joi, 22 septembrie 2011

Medicul

Tramvaiul 1 se scurge prin seara de toamnă ce se lasă asupra oraşului aglomerat. E plin cu oameni mohorâţi, obosiţi, care put a transpiraţie. Se înghesuie unul în celălalt şi par a fi la capătul răbdării. Mai săraci decât cerşetorii care se urcă aproape la fiecare staţie. Îmbrăcaţi pe apucate, neîngrijiţi şi duhnind a tutun ieftin, paznicii care au terminat tura de 12 ore. Femei grase trecute de 50 de ani cu sacoşe murdare. Copii plictisiţi, ieşiţi de la şcoală, se joacă pe telefonul mobil. O tânără timidă citeşte Romain Gary - Prima dragoste, ultima dragoste. Lângă mine un om ce poartă pantaloni de stofă şi pantofi negri, la care a asortat un tricou albastru pe care scrie Italy, soarbe dintr-o cutie de Timişoreana.

La Spitalul Colentina se urcă un băiat cam de 30 de ani. Poartă o bluză LaCoste cu mânecă lungă (celebrul model cu dungi orizontale. costă vreo 600 ron în Mall la reprezentanţă), jeansi şi pantofi smart casual de provenienţă necunoscută, dar bănuiesc că tot produse bune, de firmă. Formează un număr pe celular şi începe o conversaţie:
- ...trebuie doar să vezi diferenţa dintre o tumoare benignă şi una malignă....e foarte important să vezi ciclul de la sănătos la bolnav imediat şi de la bolnav la sănătos treptat. Nu ştiu, frate, dar examentul ăsta mi s-a părut mai greu ca rezidenţiatul.
Aşadar avem de a face cu un doctor şi încă unul gastroenterolog, pentru că la telefon discută despre stomac şi ficat. Vorbeşte probabil cu un coleg şi poate au examene de grad. Se vede că e un fost tocilar după cum se exprimă:
- Hey, dude, what the fuck? Dacă tu nu te simţi pregătit, atunci cine? Şi la Fundeni nu cred că o să avem examen foarte greu. Adică, Lupeasca îţi dă un 6,7. Nu cred că te întreabă diagnostice diferenţiale. Acolo, de bun simţ. Să ştii să recunoşti un hepatocarcinom.

Discuţia continuă minute bune în aceeaşi notă. Nici eu, nici oamenii din împrejurimi nu înţelegem nimic. Acest tânăr medic chiar s-a ţinut de şcoală, i-a plăcut cartea. Noi, restul, umblăm prin bezna necunoaşterii cu tramvaiul 1, tramvai în care la Obor se urcă câţiva ţigani care vorbesc foarte tare, aşa că nu-l mai aud pe doctor. Coborât din tramvai, făcând o asociere între ţigani şi doctori, nu se putea să nu îmi vină în minte excepţionala melodie a Romicăi Puceanu, Grea e boala de plămâni.

8 comentarii:

  1. nu e gastroenterolog. daca da examen la fundeni cu lupeasca (o persoana extrem de placuta, de altfel) este cu certitudine radiolog.
    oricum, ma bucur ca ti-ai mai amintit de fanii acestui blog si ai reusit sa mai redai cate cevA. tOTUSI, continuarea la povestea corporatista? putin respect fata de cititorii aia putini pe care ii ai.

    RăspundețiȘtergere
  2. pe langa lupeasca a mai fost amintit si un anume profesor georgescu.
    o sa vina si continuare povestii. in societatea capitalista timpul inseamna bani, iar eu nu-mi pot pierde foarte mult timp cu povesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu sa-l ierte pe Georgescu!


    nu-mi spune ca n-ai timp! sau ti-ai schimbat locul de munk?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am schimbat locul de munca si ma fac ca nu observ aroganta ta.

    vezi ca ieri a aparut in colectia Adevarul primul volum din Война и мир. daca nu le ai in biblioteca batraneasca, trebuie sa procuri aceste 4 volume (4x15=60 lei). eu unul le voi cumpara.

    RăspundețiȘtergere
  5. mai catre inceputul anului, cand cautam diversi clasici rusi prin biblioteca batraneasca, taica, Dumnezeu sa-l ierte mi-a spus un vers (oare din mircea ivanescu?)- ceva referitor la lungimea romanelor rusesti. voina i mir nu se afla in biblioteca batraneasca si nici nu am intentia sa il/o achizitionez.

    мир... tii minte desenele pionierilor? мир... paix...peace...pace. cred ca ai preluat ideea cand ai deschis pe mocofania un topic despre bere beer cerveza etc. apropo, daca aveai grija de moco acuma nu mai erai nevoit sa mergi la slujba cu 1. traiai de pe urma forumului. dar asta e, tot raul spre bine, poate!

    ce zicea ala de serban georgescu? a decedat acu 2-3 luni, eu asa stiu. saracul! nu mai zic nimic despre el.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu mai stiu ce zicea despre georgescu. n-am retinut chiar tot din conversatia pe care o purta.

    stiu desenele pionierilor si de asemenea statile orbitale sovietice care poarta numele de мир.

    mocofania nu a fost a mea vreodata. scoate-ti din cap gandul asta. peste cativa ani o sa-mi reprosezi ca am vandut blogul cu 250 000 euro si ca tu te-ai muncit sa faci comentarii pe el. si e posibil sa fie asa, pentru ca zilele astea am avut 150 de vizionari din google search : compunete toamna in parc. se vede ca au inceput scolile, iar elevii vor sa se inspire de pe net.

    oare ce mai face fata din parc?

    inca ceva. am inceput sa scriu la urmatorul episod din delegatia. am scris 10 randuri. sper ca esti multumit.

    RăspundețiȘtergere
  7. va fi o avalansa de note de 7 la romana, se pare. fata din parc e intr-o lunga delegatie peste hotare. sunt mega multumit. sper sa apara si masoni, precum si cel putin un reprezentant al craiovei maxima.

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu sunt nemultumita de absenta fetei din parc din blogul tau, gabriel. ia sa vedem cum putem remedia asta :p

    RăspundețiȘtergere