luni, 21 februarie 2011

Momente Abracadabra

de Eufrosin Potecă

Momente magice în rock.... hmmm.... Sunt multe momente magice (pentru mine) și am selectat câteva care chiar sunt speciale. Avem așa (fără numere):

Pink Floyd - Careful with That Axe, Eugene. Când eram prin liceu un prieten mi-a recomandat Ummagumma volumul I. Pe vremea aceea ascultam muzica la un walkman chinezesc ieftin, seara, pe întuneric, ideal. Prietenul îmi spune “Când ajungi la Careful dă la maxim volumul” Avea o privire ciudată. În seara respectivă am ascultat albumul iar la Careful am dat la maxim numai că în mod ciudat, țipătul lui Waters de la minutul 3:07 nu m-a speriat. M-a încântat la nebunie. A fost un moment magic... Aștept cu extrem de multă nerăbdare acel urlet de câte ori ascult piesa asta genială.

Van der Graaf Generator - Killer. Piesa asta este magică de la cap la coadă. Versurile sunt excepționale, vocea lui Hammill e tulburătoare, riff-ul principal e genial iar saxofonul lui Jackson de la 4:55 încolo e progresiv “rău”. Superb!

Pixies - In Heaven. În copilărie am urmărit cu foarte mare interes și teroare (BOB era înfricoșător) Twin Peaks. Ulterior am vazut cam tot ce a făcut David Lynch. Inclusiv Eraserhead. Coverul celor de la Pixies după “Lady in the Radiator Song” e absolut mirific. Charles Michael Kittridge Thompson IV își urlă plămânii aici .... Cred că am o problemă cu ăștia care urlă aiurea.

Green River - Swallow My Pride. Înainte de Mudhoney și Pearl Jam au fost Green River. “I don't know what you're thinking of / This ain't the summer of love “. Magic refren.

Smashing Pumpkins - Drown. De la riff-ul de început până la feedback-ul strunit incredibil de bine de la jumătatea piesei până la sfârșit este magie pură. Corgan rămâne un geniu.

Queen - Father to Son. A doua piesă de pe al doilea album al celor de la Queen e chiar surpinzătoare dacă tot ce ai ascultat până atunci de la ei au fost Innuendo și The Miracle (albumele). Pentru mine a fost un moment magic audiția acestei piese. Și încă este.

Sonic Youth - Sugar Kane. Moore și Ranaldo creează o furtună chitaristică aici care pe mine m-a dat pe spate mereu. Rămâne piesa mea preferată de la Sonic Youth.

Deep Purple - Bloodsucker. Revenim la țipete. De la 3:26 până la sfârșit Gillan cântă drăcește. Rău. Nu mai spun de riff-ul de chitară.... (mă repet dar asta e) magic....

Uriah Heep – Gypsy. Avem un riff greu de chitară, susținut de orga lui Ken Hensley, o poveste cu țigani (altfel decât cei mioritici), un solo de orga impresionant..... abracadabra.

Dire Straits - You and Your Friend. Aici magia este creată de dialogul între chitara acustică (slide) și cea electrică. Mark Knopfler e un maestru. Dialogul există și între părțile de voce și cele de chitară. Mai rar o piesă ca asta.

Rage Against the Machine - Bullet in the Head. Revoluționarii de la Rage Against the Machine creează aici o tensiune unică. De la minutul 2:54 încolo nu mai poți sta pe scaun liniștit să asculți. Unice sunt și sunetele scoase de Morello cu ajutorul Digitech Whammy. You brain-dead You gotta fuckin' bullet in your head

Ten Years After - I'm Going Home (Live at Woodstock). Basul lui Leo Lyons e electrizant, e fundalul perfect pentru furia chitaristică a lui Alvin. Deși e un mare cover, un medley din standarde blues și rock’n’roll e un moment magic, foarte puternic.

REM - It's the End of the World as We Know It. Închei cu o piesă care nu se remarcă prin nimic special. Dar refrenul vibrează în căpățâna mea într-un mod indescriptibil. E mai mult decât magic. E hipnotizant.

Închei aici cu speranța că toată “magia” asta nu mă va face să arăt ca Harry Potter.

8 comentarii:

  1. recenzie facuta cu sufletul care cu siguranta si-ar gasi locul si intr-o revista de specialitate. foarte frumos. am ascultat momente bune pe repeat piesa celor de la Dire Straits. o sa iau pe indelete, melodie cu melodie.

    RăspundețiȘtergere
  2. sonic youth, mai avem un corporatist aici :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Da.... îmi cer scuze, am uitat să mă prezint. Sunt Eufrosin Paște, verișor de-al doilea cu Amalia Crăciun. Lucrez la Asociație (agricolă, adică un fost CAP), tot un fel de corporație. Noi când ieșim la sapă numa' Tineretu' Sonic ascultăm, muncim mai strașnic. Aprigă muzică!

    RăspundețiȘtergere
  4. killer este una dintre melodiile pe care le folosesc la telefon. cateva persoane selectate dintre colegi au fost arondate la acest ton de apel. alte cantece folosite (am ales doar parti instrumentale. de ani de zile imi doream un telefon la care sa pot incarca eu soneriile): red cu king crimson, soap shop rock cu amon duul 2, marquee moon- television, apostrophe al lui zappa, dogs cu pink floyd. si mai am si altele, care momentan nu sunt folosite. le mai schimb si eu.


    am scris acestea ca sa se stie.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu la telefon am The Revels-Comanche. iar inainte de asta am avut vreo 2 ani The Lively Ones-Surf Rider. am scris acesta ca sa se stie ca atata ma duce capul.

    RăspundețiȘtergere
  6. eufrosin, ma bucur sa aud, sper ca productia la hectar atinge cote nebanuite. in tine e speranta sa iesim din criza :D

    RăspundețiȘtergere
  7. child se pare ca flirteaza cu eufrosin :)

    RăspundețiȘtergere