Big Peat este un blended malt whisky, adică un amestec de mai multe single malt-uri provenite de la diferite distilerii. Pentru crearea whisky-ului Big Peat s-au folosit doar sortimente din Insula Islay, cunoscută pentru mirosul și gustul afumat al băuturii produsă aici. Producătorul ne informează că au fost combinate malturi de la distileriile Ardbeg, Port Ellen, Bowmore și Caol Ila. Desigur, pentru profani aceste nume nu spun prea mult, însă pentru cei care au cât de cât cunoștințe în domeniu, sunt deja nume consacrate. Pe eticheta sticlei este înfățișat un bărbat cu barbă mare care stă în bătaia vântului, probabil Insula Islay fiind cunoscută pentru o vreme mai neprietenoasă. Peat (Pit) nu este un alint al numelui Peter așa cum am crede, mai ales văzându-l pe bărbatul de pe label, ci provine de la cuvântul englezesc care în română se traduce "turbă", peated fiind whisky-urile afumate. Internetul ne explică: "Peated whisky is given a smoky flavour by compounds which are released by the peat fires used to dry malted barley. Peated whisky is often seen as a premium whisky because of the additional steps and care required to add in the smokey qualities."
Am ales pentru astăzi sortimentul Big Peat 12, îmbuteliat la o tărie alcoolică de 46%, din whisky-uri învechite minim 12 ani. Când am cumpărat această sticlă de la un mic magazin aflat în zona Foișorului de Foc (Whisky & More se numește), am discutat puțin despre băuturi cu proprietarul, iar acesta mi-a făcut cadou un pahar de gustat whisky cu sigla Big Peat, spunându-mi că mi-l oferă pentru a face degustarea cât mai plăcută.
Înainte de a bea, miros whisky-ul. Miroase a ocean și a fum de toamnă. Îi dau și fiului meu cel mare să miroasă, iar acesta spune că miroase a kaiser "din ăla bun" și a șampanie. Whisky-ul este poezie, fiecare simte altceva, trezește sentimente diferite în oameni. Gust din el și milioane de arome mi se propagă în sinapsele creierului. Îl plescăi, așa cum am văzut la marii degustători pe youtube. Un whisky foarte bun, dar trebuie mare atenție la cele 46 grade ale sale.
Am ales să beau whisky-ul Big Peat 12 în compania albumului "The Piper at the Gates of Dawn", pe care l-am ascultat cap-coadă. Este primul album al formației Pink Floyd și totodată singurul realizat de trupă cu Syd Barrett în postura de lider. A apărut în 1967. Ulterior se pare că Syd a înnebunit, fiind dat afară din formație. La mijlocul anilor '70, piesa Shine On You Crazy Diamond de pe albumul Wish You Were Here îi este dedicată lui Syd Barrett. Știu toate astea pentru că Eufrosin Potecă mi le-a spus cu ani în urmă. La acest moment, e prima oară când ascult integral albumul "The Piper at the Gates of Dawn".
Nu e un album ușor, nu se dezvăluie ascultătorului de la prima audiție. Așa că îl ascult de două ori, având doar 41 de minute am timp până pregătesc toate cele. Syd probabil era nebun și la momentul când a compus albumul. Dar e un album excelent. A doua oară îl percep mult mai bine, poate ajutat și de efectul alcoolului din whisky. Pow R. Toc. H este piesa mea preferată. Trebuie reluată audiția albumului zilele următoare. Chiar merită.
Bautura fină și muzica de calitate merg mână în mână cu o mâncare delicioasă, așa că m-am apucat să reconstitui felul pe care fiului meu cel mic l-a mâncat deunăzi la Restaurantul DaVinci din Brașov. Pui cu gorgonzola și cartofi cu rozmarin. E un fel de mâncare foarte ușor de făcut, dar extrem de gustos. Tragem pieptul la tigaie în puțin ulei de măsline, asezonându-l cu sare și piper proaspăt măcinate, după care îl tăiem fâșii sau cubulețe. Sosul se prepară din 200 grame de gorgonzola puse într-o crăticioară la fiert alături de 400 ml de smântână pentru gătit, iar apoi se toarnă cald peste pieptul de pui. Cartofii la cuptor cu rozmarin și usturoi nu mai au nevoie de nicio prezentare, fiind un element basic al oricărei mese ce nu dorește să cadă în banalul cartofilor prăjiți.
