joi, 9 martie 2023

Top 10 jocuri video all-time

A sosit momentul pentru top 10 jocuri video all time, în ordine cronologică. Mi-a plăcut dintotdeauna să mă joc, am început cu un HC 90, am continuat cu PC-urile și consolele. Nu sunt gamer, dar am terminat zeci și zeci de jocuri. Nu mi-a fost ușor să aleg doar 10, nu a fost corect, dar astea sunt topurile.


Leisure Suit Larry: Love for Sail! (1996) - Un joc deosebit de amuzant în care predomină tot felul de glumițe cu iz sexual, în care protagonistul pleacă cu un vapor de croazieră și încearcă să se combine cu diverse femei, celebrități dar cu numele scris un pic diferit (gen Dewmi Moore, Drew Baringmore sau Jamie Lee Coitus). L-am jucat pe un Pentium 166 MMX, 32 Mb RAM, placă video 4 Mb. La vremea aia eram înnebunit să fac tot ce trebuie în joc, pentru că dacă îndeplineai anumite cerințe le arăta pe femei topless.

The Curse of Monkey Island (1997) - Un joc pe 2 cd-uri reprezenta ceva în 1997. Un "must play" al generației de atunci, grafică de desen animat, Guybrush Threepwood un pirat cam zăpăcit dar cu suflet foarte mare și aventurile sale prin Caraibe. Puzzle-uri interesante și povești care se leagă între ele într-un mod foarte spectaculos. Haggis McMutton, unul dintre personajele secundare, i-am împrumutat numele pentru a mă înregistra pe forumul CG. 

Grim Fandango (1998) - Considerat de multă lume drept cel mai bun joc din toate timpurile, o poveste incredibilă, o realizare grafică de excepție pentru acele timpuri și nu numai. Manuel Calavera și prietenul său Glottis au încântat generații de iubitori ai jocurilor. Acțiunea se desfășoară pe parcursul a patru ani, vom avea patru acte, de fiecare dată aceeași zi din an. Ziua morților. Día de los Muertos.

Grand Theft Auto V (2013) - Trei dintre cele mai carismatice personaje din toate timpurile (există cineva care nu a auzit de Michael, Trevor și Franklin?) și o acțiune la superlativ pe străzile din Los Angeles și împrejurimi. Arme, mașini, muzică bună și o intrigă ce m-a transpus total, într-un joc căruia metacritic îi oferă 97 de puncte din 100. Enorm!

The Last of Us (2013) - Jocul ăsta a fost într-atât de bun, încât au făcut serial după el. O minunăție. L-am terminat de trei ori. Pentru cei care încă nu sunt la curent cu fenomenul (deși nu cred că există asemenea persoane) este povestea unui om și a unei fetițe care străbat Statele Unite (de la Boston la Salt Lake City) într-o lume post apocaliptică, în căutarea unui leac. 

Inside (2016) - Ăsta e un joc indie, dezvoltat de niște danezi. Un concept foarte simplu, o grafică minimalistă, un băiețel se luptă într-o lume sumbră, abrutizată, distopică, plină de puzzle-uri dintre cele mai sinistre. Am avut o senzație de apăsare pe tot parcursul jocului, dar a fost minunat.

God of War (2018) - O incursiune prin mitologia nordică, alături de doi zei. N-am jucat continuarea, dar o voi juca și probabil va intra și ea în Top 10. După cum discutam și cu fiii mei, Kratos este cel mai puternic personaj din istoria jocurilor video. Nimeni, dar chiar nimeni nu îl poate învinge.

Days Gone (2019) - Nu este doar o altă poveste post apocaliptică în care împuști hoarde de zombie, este o poveste despre prietenie și supraviețuire. Un 3rd person clasic pe care l-ai juca la nesfârșit. Intri în pielea unui motociclist, în zona coastei de Nord a Pacificului (ceva gen Seattle probabil). 

Ghost of Tsushima (2020) - O poveste cu samurai, pe fundalul invaziei mongole în Japonia. Jocul amintește de filmele lui Kurosawa. Poate fi jucat în alb-negru și cu dialogurile în japoneză, pentru autenticitate. Nu doar un joc minunat, ci și o incursunie culturală în Japonia de odinioară.

The Last of Us Part II (2020) - Contrar multor păreri din blogosferă care spun că povestea a fost stricată în totalitate, personal partea a doua mi-a plăcut mai mult decât prima. Dacă ar fi fost să aleg doar un joc și nu zece, pe acesta l-aș fi ales. Jucându-l am simțit că am creierul scurtcircuitat. Am pornit în aventură cu niște sentimente, iar la final acestea s-au schimbat cu 180 de grade. Creatorii s-au jucat într-un mod sublim cu mintea noastră. 


