miercuri, 28 august 2013

Trapiche - Malbec 2011

Dă-mi un vin la trei sferturi de 10 lei şi am să ştiu acest lucru doar apropiindu-mi-l de buze. Am mai învăţat ceva despre vinuri în ultima perioadă. Nu mai sunt ca acum 10 ani când beam Busuioacă de Bohotin la Cârciuma Segarcea din Titan şi apoi vomitam în drum spre casă. Beau doar vinuri la peste 20 lei sticla, pentru că da, garanţia calităţii se găseşte şi în preţ. Beau vinul doar din pahare cu picior făcute din cristal de Bohemia. Mă dezgustă cei care beau vinul în pahar fără picior. Drojdieri ordinari. Beau vinul acasă pentru a nu-i îmbogăţi pe proprietarii de restaurante care-l vând la preţ dublu faţă de magazine.

Trapiche. Acest nume ne duce cu gândul la berile mânăstireşti, dar este un vin argentinian. Chile, Argentina, Australia, USA prin California, Africa de Sud, aceste ţări au ajuns să bată Franţa la vinuri. Nu mai încercasem un vin din Argentina. Şi nici Malbec. Pe etichetă spune producătorul că are gust de prune şi mure. Nu am sesizat, însă am simţit un gust funerar, foarte grav, menit să te trimită pe lumea cealaltă. Un vin de o sobrietate aparte. Un gust care mi-a umplut gura apoi s-a revărsat în întreg corpul. Un vin foarte bun, care se bea încet de tot pentru a fi savurat la maxim. În anii '90 am avut un calendar din acela de perete la care se rupe zilnic pagina, un calendar umoristic care cuprindea şi numeroase epigrame. Îmi amintesc de una cu un maestru căruia i se recomandă un vin roşu sub pretextul că face sexul ca osul. După ce bea vinul, respectivul maestru constată că i s-au făcut oasele ca sexul. La asta mă gândeam după ce am băut vinul, dar surpriza imensă a venit după 20 de minute. Parcă luasem trei pastile de Viagra. 35 lei sticla la Cora.


7 comentarii:

  1. În Argentina vinul e ceva mai scump ca la noi. După preț, mă tem că ai luat un vin mediocru. De ce nu cumperi de la magazine specializate?

    RăspundețiȘtergere
  2. Magazinele specializate mi se pare ca au adaos comercial prea mare fata de hypermarketuri. Am vazut acelasi soi de vin iar in magazinul de vinuri era cu 10-15% mai scump fata de Cora.

    RăspundețiȘtergere
  3. În jurul vinului s-au brodat o grămadă de chestii clișeistic-chicioase; pe unele din ele le-ai preluat și tu, deși nu cred că ești chiar snob. Doar peizanii pot să fie snobi.

    Vechii greci țineau vinul în amfore și îl beau îndoit cu apă. Ideea de a îl păstra în butoaie și de a îl bea neamestecat e din lumea barbară, de la celți. Francezii, care în fond sunt niște barbari, au moștenit acest obicei care azi e respectat cu sfințenie, ca și când ar fi ceva nobil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vinul alb, daca e ieftin, adica ceva gen Galbena de Odobesti, il beau si eu sprit de vara. In niciun caz nu beau sprit de vin alb daca am un Dry Muscat de la Jidvei ori o Mustoasa de Maderat. E pacat. Vinul rosu sub nicio forma nu se bea cu apa. Unii in schimb fac imensa prostie sa amestece vin cu Pepsi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine zis, "funerar"! :)
    Un vin intr-adevar special... nu lipseste din colectie.
    Fiind un necizelat, eu l-am baut cu placere si din sticla.
    Stiu, acum te vei preface ca nu ne cunoastem...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti bea vinul oricum, daca stii sa-l apreciezi. Sa nu uitam cum se termina filmul Sideways. Cu Paul Giamatti care bea acel vin de colectie din anii '60 intr-un fast food ordinar.

      Cu siguranta maine se intoarce Eufrosin din concediu si ne va povesti cum a baut el un vin din anii '60 in pahare de unica folosinta.

      Ștergere
    2. Câtă clarviziune!?!? Exact cum ai prevăzut voi povesti cum am baut un Pinot Gris de Murfatlar din 1955 răcit la aerul condiționat și servit în pahare de plastic. Excelent! Cu mândrie mă pot numi drojdier. Vinul cu apă e o prostie. Sunt barbar, dar vinul îmi place sec, negru și "de țară"! Hai noroc!

      Ștergere