Copiii au rămas uimiți de calitatea acestei mese și probabil ne aflăm undeva între smart casual dining și fine dining. Au lins cu limba farfuriile și la fel am făcut și eu. Asta pentru că nevasta nu a fost acasă ca să ne reamintească de bunele maniere. Însă atunci când a venit, gănsindu-mă la încă un pahar de Big Peat pentru digestie, a ținut să spună: " Așa miroase la țară, la tăiatul porcului, când se mai încălzesc oamenii cu o țuică.". Syd ar fi fost prea mult pentru copii, așa că în timpul mâncatului am optat pentru un playlist mai pe gustul lor cu piese din repertoriul unor artiști precum Sabrina Carpenter, Chappell Roan sau Dua Lipa.
Să îmi lăsați în comentarii ce băuturi să mai încerc, ce albume să mai ascult și ce să mai gătesc pentru următoarea postare.
Îți recomand să mănânci piept de privighetoare din Okinawa, cu mirodenii rare din Polinezia.
RăspundețiȘtergereȘi homar imperial, în sos de vin de colecție din 1855.
Totul cu un whiskey din gama PLATINUM Label, cu aromă de bogăție, nu de afumătură.
Problema e că nu iți permiți, decât dacă faci împrumut la bancă pe 5 ani.
Titina, în schimb, a mâncat chiar ieri meniul ăsta !!
Data viitoare fă un somon cu miere și lămâie. Noi îl servim (cui?) cu o salata de roșii avocado și ceapă. Să vedem ce bei la acest fel de mâncare.
RăspundețiȘtergere"Whiskey-ul e poezie."
RăspundețiȘtergereAșa o fi, dar marii noștri poeți (Eminescu, Bolintineanu, Coșbuc etc.) nu au băut vreodată whiskey.
Consumau ce le aducea Ion Creangă de la țară: țuică bătrână și vreo damigeană de vin tulbure.
O singură dată au băut ceva mai fin: coniac (dat de Titu Maiorescu la o aniversare).
SMART=stylish or elegant in dress or appearance
RăspundețiȘtergerecasual=occurring without regularity
dinner=the principal meal of the day
prânz neregulat elegant?
încearcă să bei apă de la robinet. e surprinzător de bună.
încearcă să asculți this was cu get rotal sau letter from home al lui pat metheny.
încearcă să gătești gulaș maghiar/ transilvănean.
Da, mai mult aceste chestii se folosesc la restaurante, dar nu se supără nimeni dacă împrut și eu pentru mâncarea gătită acasă. Din câte am văzut pe net cel mai jos este fast-food-ul, iar cu o treaptă mai sus este casual dining, probabil localurile unde servești o ceafă de porc cu cartofi prăjiți și salată de varză. Eu mi-am permis să zic ca am preparat o masă de smart casual, pentru că am mai făcut un sos, garnitura are câteva mirodenii în plus. La cel mai înalt level este fine diningul, unde să zicem mănânci ceva mai complicat ca acel fel din romanul lui Bohumil Hrabal. Ți-l mai amintești? Cum era? Cămilă umplută cu antilopă care la rândul ei este umplută cu curcan....
ȘtergereGulaș maghiar și să bei apă? Dar ce ai? Ești gay?
nu, de ce? e gay să bei apă sau e gay să mănânci goulasch? sau e gay să le combini?
ȘtergereSă le combini, domnule. Cum să bei apă după bunătate de gulaș?
Ștergeregulașu face sete. anyway, prin prima parte a anilor 80, la radio românia s-a difuzat un serial numit antologie discografică a grupului pink floyd. 2-3 ani mai târziu am regretat amarnic că n-a înregistrat tata toate emisiunile. or fi dat discografia completă? cine mai știe? treaba e că a rămas doar o casetă înregistrată cu ceea ce trebuie că era piper at the...etc. rețin doar finalul bizarului bike, după care vine vocea prezentatoarei- ați ascultat primul episod din ciclul antologie etc. bre, nu prea mi-a plăcut. am și șters caseta aia. nu semăna deloc cu cele 2 albume care m-au introdus în rock- the wall și final cut. și până azi mi se pare printre cele mai slabe albume ale lor. dar sigur, după părerea mea ei n-au avut niciun album, nicio piesă realmente slabă.
