joi, 8 septembrie 2011

Furt cultural

Sunt un fan Gabriel Garcia Marquez. Am cumpărat şi citit cinci dintre cărţile sale, în România editate de Rao. Este vorba despre: Un veac de singurătate, Despre dragoste şi alţi demoni, Dragostea în vremea holerei, Povestea târfelor mele triste, Generalul în labirintul său. Mai am pe rafturile bibliotecii: A trăi pentru a-ţi povesti viaţa şi Douăsprezece povestiri călătoare. Mi-aş fi cumpărat toată colecţia, dacă Rao nu ar vinde-o la preţuri prohibitive.

În seara asta, în Cora, am luat din raft Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet. M-am aşezat la o măsuţă şi am citit prima poveste. Se numeşte Un domn foarte bătrân şi cu nişte aripi enorme. Scrisă în 1966. Mi-a plăcut. O poveste cu un înger care trăieşte în coteţul unor simpli oameni. Oare am procedat corect citind fără să cumpăr cartea? Poţi merge într-un hypermarket ca la bibliotecă?

17 comentarii:

  1. Dacă nu ai şifonat sau contaminat cartea, cred că e ok. Doar nu vrei să intri în librărie legat la ochi. În plus, produsele trebuie gustate, un "sample", ceva...

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Nu ştiu de ce totuşi nu-mi dai impresia de om care nu-şi permite să cumpere cărţi

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost deosebit de atent cu cartea. Nu e vorba de permis, dar am prea multe carti ca sa-mi tot cumpar. Plus ca din principiu. Nu imi vine sa dau peste 30 lei pe o brosurica, in timp ce carti mult mai stufoase si chiar mai interesante, la Humanitas sau Polirom costa 20-25 lei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Păi cărţile sunt pentru recitit; nu-s ca un ziar. Nu strică să le ai în bibliotecă, oricum nu le ai pentru multă vreme.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit carti intregi in librarii (uneori in picioare), carti imprumutate, carti de la biblioteca, carti in biblioteca, carti cumparate, carti de la anticariat, carti de pe net... Nu vad de ce ti-ai face probleme, o librarie adevarata e una care si un spatiu special amenajat pentru lectură, e in interesul lor sa te incurajeze sa citesti, chiar daca la final (sau in alta zi) in loc de cartea X o vei cumpara pe Y.

    Ca fapt divers, am acum in biblioteca multe carti citite candva gratuit!

    RăspundețiȘtergere
  6. in diverta sunt amenajate spatii pentru lectura, macar du-te acolo sa stai comod in timp ce citesti ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. da, mergi la diverta cat mai exista.
    auzi, ti-am urmat exemplul, m-am dus la real cu laptopul, am luat un antivirus de pe raft, mi l-am instalat si l-am pus la loc. nu mi se pare normal sa platesc pentru antivirus. am senzatia ca daca dau bani pe astfel de programe (si mi s-a intamplat sa cumpar, chiar de vreo 2 ori, cred) ii finantez chiar pe mizerabilii creatori de virusi. nu asa?
    povestea cu batranul cu aripi enorme am citit-o in copilarie si am recitit-o recently. frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. bhuttu, am scris chiar pe blogul tau la momentul respectiv despre Generalul in labirintul sau. mi-a placut, asta in ciuda unor momente mai plictisitoare. Insa din cele 5 citite de la Marquez, e pe locul 4. Pe 5 e aia cu tarfele.

    child, nu prea intru in diverta. ultima oara am intrat la Diverta in urma cu mai bine de 1 an, in orasul Ramnicu Valcea. sunt foarte scumpi si nu intru din principiu.

    Radu, sunt de acord cu ceea ce spui despre virusi si antivirusi. Din pacate se aplica si la oameni. Industria farmaceutica prospera.

    RăspundețiȘtergere
  9. crezi ca microbii sunt produsi de industria farmaceutica? asta e o prostie! ca exista fel de fel de presiuni ale producatorilor de medicamente, asta e o poveste mai complicata, dar nu ei creeaza microorganismele virulente.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai Moshule, eu nu inteleg o treaba: geme DC++ de carti si tu le cumperi?

    Pe langa ca esti fan Gabriel Garcia Marquez, mai stiu ca esti fan Pulp Fiction. Am venit sa-ti recomand un film care sa te faca sa uiti de Pulp Fiction -PRIMER.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/7/7f/Primer.jpg

    Vreau... Adica insist sa te uiti la el si sa-mi spui daca ai priceput ceva :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar de ce nu-ti faci abonament la biblioteca???

    RăspundețiȘtergere
  12. kitzi, la biblioteca nu e ca la supermarket. adica, mai citesti o pagina, mai mergi la raftul cu shawerma, mai vezi ce mai zice marquez, mai dai o raita la beri straine etc. poate la voi in catalonia o fi altfel, da la bibliotecile de aici nu e de haleala. cel putin asa se zice.

    RăspundețiȘtergere
  13. o, excelent Radu. un spirit gen eye 2004.

    kitzi, nu imi trebuie biblioteca. am vreo 200 de carti necitite acasa. am incercat si eu ceva nou. nu?

    Moromete, o sa ma uit.

    multe comentarii pe blog. sa cumpar vbulletin sa-i fac un forum :p

    RăspundețiȘtergere
  14. s-a dus vreamea forumurilor. :)) cumpara-ti domeniu si intra in randul bloggerilor adevarati :D

    RăspundețiȘtergere
  15. seinfeld- the bookstore. episodul 17 sezon 9. de unde se vede ca mai tot ce ni se intampla s-a dat deja in seinfeld

    RăspundețiȘtergere
  16. pai si de ce sa nu fac spirite gen eye mmiv? si tu faci postari gen blink clxxxii. si nu pare ca ai invatat ceva din greselile trecutului. sau ca macar le admiti. asta este!

    RăspundețiȘtergere