani. Gras ca mine, hipertensiv. Doamne Dumnezeule, nu mă lăsa! 
 
Încep să mă simt mai bine. Mirosul îmi revine după 7 zile, dar nu complet. Nuanțe, mirosuri fine încă nu disting. Nu mai am febră, iar scaunul e normal. Mă pot mișca fără efort. Mai obosesc. De la debutul bolii, cam după 12 zile m-am simțit mai bine. Nevasta a avut ușoare dureri de gât, 1-2 zile. Copiii nu au avut nimic. Am stat cu toții izolați mai mult de 14 zile.
 
 Am scris acest text pentru a ajuta lumea cu informații, așa cum și eu am fost ajutat de experiența altora cu această boală. E o boală parșivă. Să aveți psihicul tare și puțin noroc. Multă sănătate vă doresc!

12 comentarii:

  1. Doamne ajuta ca ati trecut cu bine,si noi trecem exact prin aceleasi simtome si speram sa se termine mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.A început aventura pe ps5?
    2. Banuiesc ca avea halat alb... Tzatele erau mișto?
    3.Cum spune Pandele: Nihil sine Deo! încă mai ai un rost pe lumea asta :)
    PS te ai scăpat ori ba?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.Se lanseaza pe 19 noiembrie in Europa.
      2.Nu halat, ci combinezon ca in serialul Cernobîl de pe HBO. Nu se puteau distinge sânii.
      PS: nu, a fost la limită.

      Ștergere
  3. Bine ai revenit printre cei vii, Gabi !

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti doresc multa sanatate, dar meriti si tras de urechi !!

    Ditamai pandemia si nu te-ai ferit mai deloc !!
    Ai umblat brambura, pe principiul "lasa ca se intampla numai la altii !!"
    Ai fost si la mare, si in tara si peste tot (ai mai si povestit pe blog) :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea, boala nu am luat-o de la mare și din țară. Cel mai probabil am luat-o din STB.

      Ștergere
  5. stb, sexual transmise boli?
    ai citit ceva până la urmă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Am terminat romanul "Copiii de pe Volga". Îl consider extraordinar. 5 stele din 5. E scris de o tătăroaică.

      Ștergere
  6. Ai scris numai despre tine ca un mare egoist ce ești! Dar miile, zecile sau sutele de mii de virușei, coviduți micuți, care s-au stins într-un mod abominabil, nu meritau menționați? Nu te-ai gândit nici măcar o secundă la bietul virus, pierdut într-un ocean de diaree, grăbindu-se către curul tau mare și gras care a fost ultima priveliște pe care a văzut-o înainte de a se pierde pentru totdeauna în labirintul canalizării.... Așa e specia umană, mai rea ca un virus!

    Să fii sănătos Gibreel!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa auzi de un coleg ca are Guvid-19 este un lucru tabu, afli pe surse, mai ceva ca informatiile aferente cancanului cotidian, dar totusi genereaza panica-panica cand auzi ca se face o nebularizare intr-un corp de cladire in care mai bantui ocazional. Sa auzi ca are Grasu asa ceva, este ceva mirific. Incepi sa iti derulezi in fatza ochiilor tot history-ul interactiuniilor pe care le-ai avut cu persoana respectiva. Instinctiv se declanseaza autoprotect-ul mental, ce catalogeaza persoana respectiva cu un label de masea stricata. Se declanseaza egoismul intern si incep catalogariile - ,, ahhhhh Grasu....da-l in plm mea de infect ....oricum face degeaba umbra Pamantului .....vezi daca i-a placut sa o arda prin calatorii....oricum e gras era normal sa faca ....”. Dupa mentalul socio-responsabil incepe sa dea navala, apare notiunea civilizatiei sociale. Gasesti scuze/ explicatii ,, ...dar totusi e baiat bun....sper sa depaseasca momentul...lasa se face el bine“ .
    Ideea ,ce vreau sa o subliniez, este ca pana la urma il vom face toti. Va devenii ceva cotidian. Unii l-am facut si nici nu am stiut ca il avem. Bravo Grasule ca ai reusit sa treci cu bine si peste eventul asta major al vietii tale. Nu o sa ma leg de ,,,sarmanii virusi” precum Eufrosin sau de STB ca altii....ar fi tardiv ...viata mege inainte , bine ca tu si ai tai sunteti bine.
    O sa ma leg in schimb de nivelul de maturitate redusa de care dai dovada. PS4? Asta era grija ta majora? Copii/nevasta? Asta apropo de Last of Us .... Bine ca ai stat bine cu psihicul (ca tu aici ai probleme cu reminiscente adolescentine ). In rest, numai bine. Welcome back!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Comentariul Tânărului Stăpân mi-a atras atenția asupra celui mai important lucru din viața ta: PeSepatru! Și mă gândeam, pentru că ai o vârstă, pentru că pandemia e în plină expansiune, pentru că peste ceva vreme te poți reinfecta, n-ar fi bine să-ți faci oficial testamentul? E un proces dificil dar cred că ai reuși într-un final... În primul rând îți trebuie un certificat medico-legal care să ateste că ești în deplinătatea facultăților mintale (aici s-ar putea să fie mai greu dar cred că îi păcălești tu cumva). Apoi trebuie să mergi la notar unde întocmești și legalizezi testamentul. Aș da orice să vad fața notarului când îi spui că: "Aș dori să le las fiilor mei obligația de a termina jocurile de pe PS4, PS5 și alte PS-uri ce vor mai apărea iar scumpa mea soție aș dori să gătească la nesfârșit tigaie picantă până atinge perfecțiunea! Toate bunurile mele mobile și imobile le las companiei Sony Interactive Entertainment!"

    RăspundețiȘtergere
  9. psIv, psV...reclama peste reclama, s-ar rasuci in mormant biata amalia daca ar vedea.Craciun fara covrig!

    RăspundețiȘtergere