M-am împrietenit definitiv cu Eufrosin Potecă în mașina 336. Era cam pe la începuturile noului mileniu. El susține și acum, după mulți ani, că atunci în autobuz m-am dus la el cu agresivitate și am afirmat (nu am întrebat!): “Tu ești cu PSD-ul!”. Ne pregăteam de alegeri prezidențiale în acel an. Mă știam cu Eufrosin Potecă din facultate, dar nu avusesem ocazia să vorbim pe îndelete. În mașina 336, pe care o luam de la Leu și coboram la capătul dinspre centru, ni s-a ivit această oportunitate. Prietenia noastră începută în autobuz a rezistat timpului. A dăinuit. Eufrosin Potecă a fost un student mai serios decât am fost eu, așa că a terminat înaintea mea studiile universitare, prilej de sărbătoare. Am fost poftit la el acasă, unde a pregătit șaorma home made și am băut bere Ciucaș la pet. În analele mele personale acea șaormă a rămas cea mai bună din toate timpurile. Ulterior am cunoscut-o pe nevastă’mea și a fost și ea invitată acasă la Eufrosin Potecă care se însurase și el și avea nevastă de asemenea. Și nevasta mea a apreciat în mod deosebit șaorma făcută de Eufrosin și de câte ori mâncăm o șaorma, mai mereu spune: “Ce șaorme făcea Eufrosin!”. Am încercat și noi acasă să pregătim șaorma, dar niciodată nu ne-a ieșit apropiată calitativ de ceea ce prepara Eufrosin.
M-am gândit la o metodă nouă de abordare, să încerc o reinterpretare a rețetei. Am cumpărat 1,4 kg de pulpe de pui dezosate și fără piele, o pungă de cartofi congelați, varză albă, sos în stil turcesc cu usturoi, iar în loc de lipii libaneze clasice am cumpărat un fel de lipii italienești, care se prăjesc puțin în tigaie înainte de consum. Zilele trecute nevasta mi-a reproșat că nu are loc de mine în bucătărie (nu se referea la faptul că sunt foarte mare), așa că i-am dat prilejul de a lucra alături de mine. A fost foarte bucuroasă să lucreze sub îndrumarea mea. A tras la tigaie pulpele de pui, după care le-a tăiat în fâșii. Eu am pus cartofii la airfryer pentru 22 minute la o temperatură de 200 °C. A tocat varza și de asemenea a tăiat rondele o ceapă. Eu am amestecat totul într-un bowl uriaș, presărând din plin sos de usturoi. Nevasta a prăjit lipiile, câte 30 de secunde pe fiecare parte, așa cum scrie pe ambalaj. Am pus conținutul în lipie, dar nu am roluit lipia, fiind mai crocantă s-ar fi rupt. Am ambalat totul ca pentru taco. A fost delicios, ne-am lins cu toții pe degete. Pentru că au fost 6 lipii au ieșit 6 șaorma (sau tacos), așa că noi, adulții, am mâncat câte două. Nu, n-a egalat șaorma lui Eufrosin, dar ceea ce am făcut noi a fost un regal, mai mult nu se putea.
șaorma de la Eufrosin Potecă, in urmă cu 20 de ani |
șaorma taco din prezent |
Șaorma, această mâncare cu adânci rădăcini în cultura turcească.
RăspundețiȘtergereSultanul Mahomed II a mâncat o șaorma de berbec la asediul de la Constantinopol.
Îi curgea maioneza pe barbă privind cum se năruie zidurile cetății.
Sinan-pașa și soldații lui s-au afundat adânc în mlaștina de la Călugăreni, pentru că aveau burțile pline de șaorma.
Domnitorul Mihnea Turcitul s-a turcit din dragoste pentru șaorma, nu pentru islam.
În buletinul oricărui turc scrie (lângă datele personale) și șaormeria de care aparține.
la shawerma sosurile contează enorm. sos turcesc cumpărat: sună prost. de obicei, la shaoarme lucrez cu 3 sosuri, nu neapărat toate odată: humus, iaurt cu usturoi, ceva cu suc de roșii plus ketchup. de asemenea, castraveții murați spun mereu "prezent!".
RăspundețiȘtergereKetch-up nu are ce căuta în shawerma. E shawerma, nu double cheese de la Mc. Castravete murat am pus, am uitat să-l menționez.
Ștergereare ce căuta și oricum nu e chiar ketchup, e ceva combinație. unii pun de-a dreptul roșii în șaormă.
ȘtergereTu ai ambiția să faci șaorma acasă, în timp ce Titina are ambiții mult mai mărețe:
RăspundețiȘtergereA auzit la televizor de BAȘCANA GĂGĂUZIEI și i-a plăcut cum sună.
Așa că a oferit guvernului turc o sumă considerabilă pentru a avea și ea titlul de BAȘCANA ROMÂNIEI !!
Asta după ce acum doi ani a obținut (de la casa regală britanică, și tot cu o sumă mare) titlul de DUCESĂ DE ILFOV.
cum, aya e o poză din 2004?
RăspundețiȘtergereeu nu am fost niciodată cu psd, cu atât mai puțîn acum. cu shaorma, da, sunt. dar cum poate fi street food? e foarte complicat de halit. curg sosurile alea pe tine...dezastru! a, și maioneza în șaverma...niciodată!
Poza este 10 iulie 2005. Realizată cu primul meu aparat de fotografiat digital, în speță Canon PowerShot A400.
ȘtergereNu ai menționat în istorisire că ți-am răspuns afirmației tale agresive cu un NU hotărât. Probabil moaca mea de țăran te-a făcut să afirmi așa ceva .....
ȘtergereDa' tocmai, ca moaca de taran ar trebui sa transmita contrariul, mai ales ca numele de scena sugereaza moaca de taran chiabur.
ȘtergereNevastă-ta putea să ruleze conținutul în lipie fără să o rumenească, apoi punea rulourile într-o presă fierbinte de sandwichuri. Sau în tigaia fierbinte, cu ceva care sa preseze deasupra.
RăspundețiȘtergereSindromul Eufrosin-Lokomotiv in Dristor: a facut si nevasta-mea cateva saorme, cred ca a vrut mai mult sa vaza daca-i iese lipia, dar a iesit excelenta per total.
RăspundețiȘtergere