L-ați citit pe albanezul Ismail Kadare? Cartea sa, "Amurgul zeilor stepei", își începe acțiunea în Republica Sovietică Socialistă Letonă. Țărmul Mării Baltice, un băiat și o fată se plimbă, iar el povestește despre un bărbat întors din morți pentru a onora o promisiune. M-am gândit la această carte când împreună cu soția am fost la o agenție de turism de pe Bulevardul Dimitrov pentru a contracta o excursie către Riga. După ce am plătit pentru cazare și transport, am fost deosebit de încântați și mers pentru sărbătorirea evenimentului la un restaurant cu specific turcesc, în apropiere. Un comentator anonim al blogului mi-a cerut să povestesc despre excursia în Letonia.
Am zburat către Riga într-un avion Bombardier Q400. Un aparat de zbor micuț, cu elice. Încă de la începerea manevrelor de aterizare am zărit în jos foarte multă pădure, ape, marea. Am ajuns pe Riga International Airport la 8:30 dimineața, într-o zi de sărbătoare națională, sărbătoarea solstițiului de vară. În această parte a lumii nopțile sunt foarte scurte în această perioadă, iar lumina zilei ține și dincolo de orele 23. Lumea fiind liberă, în autobuzul 22 de la aeroport către centru nu erau foarte mulți oameni, iar călătoria a fost free of charge, la fel ca toate celelalte călătorii intreprinse de noi prin oraș în decursul zilei.
Autobuzul cu burduf ne-a purtat prin pădurile din suburbii, printre ai căror copaci se arătau călătorului blocuri sovietice ori case mari cu etaj cu influență mai degrabă scandinavă. Am aflat mai târziu din centrul orașului despre ocupatorii acestei micuțe țări, într-o statuie formată din patru păpuși enorme, reprezentând Rusia (sovietizarea), Germania (Al Doilea Război Mondial), Polonia și Suedia. Așa că, nu ne-am mirat să observăm tot felul de influențe prin oraș și împrejurimi.
Vreme de toamnă în mijlocul verii. 13-14 grade, nori și ploicele trecătoare. Timp foarte bun pentru a vizita foarte frumosul centru vechi, la marginea căruia se regăsește râul Daugava. Mare, cât Dunărea la Budapesta. Soția chiar îmi spune că Budapesta n-ar fi așa frumoasă fără Dunăre, dar iată la Riga nimeni nu pune accent pe Daugava, iar Riga este foarte frumoasă și fără acest râu. Daugava este doar un plus, iar pe marginile ei găsim o statuie interesantă cu un uriaș care poartă în spate un copil. Este Lielais Kristaps care pe vremuri purta oameni în spate și astfel îi trecea râul. Puteți găsi pe net întreaga poveste.
Ai ce vedea în centrul vechi și te simți într-o cu totul altă lume și te bucuri că nu vezi picior de român, că doar nu ești în Grecia, ci în Letonia, iar românii habar nu au de Letonia. Câți dintre voi știu capitalele țărilor baltice fără să se uite pe wikipedia? Iar după ce obosești de atâta vizitat te poți opri într-un bistro, așa cum am făcut noi, unde am servit (cui?) chifteluțe cu sos și am băut bere Cesu la halbă. Iar în altă zi am mâncat la restaurantul Hotelului Radison Blue, unde pentru 11 euro/persoană am primit bufet suedez cu "all you can eat", iar o halbă de bere aici este 4 euro. Acest hotel are 27 de etaje, iar cu liftul am urcat până la barul de la etajul 26 unde se transmitea live partida de fotbal Uruguay-Italia, contând pentru Campionatul Mondial de Fotbal, Brazilia 2014. Din acest bar se poate vedea splendid la 360 de grade. Dar cel mai bine am mâncat la un bufet în frumoasa lor gară, o autoservire cu ștaif. Preparate pe bază de carne, alături de cartofi peste care se toarnă un diafan sos de ciuperci. N-am mai întâlnit acest sos în alte țări. Chiar și la restaurantul hotelului nostru, de pe Bruninieku iela, într-un liniștit cartier al capitalei, am mâncat preparate bune și mic dejunuri de calitate și de pe la etajul 6-7 am avut parte de priveliști minunate asupra cartierului.
Iar într-o zi am mers la gară și am luat trenul către mare. Marea Baltică. Tren pe ecartament mai lat, cum au sovieticii. Drumul ferat a trecut Daugava pe un pod, iar după ce a părăsit capitala a mers numai prin păduri. Și coborând într-o haltă am tot mers prin pădure, până am dat de plaja cu nisip și mare. Am mers de-a lungul mării o vreme și am luat trenul de întoarcere din halta altei stațiuni.
Ați auzit de Art Nouveau? Arhitectura clădirilor din Riga adoptă acest stil. Este o frumusețe să te plimbi pe străzile capitalei letone și să admiri priveliștea urbană. Orașul nu este aglomerat, lumea nu este grăbită, curățenie și ordine pretutindeni, parcuri și multă verdeață, în majoritate clădiri cu cel mult 2-3 etaje. Biserici de mai multe rituri, cele mai aproape de sufletul nostru fiind cele rusești, cu dreptcredincioși închinându-se cu evlavie și aprinzând lumânări în fața fiecărei icoane.
Am părăsit Letonia într-o seară când încă era lumină bună afară, iar în București am ajuns la 2:30 dimineața. Le-am povestit cunoscuților unde am fost și s-au mirat, întrebându-mă totodată de ce nu am ales Grecia pentru concediu.
AM AUZIT DE ART NUVO. SHI SHTIU SHI CAPITALELE TZARILOR BALTICE.
RăspundețiȘtergereFrumos ! Ma bucur ca mi-ai indeplinit cererea ! :)
RăspundețiȘtergereN-ar strica si 2-3 poze in articol (centrul, trenul, plaja).
Bine, sigur vei pune poza si cu mancarea.
Voi adauga mai tarziu cateva poze pe contul de facebook al blogului.
Ștergereai fost si in tadjikistan, kirgistan si ceilalti 3 stani ex urss? le stii capitalele?
RăspundețiȘtergereAitmatov este din Kirghistan. Scriitorul meu preferat.Nu am fost. Nu le stiu capitalele, dar nu sunt tari europene.
Ștergere