ȘtergereEști că bețivul din "Toate pânzele sus", jucat de Jean Florescu.
Ștergere"Apăăă !! Apăăă !! M-ați OTRĂVIT cu apăăă !!"
Urla pe corabia lui Besoiu, dând cu toporul în tot ce găsea.
Martin Strickland, un personaj memorabil. Să-l ascultăm pe Jean Lorin Florescu într-o interpretare memorabilă. https://www.youtube.com/watch?v=1Eb051EVMxQ
ȘtergereDa. Și eu trăgeam muzică de la Fan Radio, de la Topul de Fier al lui Lenți Chiriac. Sepultura, Tiamat, Paradise Lost. Apoi în vremea liceului, când părinții mi-au înlocuit casetofonul cu o combină cu cd NEI, am tras peste casetele cu metale altă muzică gen Roxette, eurodance, Bon Jovi etc.
Bike e un cântec „de dragoste” pentru prientena de pe atunci a lui Roger Keith Barrett, Jennifer Spires. În ultimă strofă spune:
ȘtergereI know a room of musical tunes
Some rhyme, some ching, most of them are clockwork
Let's go into the other room and make them work
Apoi se aud niște pași, o ușă deschizându-se și apoi auzim sunete produse de ceasuri, jucării, etc. Nu e nimic bizar. Se duce în cealaltă cameră menționată în versul de mai sus și pornește toate „musical tunes-urile” de acolo.
Ce se întâmplă. Vă spun eu cum era cu whiskey și poezia pe vremea lu' împușcatu.
RăspundețiȘtergereNoi la Timișoara nu prea aveam poeți, dar aveam whiskey. Că venea de la sârbi.
Făcut în Scoția, sau făcut de Zoran, Goran, Boran într-un beci din Belgrad...nu știu. Dar aveam.
Nichita Stănescu, la Ploiești, n-avea whiskey. Acolo erau de băut votcă, petrol și apă de gară. Gara de sud, gara de vest. Și-a scris cu votcă Nichita poeziile.
Mircea Dinescu, la Slobozia, ce avea de băut ? Apă sărată. Din lacul Amara. Când a venit la București, a băut din Dâmbovița. A băut whiskey abia după revoluție, că i-a dat Caramitru. Dar fără gheață, că le era deja frig în pulovere.
If you're talking about a drink that's been made in Scotland, Canada, or Japan, use the spelling without the e—whisky. When referring to drinks distilled in the United States or Ireland, use the e—whiskey.
ȘtergereDomnu Gabriel, cea mai bună băutură băută la Timișoara în tinerețe, avea scrisă pe ea UISCHI. Cu pixu' peste o etichetă de spirt medicinal.
ȘtergereDupă un pahar, am spus ca tine: "UISCHI e poezie", și-am scris pe un șervețel câteva versuri.
Le-am recitat unei fete, care sorbea un brifcor la o cofetărie. Mi-a răspuns: "Nem értem. Nem tudok románul."
Pe când eram în liceu în clasa a IX-a sau a X-a, un foarte bun prieten îmi „furniza” casete audio spre ascultare și culturalizare (vorbim de anii 1994 sau 1995). Într-una din pungi (da, primeam 10-20 de casete într-o pungă) am găsit și primele albume Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn și A Saucerful of Secrets. Mi-au plăcut de la prima audiție și au rămas printre preferatele mele până în prezent.
RăspundețiȘtergereE mult spus că Syd a înnebunit. A fost afectat destul de serios de consumul abuziv (uneori fără știința lui) de LSD (alte două victime celebre ale acestui drog au fost Peter Green și Danny Kirwan membri în formula de început a trupei Fleetwood Mac).
E adevărat că la finalul înregistrărilor albumului The Piper at the Gates of Dawn (numele este luat din cartea pentru copii Vântul prin sălcii de Kenneth Grahame), undeva prin iunie 1967, starea lui Syd se deteriorase vizibil.
