luni, 16 decembrie 2019

Vinyl

Una din marile mele plăceri este de a conduce autoturismul noaptea pe un drum liber. În jur este liniște, cei din mașină dorm duși, eu sunt concentrat la drum și ascult radioul. Duminică seara, pe drumul de întoarcere de undeva din județul Harghita. La Europa FM la această vreme este o emisiune foarte bună, numită "Vinyl", cu tot felul de piese vechi despre care realizatorul, Andrei Paleu, spune tot felul de povești interesante, le prezintă într-un mod frumos. În această duminică a prezentat printre altele și o piesă pe care eu nu o mai auzisem, deși omul de radio a numit-o un reper al muzicii punk. Patti Smith - Gloria. Excepțională! Și foarte bună pentru condus noaptea. O piesă complexă cu multe schimbări de ritm. Glooooria.....

Cu 24 de ore înainte, la masa servită (cui?) în secuime, într-un han la 9 km de Miercurea Ciuc, femeia care ne-a turnat o ciorbă de burtă și ne-a făcut un excelent grătar unguresc, ne-a pus muzică în surdină de la un computer. Un cd cu Dire Straits. Prima piesa You and your friend. Cineva de pe forumul Locomania mi-o recomandase pentru un disk de mașină acum mai bine de 10 ani. Nu mai știu cine. Aidan? krapulax? Nu știu cât de potrivită a fost audiția acestei piese la ciorba de burtă, dar cu siguranță mi-a atins o coardă sensibilă.

A doua zi, la un restaurant aflat pe o stradă lătularnică a centrului Brașovului. Atmosferă extrem de intimă, lumină plăcută, mâncare bună, ospătăriță drăguță și politicoasă. O piesă superbă se aude din boxe. Elton John - I'm Still Standing. Au fost mai multe piese ale acestui interpret. A urmat I Guess That's Why They Call It The Blues. Bun muzician.

6 comentarii:

 1. mie imi plac dire straits, dar ultimul lor album a fost slab, nu as fi recomandat eu asa ceva

  RăspundețiȘtergere
 2. gloria aia e k lumea. cred că or cântat - o și doors, jimi hendrix, van morrison.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gloria este un cântec compus de Van Morrison și înregistrat cu formația Them în 1964. Este un cântec simplu ce are doar trei acorduri: Mi, Re și La. Au fost înregistrate numeroase variante ale acestui cântec de mulți artiști dar cele mai cunoscute cover-uri sunt cel realizat în 1968 de formația The Doors (având versuri cu o puternică tentă sexuală improvizate de Jim Morrison) și cel înregistrat în 1975 de Patti Smith (și acesta are versurile semnificativ modificate și începe cu faimoasele cuvinte "Jesus died for somebody's sins / But not mine".)

   Ștergere
  2. deci mi și la și re și pa, cum zicea chifiriuc. mult mai tîrziu am aflat de milarepa.

   Ștergere
  3. sigur, e un alt plagiat al lui chifiriuc (the chills- rain)

   Ștergere
 3. sunt mort după sir elton john. dar alea două nu sunt grozave. o să fac un playlist k lumea să îl asculți cu colegii vineri, înaintea Crăciunului

  RăspundețiȘtergere