Cam ăsta e top-ul. Pe nedrept au rămas pe dinafară Full Throttle (un excelent quest din 1995), mai multe jocuri din seria Far Cry ori Assassin's Creed, Detroit Become Human, Until Dawn, Stray etc. 


20 de comentarii:

  1. seria fifa, celălalt fotbal, am uitat cum se cheamă, mafia, wheely, bloons...nu știu, domeniul gamingului îmi e străin

    RăspundețiȘtergere
  2. In ultimii ani n-am mai jucat chiar nimic, dar prin 2003-2007 jucam jocuri pana la ore tarzii din noapte:

    MONKEY ISLAND II
    - primul era prea repetitiv, iar al treilea, desi avea grafica cea mai atractiva, mi se bloca la momentul cand cantau piratii pe corabie :( Dar al doilea era perfect facut

    DAY OF THE TENTACLE
    - tot un quest amuzant, cu o masina a timpului, cu misiuni rezolvate in mai multe epoci

    RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN
    - cel mai bun shooter, cu agentul trimis sa lupte cu soldatii lui Hitler, apoi cu grupul ocult al lui Himmler

    CALL OF DUTY I, II etc
    - clasicele shootere din al doilea razboi mondial, le-am rejucat de zeci de ori

    ALIEN VS PREDATOR I, II
    - shooter cu trei optiuni: soldat uman, alien, predator
    (in prima serie Predator era cel mai slab, in a doua devenise imbatabil, cu posibilitatea de regenerare)

    AGE OF EMPIRES I, II
    - taranii adunau resurse si construiau ziduri, soldatii se luptau, erai atacat in valuri pana adunai destule forte sa ataci chiar tu asezarile dusmane
    - prima parte avea civilizatiile antice, a doua pe cele medievale

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitat sa mentionez Commandos: Behind Enemy Lines, un joc din 1998. Mi-am pierdut multe ore cu el. La fel si cu expantionul sau, Commandos: Beyound The Call of Duty. "Can't do that sir! Imposible sir!".

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai ții minte țigănușii aia care stăteau mereu în sălile de jocuri din anii '90 ?

    Aia care comentau cum joci Mortal Kombat, apoi ziceau "dă și mie o fisă" (dacă nu cumva se serveau singuri din buzunarul tău) !!

    Oare ce or face în zilele noastre ?? S-au apucat de muncă ?? Sunt la furat prin Spania ?? Au ajuns pe la pușcărie ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur că îi știu. Știau mișcările la toți luptătorii. Te învățau cum să le faci.

      Ce să facă? Au BMW X6, acum nu mai fură monede de joc...fac trafic de carne vie, droguri, cerșit, crimă organizată.

      Ștergere
    2. Nu știu dacă o fi chiar așa !

      De exemplu, unul dintre jepcarii din școala generală știu că a ajuns paznic la metrou !

      Altul (care stă cu mine în bloc) nu face chiar nimic: primește bani de la soră-sa din Italia și mănâncă semințe cu alți vagabonzi lângă un garaj din apropiere !

      Doar pe unul (un țigănuș antipatic și dințos care era scandalagiul școlii) l-am văzut cu un BMW !

      Ștergere
  5. Partidul Muncitoresc11 martie 2023 la 16:23

    Iți recomand un joc minunat pentru PS4, XBOX dar și pentru calculatoarele Felix !

    Cu acțiunea în anii '80, cu un personaj (ce seamănă izbitor cu Emil Hossu) care e numit inginer la un C.A.P. (cooperativa agricolă de producție).

    La primul nivel trebuie să obțină o producție record la hectar.
    La al doilea nivel trebuie să organizeze vizita de lucru a tovarășului Nicolae Ceaușescu.

    E cu mult peste "Last of us" sau "Mortal Kombat 11" !!
    O să îl joci până la ore târzii din noapte !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ăsta da joc! pui prinsoare că are o mică apariție, ca npc, și unu care seamănă teribil cu geo saizescu.

      Ștergere
    2. Geo Saizescu, un om care merită să-i cinstim memoria !!

      Ne-a oferit șansa să le vedem (în plină cenzură comunistă) nud pe Mariela Petrescu, topless pe Vasilica Tastaman.

      După '90, nud pe Teodora Mareș, pe Anemona Niculescu , cu tricou ud pe Catalina Mustață.


      Ștergere
    3. Da da, si cu tricou uscat pe Sebastian Papaiani si Dumitru Rucareanu. Si nud, prin geam mat, pe Eniko Szilagyi.

      Ștergere
    4. testilica wasserman topless? unde s-a-ntamplat asta?

      Ștergere
    5. no, am aflat între timp. da e o chestie pe care o ratezi dacă ai clipit. cred că nici geo și nici vasilica nu și-au dat seama. poate doar bibanu, cu geniul lui proverbial, să fi sesizat ceva.

      Ștergere
    6. Butonam azi telecomanda și văd pe Cinemaraton o secvență din "Păcală":

      Mariela Petrescu la scăldat goală în rău, cu Papaiani pe post de privitor !!

      O scenă similară mai avusese Saizescu în "Balul de sâmbăta seara" (dar acolo Mariela își acoperea intimitățile cu mâna, pe când aici e în plină splendoare).

      Scena poate fi urmărită aici (de la minutul 31):
      https://www.youtube.com/watch?v=77XiHKfJYOY

      Ștergere
  6. Nu mă mai joc de mult jocuri pe PC dar în urmă cu mulți ani am apreciat foarte mult seria de jocuri Heroes of Might and Magic, seria Monkey Island, superbul Might and Magic VII (e un RPG, a nu se confunda cu Heroes care e TBS), unicul Grim Fandango și seria Diablo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Guybrush Threepwood14 martie 2023 la 22:37

    Ia uite ce a apărut anul trecut în septembrie ... https://en.wikipedia.org/wiki/Return_to_Monkey_Island

    RăspundețiȘtergere
  8. acu să încerc un top 10 de seriale. n-am văzut prea multe seriale la viața-mi, da' îl fac oricum. în ordinea în care îmi vin în minte.
    seinfeld
    the wire
    fargo
    twin peaks
    white lotus
    succession
    better call săulea
    the simpsons
    beavis & butt head
    family guy

    astea 3 de animație nu-s nici pe departe văzute integral

    RăspundețiȘtergere
  9. am să-ncerc să fac top antrenori din liga lui mitică ordonați după valoarea lor ca futbolijt. count-down.
    pe ultimul loc, 16- gh becali (fcsb)- inexistent ca futbolist.
    15- z kopić (dinamo)- carieră modestă în ligile inferioare croate
    14- florin stângă (interimar la petrolul)- a jucat mai mult la echipe din centrul patriei natale, uneori în b, alteori în a...
    13- i petev (una din craiove)- carieră decentă, fără mari realizări, în bulgaria
    12- bogdan andone (botoșani)- sportul studențesc, cipru, cam puține goluri pentru un atacant
    11- flo pârvu (voluntari)- a jucat un pic pe la dinamo, a prins și un pic la națională
    10- leo grozavu (iași)- a jucat un pic mai mult la dinamo, a fost și internațional, de 2 ori.
    9- b stork (sepsi)- dortmund, anii 80, cu marcel răducanu acolo. n-a jucat la naționala rfg.
    8- marius măldărășanu (sibiu)- a fost uefantastic, nu? cîteva meciuri la națională. multe la rapid, campion cu ei.
    7- nae napoli (cealaltă craiovă)- a jucat ceva ceva la juventus, nu e rău, dar nu cred că era om de bază
    6- cristi bergodi (rapid giulești)- multe meciuri pentru lazio într-o perioadă bună a acestei echipe și a serie a în general. n-a prins naționala.
    5- mircea rednic zis puriul zis strâmbul (uta). o grămadă de jocuri la națională, a apucat să prindă revoluția la o vârstă decentă și a putut face o cariera frumoasă și în vest (belgia)
    4- dorinel munteanu (oțelul). lider de selecții all time la națională, a jucat mult și bine în bundesliga
    3- neluț sabău (u cluj). marele absent de la mondialul 1994. jucător emblematic al generației zise de aur.
    2- ad mutu (cfr ecomax cluj)- golgeter all time al naționalei, la egalitate cu cel de pe locul 1 din acest clasament. dacă era om serios ar fi avut de 2 ori mai multe goluri la națională. chiar și așa, carieră frumoasă în italia, la echipe mari.
    1- gh hagi (farul)- fără comentarii
    sigur, se mai pot face rocade, dar în general cred că sunteți de acord cu ordinea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa 2 zile deja clasamentul nu mai e actual. a disparut leo grozavu. a intrat tony da silva. poate fix pe locul lui leo grozavu s-ar potrivi si in countdownul asta.

      Ștergere
    2. nu mai e nici ad "briliantul" mutu, probabil zboară azi-mâine și bergodi. așa des se schimbă antrenorii în românia de obicei sau e acum o perioadă zbuciumată?

      Ștergere