Aici https://www.youtube.com/watch?v=dp4DjDxpdTk găsești o altă versiune la Matilda Mother cu alte versuri.
Syd nu compunea haotic, nebunește așa cum s-ar părea. Sunt tot felul de referințe de prin cărți vechi englezești de povești combinate în versurile pieselor compuse de el.
Am citit cartea asta https://www.rob-chapman.com/a-very-irregular-head , una dintre cele mai bune biografii scrise despre Syd Barrett. O recomand celor ce vor să știe câte ceva despre el.
Data viitoare când mai fierbi niște ouă și bei un pahar cu apă de la robinet să asculți și Jugband Blues, ultima piesă de pe A Saucerful of Secrets și singura compoziție a lui Barrett de pe acest album.
Albumul meu preferat probabil a rămas Meddle, poate și pentru că m-a impresionat reprezentația din One of These Days live @ Pompei pe care tu mi-ai adus-o pe un cd cu foarte multă vreme în urmă, probabil tot de pe la vreun prieten, pentru ca atunci nu prea aveam noi net de tras. Iar Echoes este o adevărată simfonie, nu? Iar Fearless e imnul lui Liverpool FC, asta o știi și tu, care ești anti football.
ȘtergereAveam un coleg în facultate în grupă cu Becheru, Dan îl chema și era din Mizil. Stătea în cămin și avea calculator legat la rețeaua căminului care beneficia de internet de mare viteză (pentru anii respectivi - comparativ cu dial-up-ul pe care îl aveam eu acasă). Mergeam din când în când la el, ascultam muzică bună, beam bere la pet și trăgeam de pe DC++ diverse concerte, printre care și Live at Pompeii. De la el ți-am adus și ție clipul respectiv.
ȘtergereEu nu sunt anti fotbal. Doar că nu mă interesează fenomenul (cum de altfel nu prea mă interesează cam nimic din lumea sportului). Anti e un cuvânt cam dur. Sunt nepăsător, dezinteresat, etc.
Mi-l amintesc perfect pe Dan. Mai vorbeam și eu cu el. Da, din grupa de aparate.
ȘtergereLa Jugband Blues să fii atent la versuri.
ȘtergereIt's awfully considerate of you to think of me here
And I'm most obliged to you for making it clear
That I'm not here
And I never knew the moon could be so big
And I never knew the moon could be so blue
And I'm grateful that you threw away my old shoes
And brought me here instead dressed in red
And I'm wondering who could be writing this song
I don't care if the sun don't shine
And I don't care if nothing is mine
And I don't care if I'm nervous with you
I'll do my loving in the winter
And the sea isn't green
And I love the queen
And what exactly is a dream?
And what exactly is a joke?
Deși Barrett părea „nebun” în octombrie 1967 când a fost înregistrată piesa, versurile sugerează că era cât se poate de conștient de situația lui și de faptul că urma să fie abandonat/dat afară din formație. Tot din aceeași sesiune de înregistrări face parte și Vegetable Man, o piesă cu versuri la fel de tulburătoare, un autoportret al lui Syd.
Pentru copii ar fi trebuit să pui altă muzică nu mizeriile alea: Sabrina Dulgheru, Capelă Roan și Două Buză.
RăspundețiȘtergereExemple:
https://www.youtube.com/watch?v=8Vu63EiotfY
https://www.youtube.com/watch?v=H3DGpINHX5Q
https://www.youtube.com/watch?v=7c0EDM-Yu9o
https://www.youtube.com/watch?v=MboUz0fJb6w
Pe vremea când beam whisky (fără e), whisky ul meu preferat era Glenmorangie. Crafted by The 16 Men of Tain. Un whisky fin, neafumat. Recomand si Bushmills,un whiskey (cu e) irlandez, cred că cel mai bun whiskey dintre cele la prețuri accesibile. Acasă mai am DECÂT un Chivas nedesfacut, care pe vremea tinereții era considerat accesibil doar celor mai înstăriți. În schimb am o pălincă crafted by un singur om de pe lângă Odorheiu Secuiesc cu care nu ma fac de râs.
RăspundețiȘtergere