sâmbătă, 3 noiembrie 2018

ce am citit în octombrie

de Ionescu

motto: big in japan, ooh the eastern sea's so blue (alphaville)

cu richard ford m-am mai întâlnit anul ăsta. acum am citit femei cu bărbați. nuvele. atmosfera din rock springs, cu america semirurală, familii despărțite, adolescenți, infracțiuni etc o regăsim doar într-una din cele 3 povestiri din prezentul volum. celelalte două au de-a face cu parisul, cu oameni din clasa mijlocie- un mic afacerist, un scriitor. niște proști, le zic eu, care nu prea știu ce vor de la lume. recomand călduros proza scurtă a lui richard ford.
etgar keret- deodata, cineva bate la ușă. povestiri scurte, foarte scurte, unele excelente. de exemplu lieland, în care un tip care toată viața a fost mincinos descoperă un univers paralel populat de personaje care au fost inventate de el (și de alții) în minciunile lui justificative- bunăoară un copil care cică îl bătuse și-i furase banii de cumpărături primiți de la mama lui, pe care de fapt el îi cheltuise pe ciungă. schițe pline de absurd, uneori prea pline. din păcate, cele mai multe nu m-au impresionat. pe alocuri parcă aș fi citit băieșu, nu că asta ar fi ceva rău în sine.
yukio mishima- amurgul marinarului. în japonia de după război, o văduvă superbă din yokohama și un vaporean se îmbârligă. numai că văduva are un copil adolescent, care umblă cu un anturaj dubios. cum e gruparea aia infracțională din filmul point break, nu președinții lui swayze, nu, ci trupa din care făcea parte kiedis de la red hot chili peppers. sau cum e gașca din big lebowski, aia cu flea, tot de la rhcp. niște buimaci d-ăștia care nu se vor da în lături de la lucruri cumplite. sigur, în subtext- occidentalizarea japoniei, tradițiile, înfrângerea din război etc.
tot yukio mishima- tumultul valurilor. o poveste mai luminoasă de data asta, amorul interzis a doi tineri frumoși și nu prea liberi, el sărac și ea mai puțin săracă. numai că baiatul era foarte curajos și altruist. acțiunea se petrece pe o insuliță mică-mică. marea e un personaj important și aici. două romane frumoase, dragi cititori. vom începe noiembrie tot cu yukio mishima.


 

Un comentariu: